Speculaas (spekulatius)
Speculaas (spekulatius)
SASTOJCI: cimet cassia, klinčić, kardamom, macis, đumbir, piment
ALERGENI: orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice.
Preporuka za upotrebu: 500 g glatkog brašna, 2 jaja, 125 g mljevenih badema, 250 g šećera, 250 g putra, 5 g spekulatius (spekulaas) mješavine, naribana korica jedne naranče, prstohvat soli, 5 g amonijevog karbonata otopljenog u jednoj jušnoj žlici mlijeka.
Sve sastojke pomiješati ručno ili mikserom i ostaviti u hladnjaku 12 sati. Još jednom ručno premjesiti i utisnuti u drvene kalupe ili jednostavno tanko razvaljati na dasci i tankom čašom, nožem ili oblicima oblikovati kekse.
Staviti na lim na kojem je papir za pečenje, premazati mlijekom ili jajem, eventualno posipati grubo naribanim bademima i peći u pećnici zagrijanoj na 200°C, 12-15 min.
DOBRA za kekse, kolače, kreme.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.