Harissa
Začinska mješavina
Harissa
Začinska mješavina
SASTOJCI: čili papričice, korijander, kumin, kajenska paprika, kamena sol (11%), rajčica, kim, češnjak, nana
ALERGENI: orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice.
Harissa je začinska mješavina na bazi čili papričica i prilično je pikantna. Ima široku primjenu u marokanskoj, alžirskoj i tuniškoj kuhinji.
Servira se kao prilog u koji se umaču komadići grilanog mesa, stavlja se u juhe i variva ili se poslužuje kao začin uz couscous, no uobičajeno je da uz sol i papar stoji kao začin na stolu.
Harissa se ponekad dodaje pireu od svježih rajčica i poslužuje kao dip za finger food. Ako se umiješa u običan jogurt postaje odlična marinada za svinjetinu i piletinu.
Da biste dobili pastu od harisse jednostavno začinskoj mješavini dodajte maslinovog ili nekog drugog ulja i eventualno limunovog soka. Tako pripremljena harissa može biti izvrstan rub za svinjetinu, piletinu, ovčetinu ili janjetinu.
Recepti za harissu razlikuju se ovisno o regiji i kućanstvu. Varijacije mogu sadržavati kumin, crvenu papriku, češnjak, korijander i sok od limuna. U regiji Saharan harissa može imati okus po dimu.
Tunis je najveći izvoznik gotove harisse koja može biti u prahu ili već pomiješana s tekućinama u staklenkama, limenkama, u tubi.
DOBRA ZA meso, umake, couscous, grahorice.
Energija | 452 kJ/ 108 kcal |
Masti | 2 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.4 g |
Ugljikohidrati | 15 g |
- od kojih šećeri | 5 g |
Proteini | 4 g |
Sol | 12 g |
Vlakna | 7 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.