Mediterrane Lammkrone in aromatischer Kruste.jpg
07.02.2025

Mediteranska janjeća kruna u aromatičnoj korici

s rimskim njokama, reliš od šljiva i Harissa Salsus Lamb Demi-Glace

Vrijeme kuhanja: 40-60 min
Težina pripreme:
Količina: x4
Priprema:

P R I P R E M A janjećeg karea u aromatičnoj korici

Zapeći meso - karee posoliti i popapriti, te na vrućem ulju zapeći sa svih strana dok ne postigne zlatnu boju.
Nakon toga ostaviti meso da se odmori 10 min, a za to vrijeme pripremite smjesu za dobivanje posebne fine korice.

 

P R I P R E M A smjese za koricu

Pomiješati panko mrvice, peršin, ružmarin, timijan, parmezan, češnjak i maslinovo ulje, kare premazati Bornibus Dijon senfom, smjesu premazati preko karea, te staviti peći na 190 °C 12–15 min (za medium-rare). Pečene karee, svakako ostavite da se odmori prije rezanja.

 

P R I  P R E M A  Rimskih njoka

Zagrijati mlijeko i maslac do vrenja, pa dodati krupicu uz stalno miješanje, sve dok se ne zgusne.

Smjesu maknite s vatre, te u nju umiješajte žumanjak, parmezan, sol i malo muškatnog oraščića.

Razmažite smjesu na pladanj (debljine oko 1,5 cm), ohladite i izrežite u krugove, koje prepržite na maslacu dok ne postanu zlatno-smeđi.


P R I P R E M A  Relish od šljiva

Na laganoj vatri pirjati ljutiku u maslinovom ulju, dodati nasjeckane šljive, med, ocat i đumbir, te kuhati dok ne omekšaju i povežu se u gusti umak.

 

P R I P R E M A  Harissa Salsus Lamb Demi-Glace Fond 

Na laganoj vatri pirjati ljutiku i češnjak dok ne omekšaju, dodati crno vino i reducirati na pola (iskuhati do pola početne količine )

Umiješati Harissa Lamb Demi-Glace, tostirani korijander, kumin i timijan. Kuhati dok ne postane gust i sjajan!

Umak procijediti i umiješati hladni maslac za svilenkastu teksturu.

 

Završno slaganje tanjura 

Narezati janjeći kare na dvostruke kotlete, posložiti jednu rimsku njoku i žlicu relisha od šljiva uz meso.

Zaliti Harissa Lamb Demi-Glace umakom i ukrasiti svježim timijanom.

Dobar tek, želi Vam Harissa uz deliciju koju nam je pripremio Chef David Francesco Komadina

Mediteranska janjeća kruna u aromatičnoj korici, rimske njoke, reliš od šljiva i Harissa Salsus Lamb Demi-Glace (za 4 osobe)

S A S T O J C I

Janjeći kare u aromatičnoj korici

2 janjeća karea (frenched, oko 400-500 g svaki)

Sol i svježe mljeveni crni papar

2 žlice Bornibus Dijon senfa

50 g panko krušnih mrvica

25 g svježeg peršina, sitno sjeckanog

10 g ružmarina, sitno sjeckanog

10g timijana, sitno sjeckanog

25 g ribani parmezan

1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan

2 žlice maslinovog ulja


Rimske njoke

250 ml mlijeka

50 g krupice (griz, semolina)

25 g maslaca

1 žumanjak

40 g ribani parmezan

Sol i muškatni oraščić (po želji i ukusu)


Relish od šljiva

3 zrele šljive, sitno nasjeckane

1 žlica meda

1 žlica crvenog vinskog octa

1 žličica naribanog đumbira

1 mala ljutika, sitno nasjeckana

1 žlica maslinovog ulja

 

P R I P R E M A Harissa Salsus Lamb Demi-Glace 

250 ml Harissa Salsus Lamb Demi-Glace

50 ml crnog vina (Syrah, Grenache ili Merlot)

1 mala ljutika, sitno nasjeckana

1 češanj češnjaka, lagano zgnječen

1 grančica timijana

1/2 žličice Harissa korijandra sjemenke, tostirati i usitniti

1/2 žličice Harissa kumina, lagano tostiranog

1 žlica hladnog maslaca (za završnu obradu)

 

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
morska poemaArtboard 3-100.jpg

Morska Poema: Brudet & Ricotta Gnudi

Savršen spoj okusa mora i kremastih tekstura. Ovaj elegantan i bogat recept donosi autentične morske arome i vrhunsku gastronomsku raskoš na vaš stol. Isprobajte ovaj sofisticirani spoj tradicionalnih i modernih okusa!

Mediterrane Lammkrone in aromatischer Kruste.jpg

Mediteranska janjeća kruna u aromatičnoj korici

Pogledajte kako vrhunski Chefovi pripremaju Demi Glace umak s Harissinim SALSUS janjećim temeljcem 

 
 
 

Harissa na Instagramu