Arrabbiata
Pikantna talijanska mješavina začina za tjesteninu, dipove ili sir
Arrabbiata
Pikantna talijanska mješavina začina za tjesteninu, dipove ili sir
SASTOJCI: rajčica, čili papričice, mrkva, paprika, češnjak, bosiljak, luk, peršin list, celer list, estragon
ALERGENI: orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice.
Penne rigate all'arrabbiata je ljuto talijansko jelo od tjestenine s ljutim umakom na bazi ljutih papričica.
Upotrebljava se za tjesteninu, prvenstveno penne rigate all'arrabiatta, pizze, dipove, umake, također je idealna za mariniranje ovčjeg sira u kombinaciji s maslinovim uljem.
Preporuka za pripremu: 100 g kockica slanine prepržimo na 2-3 žlice maslinovog ulja, dodamo 1 luk narezan na male kockice, pržimo dok postane staklen, dodamo 1 jušnu žlicu pirea od rajčice, kratko prepržimo na laganijoj vatri, dodamo 200 g pasirane rajčice ili usitnjenih pelata te jednu do dvije žlice Harissa arrabiatta mješavine začina ovisno o ljutini koju želimo postići. Kratko prokuhati.
U umak umiješati friško kuhane (ne prekuhane) penne rigate (tjesteninu). Preporučamo da je cjedilom vadite iz vode u kojoj su se kuhale i odmah stavljate u umak. Promiješajte i obilno posipajte parmezanom. Posolite i popaprite po želji.
DOBAR ZA tjestenine, pizze, umake.
Energija | 1353,2 kJ/ 323,4 kcal |
Masti | 7,7 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 1,4 g |
Ugljikohidrati | 39,4 g |
- od kojih šećeri | 34,5 g |
Proteini | 13,7 g |
Sol | <1 g |
Vlakna | 23 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.