Baharat
Baharat
SASTOJCI: paprika,crni kim, crni papar, kumin, piment, klinčići, korijander, muškatni oraščić, cimet, češnjak, kardamom (može sadržavati u tragovima celer, gorušicu i gluten)
ALERGENI: orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice, kikiriki i proizvodi od kikirikija, žitarice koje sadrže gluten.
Baharat je sjevernoafrička začinska mješavina, zastupljena u libanonskoj, sirijskoj, izraelskoj, jordanskoj, turskoj i iranskoj kuhinji.
Baharat je arapska riječ za začine (jed. Bahar).
Mješavina se često upotrebljava kao višenamjenski začin za janjetinu, ribu, piletinu, govedinu, rižu, umake i juhe od rajčice. Izvrstan je dodatak jelima od leće, pilafima i mesnoj štruci. Može se upotrijebiti i kao rub za sve što se priprema na grilu.
Tradicionalni baharat upotrebljava se na sličan način kao što Indijci upotrebljavaju garam masalu i može se posipavati po jelu nakon kuhanja kako bi izvukao okuse, slično kao sol ili sumak. Često se prije upotrebe kratko preprži na masnoći kako bi otpustio svoje okuse.
Turski baharat je sličan arapskom, no često uključuje nanu. Turski kuhari ga upotrebljavaju kao mi vegetu, za jela kao što su kofte, pilafi i jela od povrća. Posebno se dobro slaže s patlidžanom.
DOBAR ZA meso, jela od mesa, leću, umake i juhe od rajčice.
Energija | 1438.48 kJ/ 0 kcal |
Masti | 12.20 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 2.41 g |
Ugljikohidrati | 28.34 g |
- od kojih šećeri | 19.02 g |
Proteini | 11.73 g |
Sol | 0.06707 g |
Vlakna | 0 g |
Najnoviji recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci
Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept!

Boeuf Bourgignon
Zahladilo je i tako nam pašu comfort food jela. Stoga danas donosimo recept za jedan klasik francuske kuhinje kojega je dodatno proslavila slavna TV kuharica Julia Child za koju se kaže da je čitavu Ameriku naučila kuhati. Veliki sočni komadi govedine, gusti mesni umak na bazi vina, veliki komadi povrća i aromatične gljive ugrijat će vas i pružiti upravo ono što trebate u hladnim zimskim danima.