Kardamom cijeli u ljusci

Šifra artikla: 5000213
39,73 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Kardamom cijeli u ljusci

Šifra artikla: 5000213

Elettaria cardamomum

Kardamom je plod velikog višegodišnjeg grma koji raste u prašumama Zapadne Gate (također poznate kao brda Kardamoma), u istočnoj Indiji. 

Danas se obje vrste uzgajaju u regijama iz kojih potječu te u Tanzaniji, Vijetnamu, Papui Nova Gvineja, no Gvatemala je glavni izvoznik.

U Indiji se kardamom koristi već 2000 godina. Do Europe je stigao preko karavanskih ruta, a Vikinzi su ga donijeli iz Konstantinopolisa u Skandinaviju, gdje je i danas vrlo popularan.

OKUS

Aroma kardamoma je jaka, ali sočna, voćna i prodorna. Okus je limunast i cvjetni, s notama kamfora i eukaliptusa zbog cineola u eteričnom ulju; opor je i dimljen, s toplom, gorko-slatkom notom, a opet je čista i svježa.

UPOTREBLJAVA SE sušeno sjeme, prah.

KUPOVINA I ČUVANJE

Zelene mahune u kojima su sjemenke mogu izdržati do godinu dana ukoliko ih čuvate u dobro zatvorenoj posudi, ali boja i aroma će im izblijediti. Izložene zraku, sjemenke će brzo izgubiti svoja eterična ulja, a njihovo mljevenje dodatno ubrzava gubitak.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Kardamom pojačava i slatke i pikantne okuse.

U Indiji je jedan od osnovnih komponenti začinskih mješavina. Stavlja se u slatkiše, kolače, pudinge i u sladolede (kulfi), također se koristi u paan (indijska smjesa za žvakanje) za poticane probave ili osvježavanje daha, a koristi se uz komorač, sjeme anisa i areca oraščiće. U Indiji se također koristi i za aromatiziranje čaja, dok se u arapskim zemljama kava aromatizira kardamom, često je polijevajući preko mahuna stavljenih u pipac čajnika.

Kardamom je neizbježan sastojak začinskih mješavina kao što su baharat u Libiji, Siriji i zaljevskim zemljama i berbera u Etiopiji.

Skandinavija je i dalje najveći uvoznik u Europi, a u Njemačkoj i Rusiji kardamom se naširoko koristi za začinjene kolače, slastice i kruh te povremeno u hamburgerima i mesnim štrucama.

Cijele mahune, lagano zgnječene mogu se koristiti za dodavanje okusa riži, poširanim i pirjanim jelima, te složencima. Bitan je sastojak u mnogim Indijskim sporo-pirjanim mesnim jelima (kormama) u kojima se upotrebljava gusta tekućina za mariniranje kako bi se dobio kremasti umak.

Oljuštene sjemenke mogu se ili lagano zgnječiti te pržiti, ili peći te samljeti, prije nego ih se doda jelu.

Kardamom je dobar u pečenim jabukama, poširanim kruškama i voćnim salatama. Dobar je u kombinaciji s narančom i kavom u desertima, ali jednako je dobar i sa pečenom patkom ili poširanom piletinom, u marinadama ili začinjenom vinu. Koristan je i u ukiseljenom povrću.

BITAN JE za berbere, baharat, curry prah, dal, masale, pilafe, Indijski puding od riže kheer.

DOBAR JE s jabukama, narančama, kruškama, mahunarkama, slatkim krumpirom te ostalim korjenastim povrćem

DOBRO SE KOMBINIRA sa kimom, čilijem, klinčićima, kavom, korijanderom, kuminom, đumbirom, crvenom paprikom, paprom, šafranom, jogurtom

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 311 kcal
Masti 6.7 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.7 g
Ugljikohidrati 68 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 11 g
Sol 0.018 g
Vlakna 28 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
Product-image-kava crvena.jpg
Kapsula Nespresso Rossa Crvena 1 Kom
3,20 kn
grownups.jpg
Tomato ketchup for grownups 355ml
72,64 kn
Product-image-jabuke.jpg
Jabuka Sušena Ploške
26,87 kn
liquid smoke.jpg
Old Texas tekući dim hickory smoke 148ml
83,23 kn
1000045 - Sol za pečenu ribu - gurmanska
Sol za pečenu ribu - gurmanska
12,00 kn
bio papar benglaski.jpg
Papar bengalski BIO
21,25 kn
5000319 - Malina Prah
Malina prah
35,05 kn
Product-image-ginger beer.jpg
Đumbirovo pivo Bottoms Up 355ml
19,99 kn
5000390 - Rinfuza Ocat Trešnja
Rinfuza ocat trešnja
36,33 kn
5000388 - Rinfuza Ocat đumbir
Rinfuza ocat đumbir
36,33 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-bananapumpkinbread.jpg

Jesenski banana bread

Zasladite jesen s ovim apsolutnim hitom - kruhom od banane i bundeve. 

Blog-homepage-krastavci.jpg

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram