Poštovani, zbog većeg obujma vaših narudžbi ispričavamo se na mogućem dužem čekanju. Vaša Harissa!

Kopar list

Šifra artikla: 5000239
1,79 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Kopar list

Šifra artikla: 5000239

Anethum graveolens

Jednogodišnja biljka porijeklom iz južne Rusije, zapadne Azije i istočnog Mediterana, kopar se naširoko uzgaja zbog pernatog lišća (često nazivanog dill weed) i sjemenki.

Indijski kopar (A.g. sowa), prvenstveno se uzgaja zbog sjemenki koje su svjetlije boje, dulje i uže od sjemenki europskog kopra te imaju oporiji okus.

Najčešće se koristi u curry mješavinama.

OKUS

Listovi kopra imaju čistu, mirisnu aromu anisa i limuna. Okusa su anisa i peršina, blagog, ali trajnog.

Sjemenke mirišu po kimu zbog carvona u eteričnom ulju; okusa su anisa s dodatkom oštrine i dugotrajne topline.

UPOTREBLJAVAJU SE svježi i sušeni listovi i sjemenke.

KUPOVINA I ČUVANJE

Izaberite svežanj koji izgleda hrskavo i svježe. Ako imate veću količinu kopra što prije je potrošite. Ukoliko ga držite u plastičnoj vrećici u hladnjaku izdržati će 2-3 dana nakon toga će klonuti.

Sušeni kopar čuvan u plastičnoj, dobro zatvorenoj posudi sačuvati će svoj okus i do 1 godine. Slično skladištene sjemenke na polici će izdržati do 2 godine.

Mljevene sjemenke kopra mnogo brže gube svoja svojstva.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Svježi kopar izvrstan je partner ribi i morskim plodovima.

Skandinavska jela koja sadrže kopar su haringe marinirane u kopru, gravad lax (losos sušen sa soli i koprom i poslužen sa senfom i umakom od kopra), rakovi, Jakobove kapice, ili račići s kremastim umakom od kopra.

U Sjevernoj i Srednoj Europi kopar se koristi s korjenastim povrćem, kupusom, cvjetačom i krastavcem.

Neki ruski kuhari stavljaju ga u borscht, njihovu klasičnu juhu od cikle; kopar u kombinaciji sa kiselim vrhnjem ili jogurtom i malo senfa čini odličan umak za ciklu.

Njemački kuhari prave sličan umak, ali umjesto senfa koriste hren i poslužuju ga uz kuhanu govedinu. U Grčkoj, kopar se dodaje sarmama od vinove loze. U Turskoj i Iranu kopar daje okus riži, bobu, tikvicama te korijenu celera. Špinat s koprom i ljutikom standardno je iransko jelo, slično jelu Sjevernog Irana od leće i špinata, u kojem se upotrebljavaju i listovi i sjemenke kopra.

Ne zaboravite staviti kopar u salate i u umake za salate, posebno u krumpir salatu.

Za kiseljenje se koriste i listovi i sjemenke, kao npr. kod hrskavih kiselih krastavaca s koprom i varijacija s češnjakom popularnih u Poljskoj, Rusiji i Iranu.

Sjemenke se dodaju kruhu i kolačima u Skandinaviji, gdje se također koriste za dodavanje okusa octu. U Indiji sjemenke se koriste u curryjima i masalama.

LIŠĆE JE DOBRO s repom, mrkvom, korjenom celera, krastavcima, jajima, bobom, ribom i morskim plodovima, krumpirom, rižom, špinatom, tikvicama.

LIŠĆE SE DOBRO KOMBINIRA s bosiljkom, kaparama, češnjakom, hrenom, senfom, paprikom, peršinom.

SJEMENKE SU DOBRE sa cvjetačom, lukom, krumpirom, bundevom, octom.

SJEMENKE SE DOBRO KOMBINIRAJU sa čilijem, korijanderom, kuminom, češnjakom, đumbirom, sjemenkama gorušice, kurkumom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1059 kJ/ 253 kcal
Masti 4.4 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.2 g
Ugljikohidrati 55.8 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 20 g
Sol 0.0208 g
Vlakna 13.6 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
Product-image-kurkuma-sok.png
Kurkuma sok 237ml
8,95 €
web_posip2-zeleni.jpg
Posip za torte Zeleni
1,98 €
1000097 - Pumpkin Spice
Pumpkin spice
1,78 €
web_biseri-roza-i-bijela.jpg
Perle za torte Biseri Roza & Bijela
1,90 €
cimet-ceylon-BIO_Product-image-800x600px.jpg
Cimet ceylon mljeveni BIO
2,38 €
zelena_Product-image-800x600px.jpg
Torbica Zelena
16,05 €
200kn_Product-image-800x600px.jpg
Poklon Bon 200kn
26,54 €
kitchen-set-prva-web.jpg
Kitchen Set 6 Epruveta
23,78 €
150kn_Product-image-800x600px.jpg
Poklon Bon 150kn
19,91 €
web_biseri-plava-i-bijela.jpg
Perle za torte Biseri Plava & Bijela
1,90 €

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
pfeffer1_Blog-homepage-960x655px.jpg

Biftek u umaku od papra

Home Chef umak od četiri vrste papra će vas poštedjeti sati iskuhavanja goveđeg temeljca i vrhnja, a rezultat će biti fantastičan, vjerujte nam!

kesten_Blog-homepage-960x655px.jpg

Parfe torta od kestena

Torta koja se ne peče! Oduševit će sve goste, a posebno je draga djeci.

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram