Poštovani, zbog većeg obujma vaših narudžbi ispričavamo se na mogućem dužem čekanju. Vaša Harissa!
kiseljenje_Article-hero-image-1920x800px.jpg
27.09.2022

Malo drugačija zimnica: brzo ukiseljeni luk ili šampinjoni

Na ovaj način možete kiseliti gotovo svo povrće – potrebno je samo pripremiti marinadu.

Vrijeme kuhanja: 10-15min
Težina pripreme:
Sastojci:
Priprema:
  1. Narezani luk pažljivo smjestite u teglicu.
  2. U manjem loncu pomiješajte vodu, ocat, javorov sirup ili med, sol i začine. Stavite na laganu vatru da zakuha te pažljivo marinadu prelijte preko luka.
  3. Žlicom ili vilicom nježno pritisnite luk kako biste iz teglice istisnuli sav zrak.
  4. Zatvorite teglicu i ostavite da se ohladi. 
  5. Čim se potpuno ohladio, luk je spreman za konzumiranje, a u frižideru može potrajati do 3 tjedna.

Brzo ukiseljeni šampinjoni:

SASTOJCI: 1 kg manjih šampinjona, očišćenih i po potrebi narezanih, 2 dl vode, 1 dl alkoholnog octa, 1 žličica cvijeta soli Makarska, 1 žličica šećera mauritius demerara, papar šareni u zrnu, 2 lovorova lista, 2 režnja češnjaka, narezana na listiće, sjeme gorušice

PRIPREMA: Šampinjone očistite od zemlje, a zatim ih nožem lagano ogulite. Ako su manji, ostavite ih cijele, a veće usitnite prema želji. U manjem loncu pomiješajte sve sastojke i stavite na laganu vatru da zakuha. U uzavrelu vodu stavljajte šampinjone, dio po dio (količinu od 1 kg kuhajte u četiri ture) i pustite da se prokuhaju 2 do 3 minute. Vadite ih rupičastom žlicom i slažite u sterilizirane staklenke. Kada ste ih sve prokuhali, zalijte ih još vrućom marinadom i zatvorite staklenke. Ostavite da se ohlade i postanu spremni za konzumaciju. Ovako pripremljeni šampinjoni mogu u zatvorenim teglicama u frižideru potrajati nekoliko tjedana.

TREBAT ĆE VAM JOŠ….sterilizirane staklene teglice!

kiseljenje2_Article-hero-image-1920x800px.jpg

Ako se grozite ideje o pripremi vlastite domaće zimnice jer vam odmah na pamet padaju deseci kilograma povrća u vašoj (maloj) kuhinji, nakuhavanje, sjeckanje, miješanje, ljuštenje i mljevenje do iznemoglosti – vrijeme je da promijenite mišljenje. Naime, brzo kiseljenje drastično mijenja priču, a fantastičnu zimnicu možete imati kad god poželite, i to za manje od 15 minuta. 

Dodatni plus je da vam za nju neće trebati sve one silne police u špajzi ili podrumu, budući da ćete pripremiti točno onoliko kiseliša koliko vam je u tom trenutku potrebno. Okusi će biti jednaki, ako ne i bolji od klasične zimnice, a povrće svježije i hrskavije.

Na ovaj način možete kiseliti gotovo svo povrće – potrebno je samo pripremiti marinadu. Možete koristiti alkoholni, jabučni ili vinski ocat, a kreativni možete biti i sa začinima koje ćete odabrati. Tradicionalno, najviše se koristi gorušica, papar u zrnu i kopar, a postoje i već gotove mješavine za kiseljenje koje će vam dodatno olakšati posao. 

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
pfeffer1_Blog-homepage-960x655px.jpg

Biftek u umaku od papra

Home Chef umak od četiri vrste papra će vas poštedjeti sati iskuhavanja goveđeg temeljca i vrhnja, a rezultat će biti fantastičan, vjerujte nam!

kesten_Blog-homepage-960x655px.jpg

Parfe torta od kestena

Torta koja se ne peče! Oduševit će sve goste, a posebno je draga djeci.

Začinite Instagram