Macis mljeveni

Šifra artikla: 5000317
12,12 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Macis mljeveni

Šifra artikla: 5000317

Myristica fragrans

Unutar ploda Myristica fragrans, nalik na breskvu, smješteno je tvrdo sjeme čija je jezgra začin, muškatni oraščić. Oko tog sjemena je čipkasti pokrov ili aril (ljuska koja omotava sjeme); to je drugi začin, macis.

I muškatni oraščić i macis su postali značajna roba u trgovini koju su započeli Portugalci u 16. st; razvili Nizozemci, a preuzeli Englezi kada su osvojili Otočje Začina 1796.

Sadnja je započela u Penangu, Šri Lanki, Sumatri i Federaciji Zapadne Indije, gdje Grenada danas proizvodi skoro trećinu svjetskih usjeva.

OKUS

Macis ima bogatu, svježu i toplu aromu muškatnog oraščića, ali miris je jači i pokazuje življi, cvjetni karakter s notama papra i klinčića.

Okus mu je topli, aromatični, delikatan i suptilan s limunastom slatkoćom, a opet završava sa snažnom gorčinom.

UPOTREBLJAVA SE ljuska koja omotava sjeme.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Mljeveni macis je dostupniji nego komadići (koji se zovu oštrice), koji su vrijedni traženja. U vakumiranoj posudi mogu stajati skoro unedogled a može ih se mljeti u mlincu za začine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U Jugoistočnoj Aziji i Kini macis i muškatni oraščić upotrebljavaju se više radi svojih ljekovitih nego kulinarskih svojstva. U drugim zemljama kuhari ih često koriste naizmjenično, iako se muškatni oraščić naširoko upotrebljava jer je jeftiniji.

Macis podiže bešamel i umake od luka, bistre juhe, temeljac od školjaka, meso kuhano u loncu, sirne soufflee, čokoladna pića te deserte od kremastih sireva.

Macis bi trebalo koristiti umjesto muškatnog oraščića kako bi se sačuvala delikatna boja jela. Cijele oštrice macisa mogu se koristiti kako bi začinile juhe i složence, ali prije serviranja ih se treba izvaditi.

U Indoneziji, nakon što se izvade macis i jezgra (orah) iz vanjskog omotača odnosno jabuke, vanjsko meso se kandira. U Sulawesiju, posebice, suši se na suncu te se posipa palminim šećerom, poslije čega postaje skoro prozirno.

DOBAR JE s kupusom, mrkvom, sirom i jelima od sira, piletinom, jelima od jaja, gustim juhama od ribe i morskih plodova, janjetinom, jelima od mlijeka, lukom, paštetama i terinama, krumpirom, pitom od buče, špinatom, slatkim krumpirom, teletinom

DOBRO SE KOMBINIRA s kardamomom, cimetom, klinčićem, korijanderom, kuminom, đumbirom, muškatnim oraščićem, mljevenom paprikom, paprom, timjanom

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 154 kJ/ 36.8 kcal
Masti 2.5 g
- od kojih zasićene masne kiseline 1.8 g
Ugljikohidrati 3.5 g
- od kojih šećeri 2 g
Proteini 0.4 g
Sol 0.01 g
Vlakna 1.5 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
5002028 - Jagoda Sušena Ploške
Jagoda sušena ploške
75,77 kn
Product-image-HR.jpg
Hakuma Refresh 235ml
13,75 kn
5001359 - Kava Oro Cream
Kava Oro Cream
32,09 kn
5002027 - Grejp Rozi Sušeni Ploške
Grejp rozi sušeni ploške
25,67 kn
5000654 - Angel's Kiss
Angel's Kiss
29,94 kn
5001357 - Kava Super Bar
Kava Super Bar
45,29 kn
5000085 - Yoga
Yoga
23,83 kn
fancier.jpg
Tomato ketchup fancier than gourmet 355ml
76,12 kn
Product-image-SPRITZ.png
Balsam Spritz 250ml
130,53 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-medenjaci recept.jpg

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci

Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept!

Blog-homepage-bananapumpkinbread.jpg

Jesenski banana bread

Zasladite jesen s ovim apsolutnim hitom - kruhom od banane i bundeve. 

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram