Peršin list

Šifra artikla: 5000483
1,72 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Peršin list

Šifra artikla: 5000483

Petroselinum crispum

Peršin je svestrana dvogodišnja biljka koja potječe iz istočne mediteranske regije te ju većina kuhara zapadnih zemalja smatra neophodnom.

U današnje vrijeme se uzgaja diljem svijeta u zemljama s umjerenom klimom.

Korijen peršina, koji se više cijeni od lišća, prvi puta je uzgojen u Njemačkoj u 16.stoljeću.

OKUS

Peršin ima lagano pikantnu aromu uz naznake anisa i limuna; okus mu je oštar i travast s laganom notom papra. Peršin s ravnim lišćem oporijeg je i finijeg okusa od peršina s kovrčavim lišćem te je i bolje teksture.

Oboje ističu okus drugih začina.

UPOTREBLJAVAJU SE listovi peršina, ali i stabiljke su dobre za aromatiziranje temeljca; korijen peršina se uzgaja radi samog korijena.

KUPOVINA I ČUVANJE

Peršin kupujte u velikim svežnjima; čuvajte ga u plastičnim vrećicama u hladnjaku. Grančice koje izgledaju sluzavo bacite, a peršin bi tako trebao izdržati oko 4-5 dana.

Peršin možete isjeckati i zamrznuti u malim posudicama ili u posudama za led s malo vode.

Sušeni peršin se može čuvati godinu i više dana.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Peršin se cijeni zbog čistog svježeg okusa, a bogat je željezom te vitaminima A i C. U mnogim dijelovima svijeta se koristi u umacima, salatama, punjenjima i omletima.

Upotreba peršina kao aromatičnog sastojka (osim u umaku od peršina), umjesto samo kao ukrasa u anglo- saksonskim kulturama, potpuno je nova.

Za svjež okus dodajte isjeckani peršin na kraju kuhanja.

Izvrstan ukras prženoj ribi mogu biti i grančice tamno zelenog, pohanog kovrčavog peršina.

Korijen peršina koristi se u juhama i složencima, ali može ga se blanširati i onda ispeći ili skuhati kao bilo koje drugo korjenasto povrće, također se može pasirati s krumpirom.

BITAN za brojne tradicionalne aromatične mješavine kao što su Bouquet garni, Fines herbes, Persillada, Gremolata, Salsa verde, Tabbouleh.

DOBAR s jajima, ribom, limunom, lećom, rižom, rajčicom, većinom povrća.

DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, lovorom, kaparama, krasuljicom, vlascem, češnjakom, melisom, mažuranom, metvicom, origanom, paprom, ružmarinom, sumakom, estragonom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1156 kJ/ 184 kcal
Masti 4.4 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.1 g
Ugljikohidrati 51.7 g
- od kojih šećeri 7.3 g
Proteini 22.4 g
Sol 0.0452 g
Vlakna 30.4 g
Mapa okusa
Preporučamo
5000564 - Sol Perzijska Plava Granule 2-5mm
Sol perzijska plava granule 2-5mm
2,52 €
5001167 - Kukuruz - Jumbo - Slani
Kukuruz jumbo slani
2,42 €
5001040 - Sol Dimljena Vikingška
Sol dimljena vikinška
9,22 €
Šalica gus s tanjurićem.jpg
Gus šalica s tanjurićem 0,15 L
23,09 €
5000511 - Ribež Za đumbir Porculan
Ribež za đumbir porculan
19,05 €
pistachio_Product-image-800x600px.jpg
La Perla namaz Pistacija
12,00 €
earl vanila.jpg
Rooibos Earl Vanilla
4,67 €
5002022 - Crvena Naranča Sušena Ploške
Crvena naranča sušena ploške
3,51 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-taljanska jela3.jpg

Špageti aglio, olio e peperoncino

Špageti s češnjakom, uljem i ljutom papričicom klasično su jelo talijanske tradicije – jednostavno, ukusno i ono najbitnije brzo gotovo. 

Blog-homepage-čakalaka.jpg

Chakalaka - Južnoafrički pikantni prilog od povrća

Osvježavajući pikantni prilog od rajčice i graha koji će izazvati vaše okusne pupoljke! 

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu