Majčina dušica list | Timijan
Timjan list
Majčina dušica list | Timijan
Timjan list
Thymus species
Majčina dušica mali je zimzeleni grm s malim aromatičnim listićima, autohton na području Mediterana. Raste divlje na vrućim neplodnim obroncima te kao takav ima neusporedivo bolju aromu od onih koji rastu u manje toplijim predjelima ili onih uzgojenih.
Divlja majčina dušica osim što ima bolji okus, drvenija je od uzgojene. Postoje doslovno stotine vrsta majčine dušice i svaka ima nešto drugačiju aromu te nije rijetkost da se međusobno križaju.
Obična majčina dušica, također poznata kao vrtni timjan, uzgojena je vrsta mediteranske majčine dušice. Ima čvrsti uspravni grm sa sivkasto-zelenim listićima te bijelim ili svijetlo ljubičastim cvjetićima. Postoji nekoliko vrsta vrtnog timjana između kojih su i engleski sa širim listićima, i francuski sa užim.
OKUS
Cijela biljka ima topao, zemljasti i papreni miris kada se protrlja rukama. Okus je pikantan, s tonovima klinčića, mente, kamfora i vodice za usta.
UPOTREBLJAVAJU SE listići i stabljike te ponekad cvjetići za ukrašavanje.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Mnoge vrste majčine dušice mogu se kupiti direktno u rasadnicima, no provjerite miriše li kada je protrljate rukama. Svježu majčinu dušicu možete čuvati i do tjedan dana u hladnjaku, dok će sušena zadržati svoj okus više od šest mjeseci.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Majčina dušica važna je začinska biljka u zapadnoj i srednje-istočnoj kuhinji. Za razliku od mnogih začinskih biljaka majčina dušica dobro podnosi duga spora kuhanja te ukoliko je niste previše stavili, naglašava arome drugih začina.
U gulašima i raznim mesnim složencima dobro se kombinira s lukom, pivom i crnim vinom. U Francuskoj je postao nezamjenjiv sastojak u pirjanim jelima, u Španjolskoj također, dok se u Meksiku i latinskoj Americi često upotrebljava u kombinaciji sa čili papričicama.
Ima široku primjenu kod začinjanja pašteta, gustih povrtnih juha, umaka na bazi rajčica i crnog vina, marinada za svinjetinu i divljač.
U Engleskoj se često upotrebljava kod punjenja za meso i raznoraznih pita.
Sušena majčina dušica jedan je od najvažnijih začinskih biljaka u Creolskoj i Cajunskoj kuhinji kod pripreme gumbosa i jambalaya.
BITAN JE ZA većinu bouqets garnija.
DOBAR JE S kupusom, mrkvom, kukuruzom, patliđanom, janjetinom, porilukom, korjenastim povrćem, lukom, krumpirom, zečetinom, rajčicama, divljim gljivama.
DOBRO SE KOMBINIRA S pimentom, bosiljkom, lovorom, čili papričicama, klinčićem, češnjakom, lavandom, mažuranom, muškatnim orahom, origanom, paprikom, peršinom, ružmarinom, čubrom.
Energija | 1156 kJ/ 276 kcal |
Masti | 7.4 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 2.7 g |
Ugljikohidrati | 63.9 g |
- od kojih šećeri | 1.7 g |
Proteini | 9.1 g |
Sol | 0.055 g |
Vlakna | 37 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!