Kopar začin - sjeme

Sjeme kopra

Šifra artikla: 5000240
2,47 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Kopar začin - sjeme

Sjeme kopra

Šifra artikla: 5000240

Anethum graveolens

Kopar je jednogodišnja biljka porijeklom iz južne Rusije, zapadne Azije i istočnog Mediterana, kopar se naširoko uzgaja zbog pernatog lišća (često nazivanog dill weed) i sjemenki.

Indijski kopar (A.g. sowa), prvenstveno se uzgaja zbog sjemenki koje su svijetlije boje, dulje i uže od sjemenki europskog kopra, te imaju oporiji okus.

Najčešće se koristi u curry mješavinama.

OKUS KOPRA

Listovi kopra imaju čistu, mirisnu aromu anisa i limuna. Okusa su anisa i peršina, blagog, ali trajnog.

Sjemenke mirišu po kimu zbog carvona u eteričnom ulju; okusa su anisa s dodatkom oštrine i dugotrajne topline.

UPOTREBLJAVAJU SE svježi i sušeni listovi i sjemenke.

KOPAR - KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Izaberite svežanj koji izgleda hrskavo i svježe. Ako imate veću količinu kopra što prije je potrošite. Ukoliko ga držite u plastičnoj vrećici u hladnjaku izdržati će 2-3 dana nakon toga će klonuti.

Sušeni kopar čuvan u plastičnoj, dobro zatvorenoj posudi sačuvati će svoj okus i do 1 godine. Slično skladištene sjemenke na polici će izdržati do 2 godine.

Mljevene sjemenke kopra mnogo brže gube svoja svojstva.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Svježi kopar izvrstan je partner ribi i morskim plodovima.

Skandinavska jela koja sadrže kopar su haringe marinirane u kopru, gravad lax (losos sušen sa soli i koprom i poslužen sa senfom i umakom od kopra), rakovi, Jakobove kapice, ili račići s kremastim umakom od kopra.

U Sjevernoj i Srednoj Europi kopar se koristi s korjenastim povrćem, kupusom, cvjetačom i krastavcem.

Neki ruski kuhari stavljaju ga u borscht, njihovu klasičnu juhu od cikle; kopar u kombinaciji sa kiselim vrhnjem ili jogurtom i malo senfa čini odličan umak za ciklu.

Njemački kuhari prave sličan umak, ali umjesto senfa koriste hren i poslužuju ga uz kuhanu govedinu. U Grčkoj, kopar se dodaje sarmama od vinove loze. U Turskoj i Iranu kopar daje okus riži, bobu, tikvicama te korijenu celera. Špinat s koprom i ljutikom standardno je iransko jelo, slično jelu sjevernog Irana od leće i špinata, u kojem se upotrebljavaju i listovi i sjemenke kopra.

Ne zaboravite staviti kopar u salate i u umake za salate, posebno u krumpir salatu.

Za kiseljenje se koriste i listovi i sjemenke, kao npr. kod hrskavih kiselih krastavaca s koprom i varijacija s češnjakom popularnih u Poljskoj, Rusiji i Iranu.

Sjemenke se dodaju kruhu i kolačima u Skandinaviji, gdje se također koriste za dodavanje okusa octu. U Indiji sjemenke se koriste u curryjima i masalama.

LIŠĆE JE DOBRO s repom, mrkvom, korijenom celera, krastavcima, jajima, bobom, ribom i morskim plodovima, krumpirom, rižom, špinatom, tikvicama.

LIŠĆE SE DOBRO KOMBINIRA sa bosiljkom, kaparama, češnjakom, hrenom, senfom, paprikom, peršinom.

SJEMENKE SU DOBRE s cvjetačom, lukom, krumpirom, bundevom, octom.

SJEMENKE SE DOBRO KOMBINIRAJU sa čilijem, korijanderom, kuminom, češnjakom, đumbirom, sjemenkama gorušice, kurkumom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1277 kJ/ 305 kcal
Masti 14.5 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.7 g
Ugljikohidrati 55.2 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 16 g
Sol 0.020 g
Vlakna 21.1 g
Mapa okusa
Preporučamo
pesto de pistaches.jpg
Pesto Pistacijo - Bornibus 230g
12,51 €
Šalica gus s tanjurićem.jpg
Gus šalica s tanjurićem 0,15 L
23,09 €
5001200 Limun korica prah BIO.jpg
Limun korica prah BIO
3,25 €
chutney de Mangue.png.jpg
Mango Chutney - Bornibus 300g
13,61 €
Emozione classico_1.jpg
Mussini N12 Emozione Classico
22,15 €
Sol_Himalajska_mlinac_105g.jpg
Mlinac himalajska sol 2-5mm 105g
4,20 €
Sharky cjediloArtboard 2.webp
Plutajuće cjedilo za čaj Sharky
18,13 €
5000050 - Cjedilo Okruglo žlica
Cjedilo okruglo žlica
4,20 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
morska poemaArtboard 3-100.jpg

Morska Poema: Brudet & Ricotta Gnudi

Savršen spoj okusa mora i kremastih tekstura. Ovaj elegantan i bogat recept donosi autentične morske arome i vrhunsku gastronomsku raskoš na vaš stol. Isprobajte ovaj sofisticirani spoj tradicionalnih i modernih okusa!

Mediterrane Lammkrone in aromatischer Kruste.jpg

Mediteranska janjeća kruna u aromatičnoj korici

Pogledajte kako vrhunski Chefovi pripremaju Demi Glace umak s Harissinim SALSUS janjećim temeljcem 

 
 
 

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu