Baharat
začinska mješavina za sjevernoafričku kuhinju
Baharat
začinska mješavina za sjevernoafričku kuhinju
SASTOJCI: paprika,crni kim, crni papar, kumin, piment, klinčići, korijander, muškatni oraščić, cimet, češnjak, kardamom (može sadržavati u tragovima celer, gorušicu i gluten)
ALERGENI: orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice, kikiriki i proizvodi od kikirikija, žitarice koje sadrže gluten.
Baharat je sjevernoafrička začinska mješavina, zastupljena u libanonskoj, sirijskoj, izraelskoj, jordanskoj, turskoj i iranskoj kuhinji.
Baharat je arapska riječ za začine (jed. Bahar).
Mješavina se često upotrebljava kao višenamjenski začin za janjetinu, ribu, piletinu, govedinu, rižu, umake i juhe od rajčice. Izvrstan je dodatak jelima od leće, pilafima i mesnoj štruci. Može se upotrijebiti i kao rub za sve što se priprema na grilu.
Tradicionalni baharat upotrebljava se na sličan način kao što Indijci upotrebljavaju garam masalu i može se posipavati po jelu nakon kuhanja kako bi izvukao okuse, slično kao sol ili sumak. Često se prije upotrebe kratko preprži na masnoći kako bi otpustio svoje okuse.
Turski baharat je sličan arapskom, no često uključuje nanu. Turski kuhari ga upotrebljavaju kao mi vegetu, za jela kao što su kofte, pilafi i jela od povrća. Posebno se dobro slaže s patlidžanom.
DOBAR ZA meso, jela od mesa, leću, umake i juhe od rajčice.
Energija | 1438.48 kJ/ 0 kcal |
Masti | 12.20 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 2.41 g |
Ugljikohidrati | 28.34 g |
- od kojih šećeri | 19.02 g |
Proteini | 11.73 g |
Sol | 0.06707 g |
Vlakna | 0 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Raviolo di Latte s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, pjenom od Parmigiana Reggiana i paprenim umakom
Raviolo di Latte u ovom receptu podiže klasičnu tjesteninu na novu razinu uz pažljivo izrađeno punjenje od mozzarelle i Parmigiana Reggiana, posluženo s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, laganom pjenom od sira i paprenim umakom. Savršena kombinacija tekstura i okusa za posebne prilike – elegantno jelo koje spaja udobnost i sofisticiranost na tanjuru.

Biljni čaj Orange Grapefruit - Ledeni čaj i koktel gin&tonic
Ovaj kiselo-gorki napitak pravo je pjenušavo osvježenje za dugo toplo ljeto!