Ras el hanout
Marokanska mješavina začina
Ras el hanout
Marokanska mješavina začina
SASTOJCI: crni papar, korijander, đumbir, kumin, komorač, muškatni oraščić, galangal, zvjezdasti anis, klinčić, kardamom, lovorov list, lavanda, crni kim, bobice oskoruše, rajsko zrno, cimet
ALERGENI: orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice.
Ras el Hanout je marokanska mješavina od 20-ak ili više začina, a u doslovnom prijevodu znači "glava dućana". Mnoge verzije ove mješavine sadrže afrodizijake.
Jedna klasična mješavina može sadržavati piment, crni i zeleni kardamom, cimet cassiu, chufa orahe, cimet verum (ceylonski cimet), klinčić, cubeb, galangal, malagueta papar, lavandu, macis, nigellu, muškatni oraščić, crni papar, longum papar, ružine pupoljke, kurkumu te ponekad afrodizijake kao što su španjolska muha. Mješavine namjenjene izvozu manje su egzotične.
U Tunisu, ras el hanout jednostavna je mješavina ružinih pupoljaka, crnog papra, cubeba, klinčića i verum cimeta.
Ras el hanout obično se prodaje kao mješavina cijelih začina pa se u jela dodaje pomoću mlinca za začine ili se melje u mužaru, no moguće ga je kupiti i u prahu.
DOBRA za divljač, janjetinu, couscous, rižu.
Energija | 0 kJ/ 190 kcal |
Masti | 6.7 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 1.1 g |
Ugljikohidrati | 39.8 g |
- od kojih šećeri | 1.7 g |
Proteini | 6.7 g |
Sol | 0.147 g |
Vlakna | 16.2 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.