Telefonski broj HARISSA WEB SHOP-a je promijenjen; birajte na tipkovnici pozivni za Zagreb 01 i slova HARISSA ili 01/ 42 74 772. Slobodno nam pošaljite svoj upit na mail: info@harissa.hr Radne nedjelje provjerite na našem webu pod / POSLOVNICE.

Curry List Bio

Murraya koenigii

Šifra artikla: 5002826
8,40 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Curry List Bio

Murraya koenigii

Šifra artikla: 5002826

Curry listovi dolaze od malog, listopadnog stabla koje raste u divljim podnožjima Himalaja, u mnogim dijelovima Indije, Sj. Tajlanda i Šri Lanke.

Stabla se stoljećima uzgajaju u Južnoj Indiji, uglavnom u malim količinama u privatnim vrtovima za uporabu u kuhinji, ali u zadnje vrijeme i na komercijalnoj razini. Plantaže su nedavno utemeljene i u Sjevernoj Australiji.

OKUS

Ukoliko zgnječeni, svježi listovi su izrazito aromatični, dajući mošusni, začinjen miris s citrusnom notom. Okus je topao i ugodan, limunast i blago gorak.

Sušeni listovi imaju učinak ukoliko se u jela stavljaju u dvostrukoj količini od svježih listova.

UPOTREBALJAVAJU se listovi.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Svježi curry listovi mogu se kupiti na Azijskim tržnicama, gdje mogu biti ozačeni kao meetha neem ili kari (kadhi) patta.

Najbolje ih je čuvati u vakumiranoj vrećici u zamrzivaču, no i u hladnjaku mogu stajati i više od tjedan dana. Sušeni listovi mogu se također naći na Azijskim tržnicama, no rađe koristite svježe ukoliko su vam dostupni.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Curry listovi trgaju se sa stabljike trenutak prije dodavanja u jelo. U velikim se količinama upotrebljavaju u kuhinji Južne Indije, kao što se korijander koristi na sjeveru. Iz mnogih domaćih vrtova odlaze direktno u vegeterijanska Gujaratska jela.

Također ih se koristi u mesnim složencima koji se dugo kuhaju te u Keralskim ribljim curryima, kao i u Chennai (Madras), jedinoj regiji gdje su listovi currya standardan sastojak u začinskim mješavinama. Drugdje se dodaju jelima od currya u zadnjih pet minuta kuhanja.

Šri Lankanske mješavine currya također, skoro rutinski uključuju curry listove. Te su mješavine po izgledu i okusu tamnije od Indijskih; sastojci su jače prženi te uključuju začine koji potječu s otoka, kao npr. cimet i kardamom. Indijski emigranti su curry listove donijeli na Fiji, dok su drugi od njih stvorili važan sastojak u južnoafričkom Tamil kuhanju.

Ukoliko ih na brzinu pržite u topljenom maslu ili ulju sa sjemenkama goruščice, asafoetidom ili lukom, curry listovi mogu se na početku kuhanja koristiti za začinjanje jela, prije nego se dodaju ostali sastojci. Češće se ista kombinacija koristi kao mješavina, koja se dodaje na kraju, npr. kao baza bagaar ili tadka koja može ići na većinu jela od leće.

Sasjeckani ili zdrobljeni listovi koriste se u chutneyu (znatnije u chutneyu od kokosa), slasticama i marinadama za morske plodove.

Na Zapadu se tek počinje cijeniti ovaj delikatni, začinjeni okus koji listovi ispuštaju u curry, bez da se poistovjećuju s toplinom u tim jelima.

Početnici bi mogli koristiti cijele grančice te ih izvaditi prije posluživanja, iako su kuhani listovi dosta mekani, a okus uskoro postaje ugodno predan.

DOBAR JE s ribom, janjetinom, lećom, rižom, morskim plodovima, većinom povrća.

DOBRO SE KOMBINIRA s kardamomom, čilijem, korijanderom, kokosom, kuminom, sjemenom piskavice, češnjakom, gorušicom, paprom, kurkumom.

Mapa okusa
Preporučamo
Mlinac -papar šareni.jpg
Mlinac papar šareni 50g
5,81 €
5000902 - Matcha Ujicha Japan Bio - Ceremonijalna
Matcha Ujicha Japan BIO
7,12 €
5000154 - Čili Ancho Cijeli
Čili ancho cijeli
1,57 €
Salsus-VEAL.webp
SALSUS teleća redukcija 1L | Demi-Glace
36,50 €
Product-image-AMARETTO.png
Balsam Amaretto 250ml
20,79 €
5000666 - Japan Sencha Fukujyu
Japan Sencha Fukujyu
5,55 €
Product-image-curry list.jpg
Curry List Bio
8,40 €
5000926 - Malina Sušena
Malina sušena
5,97 €
mussini malina.jpg
Mussini crema malina 150ml
9,31 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Mediterrane Lammkrone in aromatischer Kruste.jpg

Mediteranska janjeća kruna u aromatičnoj korici

Pogledajte kako vrhunski Chefovi pripremaju Demi Glace umak s Harissinim SALSUS janjećim temeljcem 

 
 
 

Banner_recepti_peceno_pile_900x514px.jpg

Pečeno pile s Pumpkin Spice

Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!

 

 

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu