BIO Guar guma - bezglutenski zgušnjivač
E412
BIO Guar guma - bezglutenski zgušnjivač
E412
Dobiva se od sjemena biljke Cyamoposis tetragonolobus, a koristi se kao prirodni biljni zgušnjivač, sredstvo za želiranje i stabilizator hrane.
Neutralnog je mirisa i okusa, ima svoj E broj - E412, a upotrebljava se u maloj količini jer je puno jača od komercionalnih zgušnjivača. Ona veže molekule vode i masti i time smjese postaju gušće i kremastije.
Također, koristi se u bezglutenskim mješavinama brašna.
Neutralnog je mirisa i okusa i poboljšava teksture tako da je česti sastojak sladoleda. Može se koristiti kao zamjena za škrob, sirup i šećer u raznim džemovima, kolačima, umacima i sirupima.
Energija | 1453 kJ/ 347 kcal |
Masti | 5 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0 g |
Ugljikohidrati | 86 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 3 g |
Sol | 0.030 g |
Vlakna | 86 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.