Malina sušena
Malina sušena
SASTOJCI: malina
Rubus idaeus
Malina ili crvena malina uobičajeni je naziv za biljku Rubus idaeus iz porodice ruža (Rosaceae). Izraz se također primjenjuje na jestivo voće ove biljke, koje je trpko, slatko i crvene boje. Prema botaničkom jeziku malina uopće nije bobica, već je zbirni plod brojnih koštica oko središnje jezgre.
Malina je listopadni grm koji raste uspravno i doseže visinu od dva metra. Listovi se nalaze u skupinama od tri ili pet, a donja strana listova najčešće je srebrnobijele boje. Bijeli cvjetovi cvatu krajem proljeća ili početkom ljeta, a plod koji je crven i kuglast dozrijeva od sredine ljeta do sredine jeseni.
Malina prirodno stanište pronalazi na rubovima šuma gdje je velika vlažnost zraka, a rasprostranjena je po Europi i sjevernoj Aziji.
Malina je popularno voće koje mnogi smatraju bobicom najintenzivnijeg okusa. Ima visoku koncentraciju tanina i prilično veliku količinu željeza, kalija, magnezija, kalcija i vitamina A i C, kao i flavonoide, voćni šećer i vodu. Malina sadrži značajne količine polifenola, biljnih spojeva koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Maline su također bogate vlaknima.
Sušene maline imaju različitu kulinarsku primjenu u odnosu na svježe voće. Pokušajte nasjeckati maline i upotrijebite ih za posipavanje čokoladnih slastica ili čak posipavanje žitarica i kaša za doručak. Suhe maline također izvrsno ukrašavaju slatka i slana jela - svijetle boje i trpki okusi izvrstan su dodatak slatkim i slanim jelima. Namrvite bobice i posipajte preko sladoleda neposredno prije posluživanja.
Energija | 1014 kJ/ 352.7 kcal |
Masti | 3.5 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0 g |
Ugljikohidrati | 81.1 g |
- od kojih šećeri | 60 g |
Proteini | 7.1 g |
Sol | 0 g |
Vlakna | 21.2 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.