Anis sjeme

Šifra artikla: 5000012
9,00 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Anis sjeme

Šifra artikla: 5000012

Pimpinella anisum

Ova delikatna biljka, porijeklom s istočnog Mediterana i Bliskog Istoka, botanički je srodna kimu, kuminu, kopru i komoraču.

Sada je naširoko rasprostranjena u Europi, Aziji i Sj. Americi.

Njegova najranija upotreba bila je u medicini, ali rimljani su ga voljeli kao biljku koja obogaćuje okus u jelima, pogotovo u tortama koje su se posluživale na kraju obroka kako bi potpomogle probavu.

Biljka se uzgaja zbog svojih sjemenki (sjeme anisa), ali se i mlado lišće upotrebljava kao začinska biljka.

OKUS

I okus i aroma sjemena su slatki, poput slatkog korijena, topli, voćni, iako indijski anis može imati i notu gorčine.

Listovi imaju istu mirisnu, slatku, notu sladića s blagim paprenim podnotama, suptilnijeg su okusa nego oni komorača ili zvjezdastog anisa.

UPOTREBLJAVAJU SE sjeme i listovi.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Anis se može uzgojiti iz sjemena, a biljke se dostupne i u nekim staklenicima.

Kao začin, sjeme anisa najbolje je kupovati u komadu; provjerite da nema previše stabljika i ljuskica. U dobro zatvorenoj posudi zadržat će svoj okus i do 2 godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U Europi sjeme anisa najčešće se koristi za dodavanje okusa kolačima, tortama, kruhu i jelima od slatkog voća. Daje okus i nekim vrstama raženog kruha, skandinavskim svinjskim složencima i korjenastom povrću.

Portugalci prilikom kuhanja kestena dodaju šaku sjemenki anisa u vodu kako bi dodali delikatan miris. Smokve i anis u prirodnom su srodstvu; u Kataloniji kolači se rade od sjeckanih, suhih smokvi i badema s okusom anisa, a u Italiji "salama" od smokva i suhog voća začinjena je anisom.

Po Mediteranu anis često daje okus ribljim složencima, a njegovo eterično ulje traženo je radi aromatiziranja aperitiva i likera kao što su ouzo, pastis i anisette. Spomenuti se također mogu koristiti u kuhinji kao anis: dodajte par kapi pastisa rakovima, školjkama, ribljoj juhi ili majonezi uz ribu.

Na Bliskom Istoku i u Indiji sjeme anisa se najviše koristi u kruhu i u kiselim jelima. Indijski kuhari peku sjeme na suho, kako bi mu pojačali aromu prije nego ga stave u povrtni ili riblji curry, ili ih na brzinu preprže na vrućem ulju kao ukras leći.

U Maroku i Tunisu anis začinjava kruh.

DOBAR JE s jabukama, kestenima, smokvama, ribom i morskim plodovima, orašastim plodovima, bundevom, korjenastim povrćem

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 337 kcal
Masti 15.9 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.586 g
Ugljikohidrati 50.02 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 17.6 g
Sol 0.016 g
Vlakna 14.6 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
Product-image-home chef temeljac.png
Home Chef Povrtni Temeljac 0,5l
48,54 kn
Product-image-mahune epruveta.jpg
Vanilija mahuna Madagaskar 16/18 u epruveti
39,99 kn
1000004 - Arrabbiata Zacinska Mjesavina
Arrabbiata
11,75 kn
5000085 - Yoga
Yoga
23,83 kn
Product-image-SPRITZ.png
Balsam Spritz 250ml
130,53 kn
red onion.jpg
Stokes red onion marmelade 265g
79,66 kn
5000388 - Rinfuza Ocat đumbir
Rinfuza ocat đumbir
36,33 kn
5000028 - Cimet Cassia štapići 1-2,5cm
Cimet cassia štapići 1-2,5cm
19,74 kn
bio papar benglaski.jpg
Papar bengalski BIO
16,79 kn
5000064 - Ayurveda Vata Antistrain
Ayurveda Vata Antistrain
23,75 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-medenjaci recept.jpg

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci

Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept!

Blog-homepage-bananapumpkinbread.jpg

Jesenski banana bread

Zasladite jesen s ovim apsolutnim hitom - kruhom od banane i bundeve. 

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram