Sumak grubo mljeven
Sumak grubo mljeven
Rhus coriaria
Sumak ja plod bujnog dekorativnog grma koji doseže visinu oko 3 m. Grm raste divlje na rijetko pošumljenim proplancima i visokim platoima na mediteranskom području, osobito Siciliji, gdje se i uzgaja.
Sumak također raste na djelovima Bliskog Istoka u Turskoj i Iranu.
OKUS SUMAKA
Sumak je blago aromatičan, a okus mu je ugodno kiselkast, voćni i opor.
UPOTREBLJAVAJU SE sušene bobice.
SUMAK - KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Što je nadmorska visina na kojoj raste sumak viša, to mu je kvaliteta bolja.
Izvan regija gdje se uzgaja obično je dostupan kao grubi ili fini prah. U dobro zatvorenoj posudi prah će zadržati svoja svojstva više od 6 mjeseci, dok se cijele bobice mogu čuvati i preko godinu dana.
Bobice mogu varirati u boji pa se tako mogu naći od crveno-smeđih do kestenjastih, ovisno o porijeklu.
UPOTREBA SUMAKA U KULINARSTVU
Sumak je iznimno važan začin u arapskoj, a pogotovo u libanonskoj kuhinji gdje se koristi kao kiseli medij (kao što zapadnjaci koriste limun i limetu, a Azija tamarind).
Sam začin nema poseban okus, no kao i sol, izvlači arome iz jela u koja se stavi.
Ako se koriste cijele bobice, moraju se zdrobiti te 20-30 min namakati u vodi. Potom se iz njih iscijedi sok koji se koristi za marinade, dresinge za salate, jela od povrća pa čak i za osvježavajuća pića.
Sumak u prahu utrljava se u hranu prije kuhanja: Libanonci i Sirijci ga upotrebljavaju s ribom, Iranci i Gruzijci na kebabima, a Iranci i Turci s povrćem.
U turskim i iranskim prodavaonicama kebaba sumak stoji na stolu uz smrvljenu čili papričicu kako bi si gost mogao začiniti kebab po želji.
Često se posipava po pogačama, daje kiseli element u libanonskoj salati od kruha – fattoush, i bitan je sastojak začinske mješavine za'atar. Koristi se u pilećim i povrtnim složencima, varivima i nadjevima za piletinu.
U kombinaciji s tanko rezanim ploškama luka poslužuje se kao predjelo. Ako se pomiješa s jogurtom i svježim začinskim biljem poslužiti će kao izvrstan dip ili prilog.
SUMAK JE BITAN ZA fattoush, za'atar.
DOBAR JE S piletinom, graškom, patliđanom, ribom i plodovima mora, janjetinom, lećom, sirovim lukom, pinjolima, orasima, jogurtom.
SUMAK SE DOBRO KOMBINIRA S pimentom, čili papričicama, korijanderom, kuminom, češnjakom, mentom, paprikom, peršinom, narom, sezamom, timjanom.
Energija | 1070 kJ/ 281 kcal |
Masti | 14.4 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 2.6 g |
Ugljikohidrati | 48.1 g |
- od kojih šećeri | 7 g |
Proteini | 13.3 g |
Sol | 0.02849 g |
Vlakna | 34.8 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!