Šećer od kokosove palme BIO
Šećer od kokosove palme BIO
Također poznat i kao šećer od kokosove palme, prirodan je šećer koji se dobiva od slatkog soka koji cirkulira unutar kokosove palme. Njegov naziv često miješamo s palminim šećerom, no palmin se dobiva od druge vrste palminog drveta.
Proizvodnja se odvija u dvije faze; rez se napravi na kokosovom cvijetu kroz koji se skuplja slatki biljni sok, potom se tekućina suši na povišenoj temperaturi dok se ne dobije krajnji proizvod.
Kokosov šećer sadrži nekoliko nutrijenata kao što su željezo, cink i kalij, neke masne kiseline, polifenole i antioksidanse koji povoljno djeluju na ljudski organizam. Također sadrži inulin koji može usporiti absorpciju glukoze, što objašnjava zašto kokosov šećer ima niži glikemijski indeks (GI 35) od običnog šećera.
Kokosov šećer sličan je običnom bijelom šećeru, iako mu je proizvodni proces mnogo prirodniji te sadrži neke nutrijente. Manje je štetan od bijelog šećera, no i dalje nije preporučljiv u većim količinama.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.