
Chakalaka - Južnoafrički pikantni prilog od povrća
- 3 tbsp ulja
- 2 režnja češnjaka (naribanih ili protisnutih)
- 50 g naribanog đumbira ili paste od đumbira
- 1 crvena paprika (sitno sjeckana)
- 1 žuta paprika (sitno sjeckana)
- 5 velikih mrkvi (naribanih)
- 2 tbsp pirea od rajčice
- 400 g (1 konzerva) sjeckane rajčice
- 400 g (1 konzerva) zapečenog graha
- 2 tbsp mješavine začina Chakalaka
- sol prema želji
- papar prema želji
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- U tavu na srednje jaku vatru dodajte tri žlice ulja i pirjajte nasjeckani luk dok ne omekša i postane staklenast.
- Luku dodajte protisnuti ili naribani češnjak, đumbir u prahu i dvije žlice mješavine začina Chakalaka (ovisno o ljutini koju želite, možete staviti više ili manje začinske mješavine) i sve dobro promiješajte.
- Dobivenoj pasti dodajte najprije paprike koje ćete pirjati dvije do tri minute. Kada paprike omekšaju, u tavu dodajte naribane mrkve i dobro promiješajte da se svi začini i okusi prožmu. Pirjajte dok povrće ne omekša.
- Povrću dodajte nasjeckanu rajčicu i pire od rajčice i sve dobro promiješajte.
- Mješavinu povrća kuhajte do 10 minuta kako bi se lagano zgusnula. Kada primijetite da se smjesa zgušnjava dodajte zapečeni grah, dobro promiješajte i pustite da se krčka još 5 minuta.
Jednostavan, ali u svakom pogledu ukusan, ovaj pikantni prilog od povrća jelo je koje se tradicionalno servira s kruhom, papom (prilog od kukuruzne krupice sličan palenti), gulašima i curryjima.
Chakalaka je jelo koje potječe iz Južne Afrike i sastavni je dio afričke kuhinje. Uglavnom se poslužuje tijekom proslava, a najčešće na južnoafričkim roštiljima koji se zovu braais jer se odlično slaže s mesom.
Riječi chakalaka na afričkom jeziku Zulu znači sve zajedno, a legenda kaže da jelo potječe iz rubnih naselja Johannesburga gdje su najviše živjeli rudari koji su radili u rudnicima zlata. Često bi kuhali konzervirano povrće poput graha i rajčice sa svježim povrćem koje su imali na raspolaganju, a jelo bi začinili kako bi izdržali južnoafričke vrućine.
Chakalaka je jelo koje se najprije posluživalo kao vegetarijansko uz razne kukuruzne krupice, no s vremenom je postala neizostavan prilog uz mesna jela s roštilja.
Iako je porijeklom iz Johannesburga, postoje brojne varijacije jela chakalaka ovisno o regiji i obiteljskoj tradiciji.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Mediteranska janjeća kruna u aromatičnoj korici
Pogledajte kako vrhunski Chefovi pripremaju Demi Glace umak s Harissinim SALSUS janjećim temeljcem

Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!