Borovica cijela
Bobice kleke, smrika
Borovica cijela
Bobice kleke, smrika
Juniperus communis
Borovica (kleka, smrika) je igličasto zimzeleno drvo ili grm koji je rasprostranjen po većini sjeverne hemisfere, naročito na vapnenačkim planinama.
Spada u porodicu čempresa i jedini ima jestive plodove.
Borovicu su poduzetni i drski Rimljani podvaljivali pod papar, a još su u srednjem vijeku spaljivane kako bi očistili zrak od pošasti.
Borovica je glavni sastojak gina, a brojnim drugim alkoholnim pićima daje aromu još od 17. stoljeća.
OKUS
Aroma borovice je ugodno drvenasta, gorko-slatka, ista kao i gin. Okus je čist i osvježavajuć, slatkasti s umjerenom ljutinom, osjeća se bor i smola u tragovima. Cijele bobice koje rastu u južnijim dijelovima sjeverne hemisfere imaju bolju aromu.
UPOTREBLJAVAJU SE bobice, svježe i sušene.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE BOROVICE
Borovice se uvijek prodaju cijele i obično su sušene. Relativno su mekane i lagano dobivaju masnice stoga prilikom kupovine obratite pažnju da su cijele i suhe. U zatvorenoj posudi ih možete čuvati i do godine dana.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Borovica je vjerojatno najpoznatija po njezinoj upotrebi prilikom proizvodnje gina, no ima svojih primjena i u kuhinji.
Borovica je prirodni dodatak uz divljač i masnu hranu. Skandinavci je dodaju svojim marinadama kod kiseljenja govedine i sobovine, francuzi je upotrebljavaju uz srnetinu i u raznim paštetama, belgijanci uz flambirane teleće bubrege, a njemci uz kiselo zelje.
Lako se smrvi u mužaru pri čemu otpušta blagu ali oštru aromu koja može oplemeniti mnoga jela i slatka i slana. Pomiješana sa krupnom soli i češnjakom može se utrljavati na janjetinu, svinjetinu, divlje ptice i srnetinu.
Borovicu smrvite netom prije upotrebe jer njezina esencijalna ulja brzo hlape.
DOBRA JE s jabukama, govedinom, kupusom, patkom, divljači, guskom, svinjetinom
DOBRO SE KOMBINIRA s lovorovim listom, kimom, celerom, češnjakom, mažuranom, čubarom, majčinom dušicom.
Energija | 1514 kJ/ 362 kcal |
Masti | 14.6 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 7.5 g |
Ugljikohidrati | 37.3 g |
- od kojih šećeri | 10.4 g |
Proteini | 19.8 g |
Sol | 0.043 g |
Vlakna | 12.7 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!