
08.04.2024
Panirana puretina u sezamu i pistaciji s prilogom
Panirana puretina, rizi-bizi s ukiseljenim povrćem, coleslaw s ljutom majonezom
Vrijeme kuhanja:
Težina pripreme:
Količina:
Sastojci:
- PANIRANA PURETINA U SEZAMU I MLJEVENIM PISTACIJAMA:
- 800 g purećih prsa narezanih na tanke odreske
- krušne mrvice
- bijeli sezam
- mljevene pistacije, popržene
- 4 jaja
- sol
- 1 žličica začinske mješavine Cafe de Paris
- _____
- BRZO UKISELJENO POVRĆE:
- 1 salatni krastavac
- 1 manja glavica cvjetače
- 4-5 glavica ljubičastog luka srednje veličine
- 50 g začina za kiseljenje
- 1 čajna žličica kurkume
- cca 600 ml vode
- cca 300 ml alkoholnog octa
- cca 50g bijelog šećera
- 50g šećera kokosove palme
- prstohvat suhog kopra
- prstohvat šarenog papra
- _____
- DOMAĆA LJUTA MAJONEZA:
- 1 jaje
- cca 200 ml neutralnog jestivog ulja (suncokretovog)
- cca 50 ml maslinovog ulja
- 1 čajna žličica dimljene paprike La Vera
- 1 čajna žličica ljute Horgoš paprike
- prstohvat soli
- sok limuna
- jabučni ocat s dodatkom meda
- 1 čajna žličica senfa
- _____
- COLESLAW:
- 3 mrkve srednje veličine
- 1 manja glavica mladog kupusa
- 3-4 mlada luka
- _____
- RIZI-BIZI:
- 300g riže
- 400g graška
- 1 glavica crvenog luka
- sol
- 1 čajna žličica začinske mješavine Cafe de Paris
- 2 žlice maslaca
- 1 HomeChef povrtni temeljac
Priprema:
BRZO UKISELJENO POVRĆE
- Povrće operite i narežite na željenu veličinu.
- Na vatri zakuhati vodu, ocat, šećer, sol i začin za kiseljenje. Količinu šećera možete prilagoditi po svome ukusu.
- Poslagati povrće u željene teglice te po želji dodati malo šarenog papra i sušenog kopra.
- Ljubičasti luk i krastavce možete zaliti prokuhanom tekućinom bez prethodne termičke obrade, dok je cvjetaču potrebno blanširati u kipućoj vodi uz dodatak kurkume. Nakon blanširanja, također zaliti prokuhanom tekućinom.
- Pričekati cca 24 sata do konzumacije.
PANIRANA PURETINA U SEZAMU I MLJEVENIM PISTACIJAMA
- Krušne mrvice, mljevenu pistaciju i sezam pomiješajte za paniranje u željenom omjeru. Puretinu paniramo na način da ju prvo stavimo u smjesu krušnih mrvica, pistacija i sezama, pa potom u jaja, te ponovno u smjesu krušnih mrvica, pistacija i sezama.
- U tavicu stavimo manju količinu ulja za prženje koje potom zagrijemo na srednjoj temperaturi (eng. shallow-frying). Potrebno je pržiti na srednjoj temperaturi kako bi se izbjeglo izgaranje vanjskog sloja paniranja, a kako bi meso ostalo sočno. Panirati na ovaj način možete i bilo koje drugo meso po izboru – svinjetinu, piletinu, itd.
DOMAĆA LJUTA MAJONEZA
- Majonezu kao početnik možete raditi štapnim mikserom, kako biste se ohrabrili za neke kompliciranije kuharske pothvate. U usku posudu ili teglicu potrebno je staviti jaje te dodati ulje, sol, senf, limunov sok, ocat, te ostale začine.
- Štapni mikser je potrebno staviti na samo dno posude te ga uključiti. Na početku je potrebno miksati samo po dnu, a kada se počne formirati emulzija, lagano podižite mikser prema gore. Kroz minutu i pol, majoneza bi trebala biti gotova. Probajte, te ukoliko nedostaje nekog sastojka, slobodno možete nadodati, te ponovno promiješati štapnim mikserom.
- Ako vam se majoneza čini prerijetka, to je znak da joj nedostaje ulja tako da ga slobodno dodate još i uz rad štapnog miksera dovedete do željene gustoće.
COLESLAW S DOMAĆOM LJUTOM MAJONEZOM
- Manju glavicu mladog kupusa možete naribati ili narezati na tanke trakice. Mladi luk narežite ukoso i što tanje. Mrkvu možete narezati julienne tehnikom. Julienne je naziv posebne tehnike rezanja povrća i voća na jednake, tanke štapiće debljine šibica. Ukoliko niste spretni s nožem, na tržištu se nalazi popriličan izbor kuhinjskih pomagala koje će vam u tome pomoći.
- Narezano povrće posolite, te dodajte majonezu.
RIZI BIZI S UKISELJENIM POVRĆEM
- Izrezati luk na kockice te ga izdinstati na nauljenoj tavi te dodati grašak.
- Rižu isperemo te dodamo grašku i luku.
- Kada se riža malo „tostira“, dodamo povrtni temeljac. Kada provrije, smanjimo temperaturu te kuhamo na laganoj vatri.
- Pred kraj kuhanja, dodajemo maslac.
Prijedlog za serviranje:
Narezati paniranu puretinu na trakice te servirati uz rizi bizi na koji smo stavili ukiseljeno povrće.
Coleslaw salatu također možemo pomiješati s rižom ili jesti zasebno. Dobar tek!
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Mediteranska janjeća kruna u aromatičnoj korici
Pogledajte kako vrhunski Chefovi pripremaju Demi Glace umak s Harissinim SALSUS janjećim temeljcem

Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
Harissa na Instagramu