Cikla u prahu
Cikla prah, prirodno bojilo za hranu
Cikla u prahu
Cikla prah, prirodno bojilo za hranu
Beta vulgaris
Cikla je dvogodišnja biljka sa lisnatim stabljikama koje znaju narasti 1-2 m u vis. Lišće samonikle cikle ima oblik srca, dugo 5-20 cm (kod uzgajane cikle i mnogo duže).
Prah cikle dobiva se od sušenog korijena, a jedna čajna žličica jednaka je cijeloj cikli.
KUPOVINA I ČUVANJE
Prah od cikle čuvajte na tamnom i suhom mjestu do godinu dana.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Prah cikle može se naći u mnogim industrijskim prehrambenim proizvodima kao što su umaci bolognese, dresinzi za salate, a skoro sve što u svom sastavu sadrži rajčice sadrži i prah cikle.
Po sastavu prah cikle sadrži 1/10 šećera i često se u industriji koristi umjesto šećera šećerne trske. Neka vina napravljena su od cikle, a s obzirom da sadrže visoki udio šećera, lako se destiliraju.
Naposljetku, prah cikle može se koristiti kao boja za kozmetiku, hranu, sapune i odjeću. U davnim vremenima žene su utrljavale prah cikle na obraze kako bi se zarumenile. Savršena je zamjena za umjetnu crvenu boju jer ne uzrokuje nikakve alergijske reakcije.
DOBAR ZA bojanje, kao dodatak prehrani.
Energija | 1419 kJ/ 340 kcal |
Masti | 1 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.2 g |
Ugljikohidrati | 56 g |
- od kojih šećeri | 56 g |
Proteini | 13 g |
Sol | 2 g |
Vlakna | 23 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Morska Poema: Brudet & Ricotta Gnudi
Savršen spoj okusa mora i kremastih tekstura. Ovaj elegantan i bogat recept donosi autentične morske arome i vrhunsku gastronomsku raskoš na vaš stol. Isprobajte ovaj sofisticirani spoj tradicionalnih i modernih okusa!

Mediteranska janjeća kruna u aromatičnoj korici
Pogledajte kako vrhunski Chefovi pripremaju Demi Glace umak s Harissinim SALSUS janjećim temeljcem