Okusi Afrike
Međunarodni dan Afrike - 25. svibnja
Afrika je velik kontinent i dom mnogih različitih kuhinja koje dijele sličnosti u načinu korištenja začina i začinskih mješavina. Hrana u Africi, baš kao i u našoj kulturi, osobno je iskustvo i društveni događaj. Kod pripreme afričkih jela i koristeći afričke začine budite spremni na to da ćete pojesti nešto posebno što umiruje vašu glad, ali i dušu.
Pet regija afričke kuhinje
Afričku kuhinju možemo podijeliti na pet različitih regija: Sjeverna Afrika, Južna Afrika, Srednja Afrika, Zapadna Afrika i Istočna Afrika. Svaka regija ima različite sklonosti kada su u pitanju okusi, meso koje se koristi i omiljena jela. Srećom, većina regija koristi iste začine i mješavine začina, tako da su pristupačni međunarodnoj publici koja želi isprobati specijalitete afričke kuhinje.
Začini su u Africi jednako bitni za svakodnevni život kao i voda. Duboko se uživa u hrani, a neki se obroci pripremaju i danima prije nego što budu spremni za jelo. Svaki je začin pažljivo odabran da upotpuni ili balansira ostatak namirnica, a konačan proizvod je ukusan obrok u kojem može uživati cijela obitelj. Žene su pretežno te koje pripremaju hranu, iako će muškarci uskočiti ako im zatreba dodatna pomoć.
Afrička kuhinja jedna je od najzanimljivijih dostupnih na planeti. Začinske mješavine koje smo izdvojili dobar su početak za razumijevanje različitih dimenzija okusa koji se mogu probati u afričkoj kuhinji. Od jela poput doro wat (etiopska piletina) do harissa kuskusa, afrička kuhinja nudi široku paletu okusa za svako nepce. Vegetarijanci i mesojedi u afričkoj kuhinji mogu pronaći jela koja će odgovarati njihovom ukusu. Možda ćete se iznenaditi kada otkrijete da su afrička jela upravo ono što vam nedostaje u prehrani.
Harissa - ova začinska mješavina intenzivna je i snažna sjevernoafrička mješavina čili papričica, sjemenki korijandera, kumina, kima, kamene soli, kajenske paprike, češnjaka, rajčice i listova mente.
Naša začinska mješavina može se koristit za izradu paste. Da bi dobili pastu jednostavno začinskoj mješavini dodajte maslinovog ili nekog drugog ulja i eventualno limunovog soka. Tako pripremljena harissa može biti izvrstan rub za svinjetinu, piletinu, ovčetinu ili janjetinu.
Harissa se koristi na mnoštvo načina širom sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Recepti za harissu razlikuju se ovisno o regiji i kućanstvu. Varijacije mogu sadržavati kumin, crvenu papriku, češnjak, korijander i sok od limuna. U regiji Saharan harissa može imati okus po dimu.
Tunis je najveći izvoznik gotove harisse koja može biti u prahu ili već pomiješana s tekućinama u staklenkama, limenkama, u tubi.
________________
Ras el hanout – ova marokanska mješavina sastoji se od dvadesetak ili više biljaka i začina koji se ručno miješaju, a u doslovnom prijevodu znači "glava dućana".
Mješavina sadrži tople, slatke okuse cimeta, klinčića, i muškatnog oraščića. Dodatak kardamoma, korijandera, čili papričice dodaje mješavini poletnosti i energiju! Na kraju se dodaju cijele latice ruže i cvjetovi lavande kako bi mješavini pružile ugodne cvjetne note.
Ras el hanout obično se prodaje kao mješavina cijelih začina pa se u jela dodaje pomoću mlinca za začine ili se melje u mužaru, no moguće ga je kupiti i u prahu.
________________
Tsire – ovaj prah, odnosno začinska mješavina se koristi u afričkoj kuhinji, posebno na zapadu. Ova mješavina začina ima slatkast, orašasti okus s dinamičnim čili tonom!
Tsire se tradicionalno priprema s jajima ili uljem kao marinada za mesna jela prije pečenja na žaru. Također se može koristiti kao ukras za posipavanje jela.
Ova mješavina afričkih začina savršena je za dodavanje topline salati ili posipavanje po tostu od avokada. Koristite tsire kao dodatak juhama i varivima umjesto soli i papra!
________________
Chakalaka je pikantno povrtno jelo koje se tradicionalno servira s kruhom, papom (prilog od kukuruzne krupice sličan palenti), gulašima i curryjima.
Govori se da chakalaka potječe iz Johannesburga, no postoje brojne varijacije ovisno o regiji i obiteljskoj tradiciji. Neke varijacije podrazumijevaju grah, rajčice, luk, češnjak.
Postoji diskusija na temu je li chakalaka jelo ili začinska mješavina. Danas je moguće nabaviti začinsku mješavinu kao pomoć pri spravljanju ovog jela.
Južnoafrikanci upotrebljavaju začinsku mješavinu chakalaku kao rub za meso prije grilanja, a jelo chakalaku kao prilog koji se često poslužuje uz meso.
Recept za Chakalaku pročitajte ovdje.
________________
Baharat - sjevernoafrička začinska mješavina, zastupljena u libanonskoj, sirijskoj, izraelskoj, jordanskoj, turskoj i iranskoj kuhinji. Baharat je arapska riječ za začine (jed. bahar).
Tradicionalni baharat upotrebljava se na sličan način kao što Indijci upotrebljavaju garam masalu i može se posipavati po jelu nakon kuhanja kako bi izvukao okuse, slično kao sol ili sumak. Često se prije upotrebe kratko preprži na masnoći kako bi otpustio svoje okuse.
Baharat je iznimno svestran i može se koristiti u mediteranskim jelima poput tjestenine na bazi rajčice, španjolskog tapasa ili jela ratatouille.
________________
African rub – ova začinska mješavina ima oštre, zemljane okuse kumina, korijandera, pimenta i piskavice, popraćene postojanim, slatkim okusima sjemenki korijandera i kardamoma. Cijeli okus je zaokružen je gorkim i ljutim tonom ajowan sjemenki.
Afrička kuhinja oblikovana je i pod utjecajem arapskih, portugalskih, francuskih i britanskih okusa. Ovi su okusi predstavljeni u ovoj svestranoj mješavini. Izvrsno se slaže s jelima od mesa, ribe i povrća.
Ova mješavina začina se može koristiti pri kuhanju kus-kusa s povrćem ili variva na bazi mesa. Izvrsna je za mariniranje janjetine, piletine i divljači.
________________
Isprobajte začinske mješavine i čajeve iz naše kolekcije koji svoje porijeklo vuku iz Afrike i dopustite da njihovi okusi i mirisi prožmu sva vaša osjetila i unesu dašak afričke kuhinje u vaš dom.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!