Začini za Gin & Tonik
Pronađite svoju savršenu kombinaciju začina za ovaj bezvremenski koktel
Gin & Tonic (Džin Tonik) jedan je od najpopularnijih koktela koji nam bez obzira na godišnje doba uvijek krasi feedove Instagrama i Facebooka. Mnogima je baš on go-to piće tijekom ljetnih vrućina ili savršen način za opuštanje na kraju dana, a sam značaj i popularnost ovog bezvremenskog koktela možemo iščitati iz raznih referenca na njega iz pjesama, filmova, a pogotovo iz izreke Winstona Churchilla “The gin and tonic has saved more Englishmen’s lives, and minds, than all the doctors in the Empire”.
Koktel poznat pod nazivom Gin and Tonic nastao je u Indiji u 19. stoljeću gdje su britanski vojnici da bi se zaštitili od malarije pili tonik, a zbog gorčine su u njega dodavali miks vode, šećera, limete i gina. Budući da se danas više ne borimo tonikom protiv malarije, njegov je okus manje gorak, a Gin & Tonic dobio je bezbroj drugačijih izdanja.
U slučaju da Vam je dosadila klasična verzija džin tonika ili jednostavno volite isprobavati nove stvari, svatko može pronaći svoj omiljeni začin ili dodatak za Gin & Tonic, bilo da ste ljubitelj slatkih, osvježavajućih ili gorkih okusa.
Budući da je borovica (klekova boba) jedna od glavnih sastojaka gina, slobodno možemo reći da gin bez borovice nije gin, a mnogi ju upotrebljavaju kao dodatak koktelu kako di dodatno naglasili okus gina i dodali gorčini, isto kao i kardamom. Popularne su i korice citrusa koje se koriste jer su ulja ispod korice slađa nego sam sok tih voća, poput limuna, naranče i grejpa. Tijekom ljetnih dana za osvježenje popularni su i dodaci poput svježeg krastavca i limunske trave, a sve češće se upotrebljavaju voća poput jagoda, lubenica i crvene naranče.
Za sve ljubitelje slatkih okusa, neizostavan začin su ružini pupoljci ili latice, pogotovo uz brojne nove craft ginove koji su često destilirani iz cvjetova ruže, kamilice i bazge. Uz slatku aromu ruže savršeno ide hibiskus koji piću doda rozu nijansu, a da upotpunite tu ružičastu paletu svom gin toniku možete dodati i rozi papar, koji zajedno s cubeb paprom i čili vlasima daje karakterističan ljuti okus. U zadnje vrijeme sve češći cvjetni dodatak je i lavanda, koja ne samo da je kao i ruža vizualno lijep dodatak, nego će vašem piću dati tople i aromatične note Provanse.
Za ove jesenske i zimske nadolazeće dane osim za kolače, cimetove snažne note možete iskoristiti i u gin toniku, samo pazite da se ne zaigrate njime kao štapićem zbog njegove jake arome. Osim njega, začini koje vjerojatno već imate doma su ružmarin i zvjezdasti anis. Ružmarin svojim pikantnim i zemljanim notama savršeno komplimentira borovicu, a zvjezdasti anis svojim okusom mentola ide i uz slatke i pikantne okuse.
Uz rastuću popularnost koktela Gin & Tonic barovi širom svijeta, a tako i kod nas, složili su bezbroj različitih kombinacija začina među kojima možete pronaći svoju idealnu inačicu ovog legendarnog koktela, a vjerojatno najzabavniji oblik igranja s okusima je doma uz šačicu društva i raznih začina. Živjeli!
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.