Beef hero-2.jpg
29.11.2023

Boeuf Bourgignon

Govedina na burgundski

Vrijeme kuhanja: 3h
Težina pripreme:
Količina: xza 6 osoba
Sastojci:
Priprema:
  1. Meso narežite na veće komade i dobro osušite kuhinjskim ručnicima. Pancetu narežite na komadiće.
  2. U gusanoj posudi, na mješavini maslaca i maslinovog ulja, pržite komade mesa, ne više od 10 komada odjednom, da se zapeku i dobiju zlatnu boju sa svih strana. Važno je da ne ih ne stavite previše istovremeno i da se oni doista prže, kako ne bi počeli puštati sokove i kuhati se. 
  3. Kada ste ispržili svo meso, izvadite ga i ostavite sa strane.
  4. U lončiću, u malo vode, kratko prokuhajte nasjeckanu pancetu. Procijedite i bacite vodu. 
  5. U istoj posudi u kojoj ste pržili meso, sada propržite pancetu. Izvadite i ostavite sa strane. 
  6. Mrkvu i 1 luk narežite i prepržite sa svih strana na masnoći od pancete. 
  7. Vratite meso i pancetu u posudu, pospite lagano brašnom, posolite i popaprite i sve dobro promiješajte. Poklopite i ubacite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva na desetak minuta. Izvadite iz pećnice, dobro promiješajte i ponovno vratite u pećnicu da se još malo zapeče. 
  8. Zalijte venom i goveđim temeljcem dodajte lovor i timijan, poklopite i pecite otprilike 2 sata na 170 stupnjeva. 
  9. Nakon sat i pol, očistite i na četvrtine narežite šampinjone i sotirajte ih na maslacu. Isto napravite i s lučicama (ili lukom kojeg ste narezali na četvrtine). 
  10. Jelo izvadite iz pećnice, izvadite lovor i timijan, a dodajte gljive i luk i još kratko prokuhajte dok se umak ne zgusne.
  11. Servirajte uz kuhani krumpir, široke rezance ili palentu. 

Zahladilo je i tako nam pašu comfort food jela. Stoga danas donosimo recept za jedan klasik francuske kuhinje kojega je dodatno proslavila slavna TV kuharica Julia Child za koju se kaže da je čitavu Ameriku naučila kuhati. Veliki sočni komadi govedine, gusti mesni umak na bazi vina, veliki komadi povrća i aromatične gljive ugrijat će vas i pružiti upravo ono što trebate u hladnim zimskim danima.

Ovim jelom nahranit ćete puno ljudi pa je odličan izbor za obiteljska ili prijateljska okupljanja oko stola kakva nam upravo predstoje. U Francuskoj će ga gotovo uvijek servirati s kuhanim krumpirom, a vi se poigrajte pa birajte široke rezance, pire krumpir, palentu ili rižu. Možete ga jesti i samo uz fini hrskavi baguette i kakvu lisnatu salatu. Uslast!

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
štrudla od jabuka-1.webp

Domaća štrudla od jabuka

Iako je tržište odlično opskrbljeno različitim vrstama gotovog lisnatog tijesta i kora - s jajima i bez jaja, debljim i tanjim, ništa se ne može usporediti s domaćim vučenim tijestom i štrudlom koju od njega napravimo. Iako vam se to možda čini kao pravi kulinarski poduhvat, zapravo je puno jednostavnije nego što mislite, a recept koji vam donosimo uspjet će i manje vještim kuhari(ca)ma. Kada jednom probate razvući svoje tijesto, vjerujte nam, više nikada nećete kupiti ono gotovo. 

Juha od mrkve-4.webp

Krem juha od mrkve

Ova juha od mrkve ispunjava sve zahtjeve - grije, hranjiva je, a njezina žarko žuta boja unijet će i malo sunca u hladnei mračne zimske dane.

Harissa na Instagramu