Limun korica prah BIO
Limun korica prah BIO
Citrus limon
Limun se u kulinarstvu koristi već stoljećima zbog svoje posebne kisele arome, najviše zbog soka, a potječe iz Južne Azije.
Japanci koriste koricu malih citrusa koje nazivaju yuzu, kinezi preferiraju suhe korice naranče ili mandarine, na Bliskom Istoku više se koriste suhe limete. Na zapadu kuhari upotrebljavaju citrusne sokove, dok koricu ribaju ili kandiraju.
U nekim zemljama popularni su ukiseljeni limuni; posoljeni i ukiseljeni limuni u vlastitom soku koriste se da bi obogatili okus marokanskih tagina, a slani sok nadopunjava dresinge za salate.
OKUS
Limun i njegova korica su svježeg, citrusnog i kiselog okusa.
UPOTREBLJAVAJU SE svježe i sušene korice, sok.
KUPOVINA I ČUVANJE
Svježe limune najbolje je kupovati na tržnicama ili u dućanima. Svježi limun treba iskoristiti unutar tjedan dana.
U dobro zatvorenoj posudi, kandirane ili sušene korice citrusa mogu se čuvati godinama.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Karipske i južnoameričke marinade (mojos) rade se od soka limeta, limuna i grejpa ili soka gorke naranče u koje se dodaju češnjak, začini, voće i svježe začinsko bilje. Upotrebljavaju se kao marinade, dipovi, salatni dresinzi ili kao osvježavajući umaci uz povrće, ribu te grilano i pečeno meso.
Citrusi u prahu se mogu upotrebljavati kao nadopuna začinskim mješavinama, pomiješana s paprom posebno dobro paše uz ribe i plodove mora. Da bi prenijela aromu umiješajte je u šećer. Često se koristi kao aroma u raznim slatkim glazurama, kolačima, keksima i tortama ili je jednostavno stavite u jogurt. Pčelari je ponekad stavljaju u med kao aromu.
Korica limuna popularan je dodatak pićima i koktelima, a tokom ljeta limunada je nezaobilazno piće.
U Indiji je jedno od omiljenih dodataka uz rižu, može se utrljavati na meso kao rub i koristiti u raznim marinadama i dresinzima. Odličan je uz čaj i sol.
DOBAR UZ piletinu, kolače, pića, rižu, ostale citruse, voće, morski plodovi i riba, povrće.
Energija | 197 kJ/ 47 kcal |
Masti | 0.3 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.039 g |
Ugljikohidrati | 16 g |
- od kojih šećeri | 4.17 g |
Proteini | 1.5 g |
Sol | 0.06 g |
Vlakna | 10.6 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.