Za'atar
Neodoljiva bliskoistočna mješavina začina koju obožava (i svojata) cijeli Mediteran
Za'atar je kombinacija začina i trava koja potječe s Bliskog Istoka, a odlično je prihvaćena na čitavom području Sredozemlja. Najčešće se priprema od mljevenog i sušenog timijana, origana, mažurana, mljevenog sumaca, prženog sezama i soli. Riječ je o izuzetno popularnom začinu koji se može koristiti gotovo u svim jelima zahvaljujući svojim ukusnim orašastim, pikantnim, aromatičnim notama. Za'atar je sastavni dio arapske kulture, a u tom dijelu svijeta najviše se koristi u pekarskoj industriji – jeste li znali da postoje i croissanti sa za'atarom?
Zašto je za'atar tako poseban?
Ono što ovu mješavinu začina čini toliko posebnom je divlji timijan koji raste u sredozemnom dijelu Bliskog Istoka. Koristi se u sjevernoafričkoj, bliskoistočnoj, grčkoj i turskoj kuhinji i to u raznim vrstama kruha i peciva, mesnim jelama, salatama te namazima poput humusa i labneha.
Postoji više različitih mješavina koje nose naziv za'atar – neki sadrže sumac, neki kumin, neki korijandar, a neki sjemenke koromača. I kao što je to često kod popularnih recepata, svaka regija u kojoj se konzumira, svojata ga te smatra svoj recept – onim pravim.
Začin iz davnina
Za'atar potječe još iz biblijskih vremena kada su ga proglasili hranom za mozak. U 12. stoljeću prepisivali su ga pacijentima kao lijek protiv loše probave, nadutosti i zatvora te se smatralo da uklanja parazite u probavnom traktu. Vjerovalo se i da rješava problem lošeg zadaha.
U suvremenoj Palestini, za'atar se često konzumira u jutarnjim satima jer se vjeruje da um održava budnim. Prema raznim studijama i istraživanjima, ova mješavina ima brojne pozitivne učinke na ljudski organizam – djeluje preventivno na srčane bolesti i dijabetes, dok se vjeruje da sumac može smanjiti vrijednosti šećera u krvi te smanjuje rizik od demencije.
Za'atar - odličan u suvremenoj kuhinji
Za'atar se odlično snalazi i u suvremenoj europskoj kuhinji i to upravo zahvaljujući svojoj širokoj mogućnosti primjene. Iako još nismo isprobali slatka jela s ovom mješavinom, u mnogim slanim kombinacijama gotovo je nezaobilazan. Jednostavna pečena piletina doživjet će potpunu preobrazbu ako je prije termičke obrade (na žaru ili na grill tavi) natrljate za'atarom. Bit će aromatična, sočna i puno zanimljivija.
Kušajte ga uz labneh – jednostavni namaz od cijeđenog jogurta, a jednako dobro će funkcionirati i uz sir i vrhnje. Pospite ga po salatama, utrljajte u bruschette, dodajte u marinade za pečeno povrće, a možete njime zamijeniti i origano na pizzi.
Odličan je i u marinadama za sva bijela mesa te za ribu, a najbolje se slaže s limunovim sokom i koricom.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!