Čubar list

Šifra artikla: 5000176
1,56 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Čubar list

Šifra artikla: 5000176

Satureja species

Vrlo aromatičan, čubar je bio jedan od najjačih aroma prije nego što su začini stigli u Europu.

Ljetni čubar (S. Hortensis) potječe s istočnog Mediterana i Kavkaza; zimski čubar (S. Montana) iz sjeverne Europe, Turske, i sjeverne Afrike. Obje sorte su odnesene u sjevernu Europu preko Rimljana, a u sjevernu Ameriku preko prvih doseljenika.

OKUS

Čubar je nagrizajuće paprenast. Ljetni čubar ima fin, travast miris i okus - ugodno pikanatan, pomalo smolast i podsjeća na majčinu dušicu, mentu i mažuran.

Zimski čubar ima jaču i prodorniju aromu i okus, s notama kadulje i borovine.

UPOTREBLJAVAJU SE listovi i grančice, cvjetovi za ukrase i salate.

KUPOVINA I ČUVANJE

Čubar je dostupan u staklenicima. U plastičnoj vrećici, u hladnjaku, ljetni čubar može stajati 5-6 dana, a zimski i do 10 dana.

Čubar će sačuvati većinu okusa ukoliko ga se zamrzne, isjecka ili čuva grančice. Kako biste osušili ljetni čubar objesite grančice na prozračnom mračnom mjestu te ih čuvajte u dobro zatvorenoj posudi i do godinu dana.

UPOTREBA U KULINARSTVU

S obzirom na svoju oporost, i ljetni i zimski čubar su dobri začini za jela od mesa i povrća koja se dugo kuhaju te za punjenja.

Čubar se konstantno povezuje s grahom, kao što njegov njemački naziv Bohnenkraut (biljka grah) pokazuje. Ljetni je čubar najbolji s mahunama i bobom, a oba se mogu koristiti s bijelim grahom i ostalim mahunarkama. Čubar je također dobar sa zeljem, korjenastim povrćem, lukom te ublažava njihov jak miris koji nastaje prilikom kuhanja.

Ljetni čubar se najčešće dodaje u bouquet garni za jela od janjetine, svinjetine i divljači. Dobar je s masnom ribom kao što su npr. jegulja i skuša.

Sitno nasjeckanog se može dodati u salate; posebno je dobar s krumpir-salatom, grah-salatom i salatom od leće.

Zimski čubar (zvan poivre d'ane ili pebre d'ai (magareći papar) u Provansi, Francuska) se više koristi oko Mediterana. Sjeckani listovi i cvjetovi dodaju se juhama, ribljim složencima, pizzama, jelima od janjetine i zečetine. Također se upotrebljava za premazivanje Banona, Provansalskog sira od kozjeg ili ovčjeg mlijeka.

DOBAR s grahom, repom, kupusom, sirom, jajima, ribom, mahunarkama, krumpirom, zečetinom, slatkim paprikama, rajčicama.

DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, lovorom, kimom, češnjakom, lavandom, mažuranom, mentom, origanom, peršinom, ružmarinom, majčinom dušicom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1139 kJ/ 272 kcal
Masti 5.9 g
- od kojih zasićene masne kiseline 3.3 g
Ugljikohidrati 68.7 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 6.7 g
Sol 0.024 g
Vlakna 45.7 g
Mapa okusa
Preporučamo
ARRARE-1.webp
Gus čajnik Arare 1,2L petrolej
84,68 €
limenka kurkuma alleppey-2.jpg
Limenka Kurkuma Alleppey 5% 45g
3,40 €
5000884 - Guar Guma Bio
Guar guma BIO
1,77 €
tiramisu_Product-image-800x600px.jpg
La Perla namaz Tiramisu
10,00 €
Tea Selection Premium (1).jpg
Poklon set premium čajeva "Tea Time"
32,00 €
5000613 - Vanilija Ekstrakt 60ml Nm
Vanilija ekstrakt 60ml
26,46 €
Limenka Grill Piletina1.jpg
Limenka grill piletina 50g
3,21 €
5000781 - Kim Sjeme Prah
Kim prah
1,35 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
JAJA-BENEDICT_Blog-homepage-960x655px.jpg

Kraljevski doručak: Jaja Benedict

Hollandaise gotovi umak koji će vas oduševiti ne samo svojom kvalitetom, već i kao puno praktičnije i brže rješenje, pa u jajima Benedict doista možete uživati kada god to poželite.

vesna recepti-14.webp

Panirana puretina u sezamu i pistaciji s prilogom

Umjesto da naručujemo, pokušali smo sami rekonstruirati "take-away" recept za paniranu puretinu u sezamu i mljevenim pistacijama, rizi-bizi s ukiseljenim povrćem i coleslaw salatu s domaćom ljutom majonezom. Bilo je bolje od očekivanog, a vi nam javite svoje dojmove!

 

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu