Mažuran list
Mažuran list
Origanum majorana
Mažuran, koji često zamjenjuju za origano, potječe sa Cipra i Turske.
U doba antike smatrali su ga simbolom sreće, a danas se često uzgaja zbog svog aromatičnog mirisa i okusa.
OKUS
Osnovni okus je topli, lagano oštar i gorkast, s notom kamfora. Ovome se dodaje i slatkasta, fina ljutina, čak i u umjerenoj klimi.
UPOTREBLJAVAJU SE listovi, cvjetovi.
KUPOVINA I ČUVANJE
Biljke mažurana mogu se kupiti u staklenicima ili bolje opremljenim supermarketima. Kako biste ih osušili, stabljike berite nakon što su se formirale glavice cvijeća i objesite ih na prozračno, suho mjesto. Sastružite listove i čuvajte ih u vakumiranoj posudi.
U supermarketima origano je dostupniji u sušenom obliku. Tako može trajati godinu i više dana.
UPOTREBA U KUHINJI
Obzirom da se okus mažurana kuhanjem gubi, treba ga dodavati na samom kraju kuhanja. Dobar je za salate, jela od jaja, umake od gljiva uz ribu i perad. Za razliku od origana, od mažurana se prave delikatnija punjenja.
Od svježeg mažurana se pravi odličan šerbet. Za salate upotrebljavajte listove i cvjetove, kao i uz mozzarellu i druge mlade sireve.
Česti je sastojak za mješavine Za’atar i bilja Provanse, a može se piti i kao čaj.
Grančice mažurana ili origana stavljene na ugljen daju fini okus onome što se peče.
DOBAR je s inćunima, artičokama, grahom, kupusom, mrkvom, cvjetačom, jelima od sira, piletinom, kukuruzom, patkom, patlidžanom, jajima, ribom i školjkama, janjetinom, gljivama, lukom, svinjetinom, krumpirom, peradi, špinatom, bučom, slatkim papričicama, rajčicama, teletinom, srnetinom.
DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, lovorom, čilijem, kuminom, češnjakom, paprikom, peršinom, ružmarinom, kaduljom, rujom, majčinom dušicom.
Energija | 1135 kJ/ 271 kcal |
Masti | 7 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.5 g |
Ugljikohidrati | 60.6 g |
- od kojih šećeri | 4.1 g |
Proteini | 12.7 g |
Sol | 0.077 g |
Vlakna | 40.3 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!