Poštovani, zbog većeg obujma vaših narudžbi ispričavamo se na mogućem dužem čekanju. Vaša Harissa!

Čubar list

Šifra artikla: 5000176
1,56 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Čubar list

Šifra artikla: 5000176

Satureja species

Vrlo aromatičan, čubar je bio jedan od najjačih aroma prije nego što su začini stigli u Europu.

Ljetni čubar (S. Hortensis) potječe s istočnog Mediterana i Kavkaza; zimski čubar (S. Montana) iz sjeverne Europe, Turske, i sjeverne Afrike. Obje sorte su odnesene u sjevernu Europu preko Rimljana, a u sjevernu Ameriku preko prvih doseljenika.

OKUS

Čubar je nagrizajuće paprenast. Ljetni čubar ima fin, travast miris i okus - ugodno pikanatan, pomalo smolast i podsjeća na majčinu dušicu, mentu i mažuran.

Zimski čubar ima jaču i prodorniju aromu i okus, s notama kadulje i borovine.

UPOTREBLJAVAJU SE listovi i grančice, cvjetovi za ukrase i salate.

KUPOVINA I ČUVANJE

Čubar je dostupan u staklenicima. U plastičnoj vrećici, u hladnjaku, ljetni čubar može stajati 5-6 dana, a zimski i do 10 dana.

Čubar će sačuvati većinu okusa ukoliko ga se zamrzne, isjecka ili čuva grančice. Kako biste osušili ljetni čubar objesite grančice na prozračnom mračnom mjestu te ih čuvajte u dobro zatvorenoj posudi i do godinu dana.

UPOTREBA U KULINARSTVU

S obzirom na svoju oporost, i ljetni i zimski čubar su dobri začini za jela od mesa i povrća koja se dugo kuhaju te za punjenja.

Čubar se konstantno povezuje s grahom, kao što njegov njemački naziv Bohnenkraut (biljka grah) pokazuje. Ljetni je čubar najbolji s mahunama i bobom, a oba se mogu koristiti s bijelim grahom i ostalim mahunarkama. Čubar je također dobar sa zeljem, korjenastim povrćem, lukom te ublažava njihov jak miris koji nastaje prilikom kuhanja.

Ljetni čubar se najčešće dodaje u bouquet garni za jela od janjetine, svinjetine i divljači. Dobar je s masnom ribom kao što su npr. jegulja i skuša.

Sitno nasjeckanog se može dodati u salate; posebno je dobar s krumpir-salatom, grah-salatom i salatom od leće.

Zimski čubar (zvan poivre d'ane ili pebre d'ai (magareći papar) u Provansi, Francuska) se više koristi oko Mediterana. Sjeckani listovi i cvjetovi dodaju se juhama, ribljim složencima, pizzama, jelima od janjetine i zečetine. Također se upotrebljava za premazivanje Banona, Provansalskog sira od kozjeg ili ovčjeg mlijeka.

DOBAR s grahom, repom, kupusom, sirom, jajima, ribom, mahunarkama, krumpirom, zečetinom, slatkim paprikama, rajčicama.

DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, lovorom, kimom, češnjakom, lavandom, mažuranom, mentom, origanom, peršinom, ružmarinom, majčinom dušicom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1139 kJ/ 272 kcal
Masti 5.9 g
- od kojih zasićene masne kiseline 3.3 g
Ugljikohidrati 68.7 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 6.7 g
Sol 0.024 g
Vlakna 45.7 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
web_posip2-zeleni.jpg
Posip za torte Zeleni
1,98 €
1000097 - Pumpkin Spice
Pumpkin spice
1,78 €
web_posipbijeli3.jpg
Posip za torte Bijeli
1,98 €
web_biseri-plava-i-bijela.jpg
Perle za torte Biseri Plava & Bijela
1,90 €
coffee3_Product-image-800x600px.jpg
Torbica-Kava Smeđa
11,95 €
web_biseri-ruzicasti.jpg
Perle za torte Biseri Ružičasti
1,52 €
web_šareni-biseri.jpg
Perle za torte Biseri šareni
1,90 €
crvena_Product-image-800x600px.jpg
Torbica-Čaj Crvena
13,27 €
zelena_Product-image-800x600px.jpg
Torbica Zelena
16,05 €
jabucni-ocat_Product-image-800x600px.jpg
Jabučni Ocat U Prahu
2,52 €

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
pfeffer1_Blog-homepage-960x655px.jpg

Biftek u umaku od papra

Home Chef umak od četiri vrste papra će vas poštedjeti sati iskuhavanja goveđeg temeljca i vrhnja, a rezultat će biti fantastičan, vjerujte nam!

kesten_Blog-homepage-960x655px.jpg

Parfe torta od kestena

Torta koja se ne peče! Oduševit će sve goste, a posebno je draga djeci.

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram