zaatar-1-2 (1).jpg
20.03.2024

Za'atar

Neodoljiva bliskoistočna mješavina začina koju obožava (i svojata) cijeli Mediteran

1000065 - Za'atarZa'atar je kombinacija začina i trava koja potječe s Bliskog Istoka, a odlično je prihvaćena na čitavom području Sredozemlja. Najčešće se priprema od mljevenog i sušenog timijana, origana, mažurana, mljevenog sumaca, prženog sezama i soli. Riječ je o izuzetno popularnom začinu koji se može koristiti gotovo u svim jelima zahvaljujući svojim ukusnim orašastim, pikantnim, aromatičnim notama. Za'atar je sastavni dio arapske kulture, a u tom dijelu svijeta najviše se koristi u pekarskoj industriji – jeste li znali da postoje i croissanti sa za'atarom?

Zašto je za'atar tako poseban?

Ono što ovu mješavinu začina čini toliko posebnom je divlji timijan koji raste u sredozemnom dijelu Bliskog Istoka. Koristi se u sjevernoafričkoj, bliskoistočnoj, grčkoj i turskoj kuhinji i to u raznim vrstama kruha i peciva, mesnim jelama, salatama te namazima poput humusa i labneha. 

Postoji više različitih mješavina koje nose naziv za'atar – neki sadrže sumac, neki kumin, neki korijandar, a neki sjemenke koromača. I kao što je to često kod popularnih recepata, svaka regija u kojoj se konzumira, svojata ga te smatra svoj recept – onim pravim. 

Začin iz davnina 

Za'atar potječe još iz biblijskih vremena kada su ga proglasili hranom za mozak. U 12. stoljeću prepisivali su ga pacijentima kao lijek protiv loše probave, nadutosti i zatvora te se smatralo da uklanja parazite u probavnom traktu. Vjerovalo se i da rješava problem lošeg zadaha.

U suvremenoj Palestini, za'atar se često konzumira u jutarnjim satima jer se vjeruje da um održava budnim. Prema raznim studijama i istraživanjima, ova mješavina ima brojne pozitivne učinke na ljudski organizam – djeluje preventivno na srčane bolesti i dijabetes, dok se vjeruje da sumac može smanjiti vrijednosti šećera u krvi te smanjuje rizik od demencije. 

zaatar-3-2.jpgZa'atar - odličan u suvremenoj kuhinji

Za'atar se odlično snalazi i u suvremenoj europskoj kuhinji i to upravo zahvaljujući svojoj širokoj mogućnosti primjene. Iako još nismo isprobali slatka jela s ovom mješavinom, u mnogim slanim kombinacijama gotovo je nezaobilazan. Jednostavna pečena piletina doživjet će potpunu preobrazbu ako je prije termičke obrade (na žaru ili na grill tavi) natrljate za'atarom. Bit će aromatična, sočna i puno zanimljivija.

Kušajte ga uz labneh – jednostavni namaz od cijeđenog jogurta, a jednako dobro će funkcionirati i uz sir i vrhnje. Pospite ga po salatama, utrljajte u bruschette, dodajte u marinade za pečeno povrće, a možete njime zamijeniti i origano na pizzi. 

Odličan je i u marinadama za sva bijela mesa te za ribu, a najbolje se slaže s limunovim sokom i koricom. 

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-taljanska jela3.jpg

Špageti aglio, olio e peperoncino

Špageti s češnjakom, uljem i ljutom papričicom klasično su jelo talijanske tradicije – jednostavno, ukusno i ono najbitnije brzo gotovo. 

Blog-homepage-čakalaka.jpg

Chakalaka - Južnoafrički pikantni prilog od povrća

Osvježavajući pikantni prilog od rajčice i graha koji će izazvati vaše okusne pupoljke! 

Harissa na Instagramu