Telefonski broj HARISSA WEB SHOP-a je promijenjen; birajte na tipkovnici pozivni za Zagreb 01 i slova HARISSA ili 01/ 42 74 772. Slobodno nam pošaljite svoj upit na mail: info@harissa.hr Radne nedjelje provjerite na našem webu pod / POSLOVNICE.

Sumak grubo mljeven

Šifra artikla: 5000582
2,46 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Sumak grubo mljeven

Šifra artikla: 5000582

Rhus coriaria

Sumak ja plod bujnog dekorativnog grma koji doseže visinu oko 3 m. Grm raste divlje na rijetko pošumljenim proplancima i visokim platoima na mediteranskom području, osobito Siciliji, gdje se i uzgaja.

Sumak također raste na djelovima Bliskog Istoka u Turskoj i Iranu.

OKUS SUMAKA

Sumak je blago aromatičan, a okus mu je ugodno kiselkast, voćni i opor.

UPOTREBLJAVAJU SE sušene bobice.

SUMAK - KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Što je nadmorska visina na kojoj raste sumak viša, to mu je kvaliteta bolja.

Izvan regija gdje se uzgaja obično je dostupan kao grubi ili fini prah. U dobro zatvorenoj posudi prah će zadržati svoja svojstva više od 6 mjeseci, dok se cijele bobice mogu čuvati i preko godinu dana.

Bobice mogu varirati u boji pa se tako mogu naći od crveno-smeđih do kestenjastih, ovisno o porijeklu.

UPOTREBA SUMAKA U KULINARSTVU

Sumak je iznimno važan začin u arapskoj, a pogotovo u libanonskoj kuhinji gdje se koristi kao kiseli medij (kao što zapadnjaci koriste limun i limetu, a Azija tamarind).

Sam začin nema poseban okus, no kao i sol, izvlači arome iz jela u koja se stavi.

Ako se koriste cijele bobice, moraju se zdrobiti te 20-30 min namakati u vodi. Potom se iz njih iscijedi sok koji se koristi za marinade, dresinge za salate, jela od povrća pa čak i za osvježavajuća pića.

Sumak u prahu utrljava se u hranu prije kuhanja: Libanonci i Sirijci ga upotrebljavaju s ribom, Iranci i Gruzijci na kebabima, a Iranci i Turci s povrćem.

U turskim i iranskim prodavaonicama kebaba sumak stoji na stolu uz smrvljenu čili papričicu kako bi si gost mogao začiniti kebab po želji.

Često se posipava po pogačama, daje kiseli element u libanonskoj salati od kruha – fattoush, i bitan je sastojak začinske mješavine za'atar. Koristi se u pilećim i povrtnim složencima, varivima i nadjevima za piletinu.

U kombinaciji s tanko rezanim ploškama luka poslužuje se kao predjelo. Ako se pomiješa s jogurtom i svježim začinskim biljem poslužiti će kao izvrstan dip ili prilog.

SUMAK JE BITAN ZA fattoush, za'atar.

DOBAR JE S piletinom, graškom, patliđanom, ribom i plodovima mora, janjetinom, lećom, sirovim lukom, pinjolima, orasima, jogurtom.

SUMAK SE DOBRO KOMBINIRA S pimentom, čili papričicama, korijanderom, kuminom, češnjakom, mentom, paprikom, peršinom, narom, sezamom, timjanom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1070 kJ/ 281 kcal
Masti 14.4 g
- od kojih zasićene masne kiseline 2.6 g
Ugljikohidrati 48.1 g
- od kojih šećeri 7 g
Proteini 13.3 g
Sol 0.02849 g
Vlakna 34.8 g
Mapa okusa
Preporučamo
Product-image-c11p-m3.jpg
Mužar C11p-M3 mramor polirani čoko 105mm
23,73 €
52060.jpg
Tea Bears Mango
3,37 €
5000154 - Čili Ancho Cijeli
Čili ancho cijeli
1,57 €
Šalica gus s tanjurićem.jpg
Gus šalica s tanjurićem 0,15 L
23,09 €
Product-image-šećer-perlasti-termostabilan.png
Šećer perlasti termostabilni
2,38 €
5002576_1.jpg
Vrećica torbica zelena
2,65 €
različak bio.jpg
Latice različka BIO
8,54 €
Harissa pasta Bornibus.jpg
Harissa Pasta Blaga - Bornibus 260g
7,15 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Mediterrane Lammkrone in aromatischer Kruste.jpg

Mediteranska janjeća kruna u aromatičnoj korici

Pogledajte kako vrhunski Chefovi pripremaju Demi Glace umak s Harissinim SALSUS janjećim temeljcem 

 
 
 

Banner_recepti_peceno_pile_900x514px.jpg

Pečeno pile s Pumpkin Spice

Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!

 

 

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu