Klinčić cijeli

Šifra artikla: 5000235
16,64 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Klinčić cijeli

Šifra artikla: 5000235

Syzyium aromaticum

Klinčić je nisko, tropsko zimzeleno drvo s mirisnim lišćem. Njegovi se grimizni cvjetovi rijetko razviju, zato što oni tvore začin.

Izvorno s indonezijskog vulkanskog otočja, klinčići su došli u Europu preko Aleksandrije u rimsko doba. Otočje je bilo pod Portugalcima, a kasnije Nizozemcima koji su pod svaku cijenu branili svoj monopol sve dok 1772. godine francuski činovnik nije prokrijumčario sadnicu na Mauricijus.

Danas su Zanzibar, Madagaskar i Pemba u Tanzaniji glavni izvoznici, dok Indonezija sama potroši gotovo sav svoj urod.

Smrvljeni klinčići svoju izrazitu toplinu daju većini masala i curry mješavinama, five spice mješavini, berbere mješavini.

Klinčići dobre kvalitete imaju crvenkasto smeđe stabljike i svjetliju krunu. Grubi su na dodir i trebali bi čisto puknuti kad bi se prelomili.

OKUS

Aroma klinčića je topla s notama papra i kamfora. Okus je voćni i oštar, papren i gorak, blago odrveni usnu šupljinu. Kao i kod pimenta esencijalno ulje eugenol je zaslužan za njegov karekterističan okus.
Upotrebljavaju se osušene stabljike cvjetova.

UPOTREBLJAVA SE cijeli sušeni i u prahu.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Cijeli kllinčići uvelike se razlikuju u veličini i izgledu no trebali bi biti čisti i neoštećeni. Dobri klinčići izlučuju male količine ulja ako se stisnu noktom. Izdržati će više od godinu dana u zatvorenoj posudi. 

UPOTREBA U KUHINJI

Klinčić se treba upotrebljavati oprezno jer može lako preuzeti okuse. Jednako dobro paše u slana i slatka jela. Skoro svugdje se stavljaju u pekarske proizvode, deserte i namaze.

U Europi se upotrebljavaju kod kiseljenja ili u kombinaciji s drugim začinima, Francuzi ubodu klinčiće u luk kod pripreme ragua, temeljaca ili umaka, a Englezi ga ponekad preobilato koriste u pitama od jabuke.

U Indoneziji ih upotrebljavaju pomješane s duhanom za popularne kretek cigarete koje pucketaju i daju divnu aromu dok se puše.

BITAN JE za quatre epices, five spice, garam masalu.

DODAR JE s jabukama, ciklom, crvenim zeljem, mrkvom, čokoladom, šunkom, lukom, narančom, svinjetinom, bundevom, slatkim krumpirom.

DOBRO SE KOMBINIRA s pimentom, lovorom, kardamonom, cimet, chilijem, korijanderom, curry lišćem, komoračem, đumbirom, maceom, muškatnim oraščićem.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 274 kcal
Masti 13 g
- od kojih zasićene masne kiseline 4 g
Ugljikohidrati 66 g
- od kojih šećeri 34 g
Proteini 6 g
Sol 0.0277 g
Vlakna 34 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
Product-image-kava crvena.jpg
Kapsula Nespresso Rossa Crvena 1 Kom
3,20 kn
5000990 - Natrijev Karbonat E500 Soda Bikarbona
Soda bikarbona
9,75 kn
5001357 - Kava Super Bar
Kava Super Bar
45,29 kn
liquid smoke.jpg
Old Texas tekući dim hickory smoke 148ml
83,23 kn
Product-image-home chef temeljac.png
Home Chef Povrtni Temeljac 0,5l
48,54 kn
5000028 - Cimet Cassia štapići 1-2,5cm
Cimet cassia štapići 1-2,5cm
19,74 kn
5000621 - Vanilija Prah Ekstrakt Na Maltodekstrinu
Vanilija prah ekstrakt na maltodekstrinu
55,50 kn
red onion.jpg
Stokes red onion marmelade 265g
79,66 kn
5000062 - Ayurveda Men's Activity
Ayurveda Men's Activity
23,81 kn
Product-image-homechef holandez umak.png
Home Chef Hollandaise Umak 250ml
44,13 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-medenjaci recept.jpg

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci

Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept!

Blog-homepage-bananapumpkinbread.jpg

Jesenski banana bread

Zasladite jesen s ovim apsolutnim hitom - kruhom od banane i bundeve. 

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram