Kumin sjeme

Šifra artikla: 5000245
1,74 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Kumin sjeme

Šifra artikla: 5000245

Umbelliferae, Cuminum cyminum

Kumin je sjeme male, travkaste biljke iz obitelji umbelliferae, a potječe samo s jednog mjesta, doline Nila u Egiptu, no već se dugo uzgaja u većini vrućih regija – istočni Mediteran, Sj. Afrika, Indija, Kina, i Amerika.

Prije najmanje 4000 godina u Egiptu i minojskoj Kreti upotrebljavao se u lijekovima. Rimljani su ga upotrebljavali na isti način kao što mi koristimo papar.

U srednjem vijeku kumin je bio popularan u Europi, ali je njegovo mjesto postepeno zauzeo kim.

Španjolski istraživači su ga odnijeli u Latisnku Ameriku, gdje je postao vrlo popularan začin.

OKUS KUMINA

Miris kumina jak je i težak, pikantno-sladak s oštrom, ali toplom dubinom. Bogatog je okusa, pomalo gorkog, s ustrajnom oporošću. Koristite ga umjereno.

UPOTREBLJAVAJU SE suhe sjemenke.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE KUMINA

Sjeme kumina posvuda je dostupno, cijelo i mljeveno. Crni kumin se može kupiti na Azijskim tržnicama, kao i dhanajeera, mješavina kumina i sjemena korijandera.

Sjemenke kumina su ovalne, smeđe-zelene boje, otprilike 5mm duge. Izgledaju poput kima, ali su ravnije i imaju karakteristične nabore/crte po cijeloj dužini sjemenke.

Crni kumin tamniji je i manji od običnog. Ima slađi miris i kompleksan, blag okus koji je negdje između kumina i kima. Prepržene sjemenke stavljaju se u kruh i pilafe.

Sjeme će zadržati svoju oporost i godinu dana ukoliko ga čuvate u dobro zatvorenoj posudi, dok mljeveni kumin ne može stajati dugo.

UPOTREBA KUMINA U KULINARSTVU

Aroma kumina pojačava se ukoliko se sjemenke suho-preprže prije mljevenja, ili prže u ulju ukoliko ih se koristi u cijelosti.

Prva španjolska jela kombinirala su kumin, šafran i sjeme anisa ili cimet.

Danas se kumin može pronaći u marokanskom kus-kusu, u merguez kobasicama Sjeverne Afrike, u Tex- Mex chili con carne, a pomalo i u meksičkim začinskim mješavinama.

Dodaje se u perece u Alzasu, u svinjske kobasice u Portugalu, sir u Nizozemskoj, ukiseljenoj cvjetači u Njemačkoj, tapasima poznatim kao Moorish kebabi (pinchitos morunos) u Španjolskoj, ribljim jelima u Libanonu, kofte u Turskoj te u umake od nara i oraha u Siriji.

U svim zemljama u kojima vole začinjenu hranu upotrebljava se u kruhu, chutneyjima, slasticama, pikantnim začinskim mješavinama te mesnim ili povrtnim složencima. Ima ga u curry prahu i masalama te u komercijalnom čili prahu.

Kombinacija mljevenog kumina i korijandera indijskoj hrani daje njezin karakterističan opor miris – iako autentični indijski recepti mogu zbuniti jer se riječ kumin, jeere, ponekad krivo prevodi kao kim.

BITAN JE za iranski advieh, baharat, berbere, cajun začinsku mješavinu, curry prah, dukku, masale, panch phoron, sambhar, zhug

DOBAR JE s grahom, kruhom, kupusom, tvrdim i pikantnim sirevima, piletinom, patlidžanom, janjetinom, lećom, lukom, krumpirom, rižom, kiselim kupusom, bučom

DOBRO SE KOMBINIRA sa ajowanom, pimentom, sjemenom anisa, bosiljkom, kardamomom, čilijem, cimetom, klinčićima, korijanderom, curry listom, sjemenom komorača, piskavicom, češnjakom, đumbirom, macisom i muškatnim oraščićem, sjemenom goruščice, origanom, crvenom paprikom, paprom, timjanom, kurkumom

OSTALE VRSTE KUMINA

Orginalni crni kumin (kala jeera) je sorta koja raste u Kašmiru, Sj. Pakistanu i Iranu.
Tamo se, kao i u zaljevskim državama, upotrebljava isto kao što se obični kumin upotrebljava drugdje.

Crni se kumin ne bi smjelo zamjeniti s dva druga začina kojima se često daje to ime, Nigella sativa i Bunium persicum; potonji raste u divljini Bliskog istoka te se upotrebljava lokalno.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1570 kJ/ 375 kcal
Masti 22.3 g
- od kojih zasićene masne kiseline 1.5 g
Ugljikohidrati 44.2 g
- od kojih šećeri 2.3 g
Proteini 17.8 g
Sol 0.0168 g
Vlakna 10.5 g
Mapa okusa
Preporučamo
Bombilla s četkicom.webp
Bombilla s četkom za čišćenje
20,00 €
1000048 - Pesto Rosso
Pesto Rosso
1,90 €
1000021 - Curry Zeleni
Curry zeleni
1,58 €
5000558 - Sol Crvena Hawaii Krupna
Sol crvena Hawaii krupna
1,80 €
5000831 - Indijski Orah W320
Indijski orah
2,37 €
5000321 - Mate čaj Brazilski
Yerba Mate čaj brazilski
2,54 €
Mlinac sol Mediteran.jpg
Mlinac sol Mediteran 70g
4,98 €
5000561 - Sol Himalajska Roza Za Mlinac
Sol himalajska roza za mlinac
2,39 €
5000511 - Ribež Za đumbir Porculan
Ribež za đumbir porculan
19,05 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-taljanska jela3.jpg

Špageti aglio, olio e peperoncino

Špageti s češnjakom, uljem i ljutom papričicom klasično su jelo talijanske tradicije – jednostavno, ukusno i ono najbitnije brzo gotovo. 

Blog-homepage-čakalaka.jpg

Chakalaka - Južnoafrički pikantni prilog od povrća

Osvježavajući pikantni prilog od rajčice i graha koji će izazvati vaše okusne pupoljke! 

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu