Roza papar zrno
Roza papar zrno
Schinus terebinthifolius
Rozi papar plod je brazilskog drva papra, udomaćenog ne samo u Brazilu, nego i Argentini i Paragvaju. Rasprostranjeno je kao dobro drvo za sjenu. Raste izrazito agresivno i invazivno, tako da ga danas možemo naći u svakom dijelu svijeta s blagom klimom.
Mono-terpenes iz lako hlapljivog ulja mogu uzrokovati iritacije ždrijela, ali ne u količinama koje zahtijevaju kuharski recepti.
Reunion je jedino mjesto gdje se rozi papar uzgaja komercijalno.
OKUS
Aroma smljevene bobice je ugodno voćna s notom bora. Okus je voćni, smolasti i slatko aromatičan, nalik na borovicu, ali ne toliko intenzivan. S pravim crnim paprom ima jednu važnu poveznicu – piperinsko ulje, no nema njegovu ljutinu.
UPOTREBLJAVAJU SE suhe bobice.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Rozi papar se kupuje kao začin u većini dućana i specijaliziranim trgovinama.
Bobice sušene smrzavanjem imaju najbolje boje i okus. Također se može nabaviti u rasolu, octu ili vodi, flaširan ili u konzervi. Suhe bobice se često dodaju uz crni, bijeli i zeleni papar, ali s njima nije povezan.
U zatvorenoj posudi izdržat će do dvije godine.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Rozi papar obogaćuje razna jela. Upotrebljavajte ga u manjim količinama. Kiseljenje omekša bobice, a lako se smrve. Suhe bobice imaju krhku paprenu vanjsku ljusku i tvrđu sjemenku.
Preporučujemo ga uz ribu i piletinu, ali ide i uz divljač i druga bogata jela kao i borovica.
Rozi papar daje aromu raznim delikatnim umacima koji se poslužuju uz jastoga, janjeće medaljone i svinjetinu.
DOBAR JE uz ribu, piletinu, bogata masna mesa, divljač.
DOBRO SE KOMBINIRA sa krabuljicom, komoračem, galangalom, limunskom travom, mentom, peršinom, crnim i zelenim paprom.
Energija | 1256 kJ/ 297 kcal |
Masti | 11,6 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0 g |
Ugljikohidrati | 42 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 7 g |
Sol | <1 g |
Vlakna | 0 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.