Češnjak listići 1-2cm

Šifra artikla: 5000152
13,54 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Češnjak listići 1-2cm

Šifra artikla: 5000152

Allium sativum

Češnjak potječe iz stepa Srednje Azije, a prvo se proširio na Bliski istok.

To je jedno od najranije uzgajanog bilja, iako se isprva koristio u medicinske i magične svrhe - osim u drevnom Egiptu gdje se konzumirao u velikim količinama.

Kada su ga prvi engleski doseljenici donijeli u Ameriku još uvijek se smatrao ljekovitom biljkom. Danas je priznat kod snižavanja visokog krvnog tlaka i kolesterola te je njegova upotreba u kulinarstvu postala naširoko bitna.

OKUS

Sirov, sušeni češnjak je opor i ljut; zeleni češnjak je blaži. Dialil disulfid nastaje kada se prereže sirov češnjak te je odgovoran za miris koji ostaje nakon konzumacije sirovog češnjaka. Kuhanjem češnjaka razgrađuje se dialil, ali se stvaraju drugi disulfati koji imaju blaži miris.

UPOTREBLJAVA SE lukovica.

KUPOVINA I ČUVANJE

Češnjak je dostupan tijekom cijele godine. Izabirite čvrste, neoštećene glavice, bez tragova truljenja i klica. Ako je češnjak proklijao, odstranite zelene, neprobavljive klice.

Čuvajte češnjak na hladnom i suhom mjestu. Češnjak je dostupan i u obliku dehidriranih pahuljica, granula i praha, kao i pasta, ekstrakt i sok od češnjaka.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Ukoliko ga se zgnječi s ravnom stranom teškog noža, suhi češnjak je lako očistiti. Jednom očišćen, češnjak se može usitniti u mužaru. Izbjegavajte gnječilice za češnjak jer bi od njih okus mogao postati neugodno oštar.

Češnjak se može koristiti za obogaćivanje okusa mnogih jela. Cijeli češanj, sporo kuhan, ima blag, orašast okus; rezani češnjak oporog je okusa, čak i kuhan. Slično, cijeli češanj lagano popržen na ulju, ostavit će ugodan okus; mljeveni češnjak ostavlja jači okus.

Nikada ne dopustite da češnjak izgori jer će tada prenijeti gorak, oštar okus na sve sastojke koje bi kasnije dodali u jelo, najbolje što u tom slučaju možete napraviti je da ga bacite i počnete iznova.

Cijeli pečeni češnjak može upotpuniti mlade pečene krumpire ili korjenasto povrće. U Europskoj kuhinji češnjak se peče s piletinom ili janjetinom, pirjan u vinu, pasiran, blanširan ili pržen.

Mladi, zeleni češnjak može se koristiti u složencima od ljetnog povrća.

U Španjolskoj, mlade češnjakove klice prže se za tapas. Sirovi češnjak obogaćuje okus salatama, može se utrljati na kruh s rajčicom i uljem, tučen sa žumanjcem i uljem daje aioli, ili s orasima i bosiljkom daje pesto.

U Aziji, gdje je upotreba češnjaka nadmašila upotrebu na Mediteranu, često ga se kombinira s limunskom travom, svježim đumbirom, korijanderom, čili papričicama i soya umakom. Češnjak se upotrebljava u stir-fry jelima, curry pastama, sambalima i nam prikovima.

Na Kubi se kombinira s kuminom i sokom od citrusa kako bi se napravili sveprisutni stolni umaci zvani mojos.
Češnjak se također može danima namakati u ulju, a u octu i 2 tjedna. U Koreji i Rusiji češnjak se rado kiseli.

BITAN za mnoge umake (aioli, allioli, skordalia, rouille, tarator, pesto).

DOBAR sa skoro svim jelima jakog okusa.

DOBRO SE KOMBINIRA sa skoro svim biljem i začinima.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 331 kJ/ 79 kcal
Masti 0.73 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.25 g
Ugljikohidrati 7 g
- od kojih šećeri 2 g
Proteini 2 g
Sol 0 g
Vlakna 9 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
5001355 - čili Chipotle Mrvljeni 3-5mm
Čili chipotle mrvljeni 3-5mm
21,08 kn 16,86 kn
5001359 - Kava Oro Cream
Kava Oro Cream
12,83 kn 10,27 kn
Product-image-kava siva.jpg
Kapsula Nespresso Argento Srebrna 1 Kom
3,20 kn
5001046 - Prašak Za Pecivo Bio
Prašak za pecivo BIO
13,98 kn
SIRUP.jpg
Đumbir sirup BIO 237ml
46,34 kn
Product-image-kava crvena.jpg
Kapsula Nespresso Rossa Crvena 1 Kom
3,20 kn
Product-image-a4p-m3.jpg
Mužar A4p-M3 mramor choco 130mm
179,00 kn
Product-image-pinjoli novi.jpg
Pinjoli
20,50 kn
5000956 - Mango
Voćni čaj Mango
24,99 kn
5000157 - Čili Bhut Joloki Prah 400.000 Shu
Čili bhut joloki prah
28,24 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-pavlove.jpg

Pavlove tortice s kremom

Pavlove tortice s okusom naranče ili limuna savršena su poslastica za kraj ljeta! 

Blog-homepage-tonka tart.jpg

Lagani ljetni tart

Lagani, kremasti tart s okusom aromatične tonke neće vas ostaviti ravnodušnima ovog ljeta.

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram