Poštovani, zbog većeg obujma vaših narudžbi ispričavamo se na mogućem dužem čekanju. Vaša Harissa!

Bosiljak list

Šifra artikla: 5000093
2,65 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Bosiljak list

Šifra artikla: 5000093

Ocimum Basilicum

Lagano trljajući listove bosiljka otpušta se aroma koja obećava toplinu i sunčevu svjetlost. Bosiljak pripada u obitelj mente, što se može zaključiti po notama mente i anisa koji upotpunjuju njegovu slatkoću.

Izvorno je iz tropske Azije gdje je bio kultiviran 3000 godina, a u današnje vrijeme raste skoro svugdje gdje mu klima omogućuje dovoljno topline.

Slatki bosiljak također zvan Genovsi bosiljak ima velike, svijetlo zelene, svilenkaste listove, i male bijele cvjetove. To je najbolji bosiljak za pesto pisto i salate od rajčice. Vrlo dobro se kombinira sa češnjakom.

OKUS

Bosiljak ima kompleksnu slatkoću, pikantnu aromu s notama anisa i klinčića. Okus je topao, paprenast, vuće na klinčić s tonovima mente i anisa. Ljubičasti bosiljak ili Opalni bosiljak ima sličnu aromu.

UPOTREBLJAVAJU SE listovi i stabljike.

KUPOVINA I ČUVANJE

Većina listova bosiljka lako dobije masnice i lako uvene pa se kod kupovine preporuča izbjegavati pušleke koji imaju lagano uvele listove ili masnice na listovima.

Čuvati u frižideru u vlažnoj krpi 2-3 dana. Listovi bosiljka dobro će podnijeti zamrzavanje do 3 mjeseca, jedan od najboljih načina zamrzavanja bosiljka je napraviti pire uz dodatak malo vode i maslinovog ulja pa smrznuti u posudici za led.

Jedan od načina kako sačuvati listove je da listove stavite u staklenku s hermetičkim poklopcem, lagano posolite morskom soli, prekrijete maslinovim uljem i stavite u frižider. Listovi će s vremenom pocrnjeti, ali će savršeno začiniti ulje.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U današnjoj kuhinji bosiljak je prirodni partner rajčicama, bilo u salati, umaku ili juhi. Izvrstan je začin i za piletinu – izmješajte omekšali putar sa sjeckanim listovima bosiljka, češnjakom, naribanom koricom limuna i nešto krušnih mrvica pa ugurajte smjesu između kože i mesa pileta ili po komadima piletine prije pečenja.

Kombinirajte bosiljak s ribom ili školjkašima, posebno s jastogom i Jakobovim kapicama, također paše s teletinom i janjetinom. Bosiljak ima sklonost prema malinama, lubenici, breskvi...

Bosiljak pocrni kad se kuha u šalši, umaku od rajčice ili nekom drugom kiselom mediju.

Brzo gubi okus ukoliko se kuha pa jedan dio upotrijebite za vrijeme kuhanja zbog dubine okusa, a ostatak dodajte na kraju kuhanja kako bi pojačali okus i zamirišali jelo.

Listovi bosiljka se mogu čupati trgati ili rezati nožem no kod rezanja listovi najbrže pocrne.

BITAN za pesto i pistou.

DOBAR s kukuruzom, kremastim sirevima, patliđanom, limunom, mozzarellom, maslinama, tjesteninom, graškom, pizzom, krumpirom, rižom, rajčicama, bijelim grahom, tikvicama.

DOBRO SE KOMBINIRA s kaparima, vlascem, korijanderom u listu, češnjakom, mažuranom, origanom, mentom, peršinom, ružmarinom, timjanom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1051 kJ/ 251 kcal
Masti 4 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.2 g
Ugljikohidrati 61 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 14.4 g
Sol 0.034 g
Vlakna 40.5 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
azur-posip-za-torte_web.jpg
Šećerni posip za torte Azurni
3,04 €
coffee3_Product-image-800x600px.jpg
Torbica-Kava Smeđa
11,95 €
web_posip-ruzicasti.jpg
Šećerni posip za torte Ružičasti
3,04 €
100kn_Product-image-800x600px.jpg
Poklon Bon 100kn
13,27 €
cimet-ceylon-BIO_Product-image-800x600px.jpg
Cimet ceylon mljeveni BIO
2,38 €
150kn_Product-image-800x600px.jpg
Poklon Bon 150kn
19,91 €
1000097 - Pumpkin Spice
Pumpkin spice
1,78 €
web_posip2-zeleni.jpg
Posip za torte Zeleni
1,98 €
5000184 - Đumbir Komadići
Đumbir Komadići
2,80 €
web_posip-azurni.jpg
Posip za torte Azurni
1,98 €

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
pfeffer1_Blog-homepage-960x655px.jpg

Biftek u umaku od papra

Home Chef umak od četiri vrste papra će vas poštedjeti sati iskuhavanja goveđeg temeljca i vrhnja, a rezultat će biti fantastičan, vjerujte nam!

kesten_Blog-homepage-960x655px.jpg

Parfe torta od kestena

Torta koja se ne peče! Oduševit će sve goste, a posebno je draga djeci.

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram