Kadulja list

Šifra artikla: 5000210
1,95 €
Cijena 02.05.2025: 1,95 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Kadulja list

Šifra artikla: 5000210

Salvia species

Kadulja je autohtona za sjeverni Mediteran te je pretežno jednogodišnja biljka koja uspijeva u toplim i suhim područjima.

Velika raznolikost njezinih baršunastih listova prekrasne teksture koji mogu biti sivkasto-zeleni, ili zeleni prožeti srebrnim ili zlatnim odsjajem čini je atraktivnom vrtnom biljkom i neizostavan dodatak u svakoj kuhinji.

Postoje mnoge vrste kadulje, neke imaju široke, dok druge imaju usko lišće. Uskolisne kadulje imaju prekrasne ljubičaste i plave cvjetove, dok one širokog lista rijetko cvjetaju. Mlado zeleno lišće manje je pikantno i prijatnijeg okusa od starijih, sivkastih listova.

OKUS

Kadulja može biti blaga i mošusna ili snažno kamforna s oporim notama i toplom pikantnošću. Sušena kadulja potentnija je od svježe.

UPOTREBLJAVA SE svježe ili sušeno lišće, a cvjetovi mogu poslužiti kao prekrasna dekoracija.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Kadulja je najbolja ako se upotrebljava svježa. Ako je kupite svježu umotajte je u papirnati ručnik i čuvajte u hladnjaku ne više od tjedan dana. Suha će kadulja, spremljena u dobro zatvorenu posudu svoja svojstva zadržati i do godine dana.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Kadulja pomaže pri probavi masne hrane pa se tradicionalno s njima kombinira.

U Velikoj Britaniji kadulja se spominje uz svinjetinu, gusku i patku, a pokazala se dobra kao nadjev za spomenuto meso. U SAD-u kadulja se uz luk često koristi za punjenje purica na američki dan zahvalnosti.

Kadulja je odličan začin za svinjske kobasice, a Nijemci je poslužuju uz jegulju.

Talijani je koriste u njihovom klasičnom jelu saltimbocca alla romana, prže je u ulju, stavljaju na focacce i u palentu. Od nje rade suptilne i jednostavne umake za tjesteninu tako da par listića polako zagriju na maslacu.

Kadulja nije blaga začinska biljka pa je upotrebljavajte s oprezom kako ne bi preuzela jelo.

DOBRA JE s jabukama, grahoricama, sirom, lukom, rajčicama.

DOBRO SE KOMBINIRA s lovorom, kimom, celerom, suhim đumbirom, ljupčacem, mažuranom, paprikom, peršinom, čubrom, majčinom dušicom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1319 kJ/ 315 kcal
Masti 12.7 g
- od kojih zasićene masne kiseline 7 g
Ugljikohidrati 60.7 g
- od kojih šećeri 1.7 g
Proteini 16.6 g
Sol 0.011 g
Vlakna 40.3 g
Mapa okusa
Preporučamo
Harissa_ukrasna_poklon_vrecica_smeda_s_bedge_masnicom.jpg
Vrećica torbica smeđa
2,65 €
Pitmaster mlinac.webp
Mlinac Pitmaster BBQ 60g
5,81 €
Mlinac papar češnjak.jpg
Mlinac papar češnjak 60g
5,81 €
5002843 Perle tartufo pistacio slani 50g.jpg
''La Perla'' Perle Pistacija slana 50g
5,60 €
5000846 - Pomelo Ušećereni
Pomelo ušećereni
1,13 €
Sezam bijeli oljušteni.jpg
Sezam bijeli oljušteni
1,71 €
5000050 - Cjedilo Okruglo žlica
Cjedilo okruglo žlica
4,20 €
piment zrno.jpg
Piment zrno (jamajkanski papar)
3,73 €
pribor za čaj Artboard 5-100.jpg
Šalica s cjedilom i poklopcem Caprice
34,41 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Baršunasta buča s notom mandarine 1-2.jpg

Baršunasta buča s notom mandarine

Juha od buče za 6 osoba. Pripremljena za 15 minuta, kuha se još 30 min. Razveselite se baršunastom bučom s notom mandarine by chef David Francesco Komadina.

pumpkin spice-4.jpg

Pumpkin Spice Latte - najfinija kava s okusom bundeve

Provedite prve dane jeseni uz najfiniji domaći pumpkin spice latte napitak koji pršti mirisima i aromama jeseni. 

Pretplati se!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter.

Unesite email
Harissa na Instagramu