Papar javanski cubeb zrno (repasti papar)

Cubeb, javanski ili repasti papar

Šifra artikla: 5000407
4,40 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Papar javanski cubeb zrno (repasti papar)

Cubeb, javanski ili repasti papar

Šifra artikla: 5000407

Piper cubeba

Javanski papar ili cubeb su plodovi tropske loze iz obitelji papra porijeklom s Jave i drugih Indonezijskih otoka. Na Javi se uzgajaju od 16. st. i 200 su godina cubebi bili popularna zamjena za crni papar u Europi. Do 19. st. postalo je skoro pa nemoguće za nabaviti ih.

Cubebi su danas jedva poznati na Zapadu, ali postoji buđenje interesa među poklonicima začina.

OKUS JAVANSKOG PAPRA

Imaju toplu, ugodnu aromu, blago paprenu, ali istovremeno nalik na piment, s daškom eukaliptusa i terpentina. Kada je sirov, okus mu je jak, poput borovine, opor i užaren s dugotrajnim gorkim notama, ali kuhanje izvlači okus pimenta.

UPOTREBLJAVAJU se nedozreli plodovi.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Javanski papar nije lako naći, osim kod nekih trgovaca začinama. Kupujte umjereno. Iako dugo zadržavaju svoja aromatična svojstva, upotrebljavaju se u malim količinama. Čuvajte ih cijele u dobro zatvorenoj posudi, gdje mogu stajati i duže od 2 godine. Meljite ih prema potrebi.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Cubeb, također poznat i kao javanski papar ili repasti papar, lokalno se upotrebljava u Indonezijskoj kuhinji te u manjoj količini na Šri Lanci, gdje se također uzgaja.

U 17. st njime su trgovali Arapski trgovci te je bio prisutan u arapskoj kuhinji, a danas je ostao prisutan u marokanskoj začinskoj mješavini ras el hanout. Cubebi se koriste kao začin za sjevernoafričku janjetinu ili janjeće tagine te kao zamjena za piment u jelima koja se dugo kuhaju. Cubebi najbolje pristaju uz jela od mesa i povrća.

Cubebe se često miješa s Ashanti paprom, P. Guineense, afričkom vrstom, i paprom Benin, P. Clusii – oni također imaju peteljke pa ih često nazivaju lažnim cubebom.

DOBRO SE KOMBINIRA s lovorom, kardamomom, cimetom, curry listovima, ružmarinom, kaduljom, timijanom, kurkumom.

Mapa okusa
Preporučamo
filter vrećice.jpg
Vrećice za čaj 64/1
10,51 €
Staklenka - Chimichurri.jpg
!NOVO - STAKLENKA CHIMICHURRI 30g
3,93 €
5000558 - Sol Crvena Hawaii Krupna
Sol Hawaii crvena krupna
6,59 €
Harissa Brulante.jpg
Harissa Fiery Spicy - Bornibus 240g
9,05 €
Mlinac papar češnjak.jpg
Mlinac papar češnjak 60g
5,81 €
Salsus-VEAL.webp
SALSUS teleća redukcija 1L | Demi-Glace
36,50 €
5000638 - Oriental Bazaar
Oriental Bazaar čaj
5,13 €
5000619 - Vanilija Pasta 60ml Nm
Vanilija pasta 60ml
37,17 €
Staklenka - Harissa No1.jpg
!NOVO - STAKLENKA HARISSA NO.1 55g
4,24 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
morska poemaArtboard 3-100.jpg

Morska Poema: Brudet & Ricotta Gnudi

Savršen spoj okusa mora i kremastih tekstura. Ovaj elegantan i bogat recept donosi autentične morske arome i vrhunsku gastronomsku raskoš na vaš stol. Isprobajte ovaj sofisticirani spoj tradicionalnih i modernih okusa!

Mediterrane Lammkrone in aromatischer Kruste.jpg

Mediteranska janjeća kruna u aromatičnoj korici

Pogledajte kako vrhunski Chefovi pripremaju Demi Glace umak s Harissinim SALSUS janjećim temeljcem 

 
 
 

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu