Piment zrno (jamajkanski papar)
Allspice
Piment zrno (jamajkanski papar)
Allspice
Pimenta diodica
Piment je izvorno s Karipskog i područja tropske Centralne Amerike. Kolumbo ga je pronašao kako raste na Karipskom otočju pritom misleći da je pronašao papar – pimenta. To ime je kasnije izmijenjeno u jamajkanski papar iz razloga što većina uroda, a pogotovo najbolja kvaliteta pimenta još uvijek dolazi s tog otoka.
Piment je jedini važan začin koji još uvijek, najvećim dijelom, dolazi iz te regije pa je stoga jedini začin koji raste isključivo u „Novom svijetu“.
Cijele sušene bobice Jamaikanskog pimenta imaju najviše udjele esencijalnih ulja koje određuju njegov okus.
Jedan od glavnih komponenti ulja je eugenol, koji je također ključni začinski element kod klinčića.
OKUS PIMENTA
Piment ima prijatnu toplu, mirisnu aromu. Ime upućuje na ljuti okus koji podsjeća na mješavinu klinčića, cimeta i muškatnog oraščića. Većina okusa je u samoj ljusci bobice.
UPOTREBLJAVAJU SE sušene bobice.
PIMENT - KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Piment se može kupiti cijeli ili smljeveni. Cijele bobice, koje podsjećaju na velike smeđe bobice papra, se uvijek preporučuju. Lako se smrve kad se pokaže potreba, a cijele bobice se mogu držati u zatvorenoj posudi više godina.
UPOTREBA PIMENTA U KULINARSTVU
Mnogo prije otkrića Amerike, narodi karipskih otočja upotrebljavali su piment kako bi produžili vijek trajanja mesa i ribe. Na Jamajci još se uvijek koristi kako važan sastojak u Jerk smjesama (pastama) što se utrljavaju na piletinu, meso ili ribu prije grilanja.
Obilato se koristi, mrvljen, u raznim kruhovima, juhama, varivima i curryjima.
U Europi piment se koristi ili cijeli kod kiseljenja ili smljeveni u kolačima, desertima, namazima te voćnim pitama. Piment pojačava aromu ananasa, šljiva, crnih ribiza i jabuka.
Većina svjetskog uroda otpada na prehrambenu industriju za izradu ketchupa i ostalih industrijskih umaka, kobasica, mesih pita, skandinavskih ukiseljenih haringa te kiselog kupusa.
BITAN JE za Jerk paste.
DOBAR JE uz patlidžane, većinu voća, bundeve, slatki krumpir i ostalo korjenasto povrće.
DOBRO SE KOMBINIRA s chilijem, klinčićima, korijanderom, češnjakom, đumbirom, macisom, gorušicom, paprom, ružmarinom, timjanom.
Energija | 1100 kJ/ 263 kcal |
Masti | 8.7 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 2.6 g |
Ugljikohidrati | 72 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 6.1 g |
Sol | 0.077 g |
Vlakna | 22 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.