Anis sjeme

Šifra artikla: 5000012
1,55 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Anis sjeme

Šifra artikla: 5000012

Pimpinella anisum

Ova delikatna biljka, porijeklom s istočnog Mediterana i Bliskog Istoka, botanički je srodna kimu, kuminu, kopru i komoraču.

Sada je naširoko rasprostranjena u Europi, Aziji i Sj. Americi.

Njegova najranija upotreba bila je u medicini, ali rimljani su ga voljeli kao biljku koja obogaćuje okus u jelima, pogotovo u tortama koje su se posluživale na kraju obroka kako bi potpomogle probavu.

Biljka se uzgaja zbog svojih sjemenki (sjeme anisa), ali se i mlado lišće upotrebljava kao začinska biljka.

OKUS

I okus i aroma sjemena su slatki, poput slatkog korijena, topli, voćni, iako indijski anis može imati i notu gorčine.

Listovi imaju istu mirisnu, slatku, notu sladića s blagim paprenim podnotama, suptilnijeg su okusa nego oni komorača ili zvjezdastog anisa.

UPOTREBLJAVAJU SE sjeme i listovi.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Anis se može uzgojiti iz sjemena, a biljke se dostupne i u nekim staklenicima.

Kao začin, sjeme anisa najbolje je kupovati u komadu; provjerite da nema previše stabljika i ljuskica. U dobro zatvorenoj posudi zadržat će svoj okus i do 2 godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U Europi sjeme anisa najčešće se koristi za dodavanje okusa kolačima, tortama, kruhu i jelima od slatkog voća. Daje okus i nekim vrstama raženog kruha, skandinavskim svinjskim složencima i korjenastom povrću.

Portugalci prilikom kuhanja kestena dodaju šaku sjemenki anisa u vodu kako bi dodali delikatan miris. Smokve i anis u prirodnom su srodstvu; u Kataloniji kolači se rade od sjeckanih, suhih smokvi i badema s okusom anisa, a u Italiji "salama" od smokva i suhog voća začinjena je anisom.

Po Mediteranu anis često daje okus ribljim složencima, a njegovo eterično ulje traženo je radi aromatiziranja aperitiva i likera kao što su ouzo, pastis i anisette. Spomenuti se također mogu koristiti u kuhinji kao anis: dodajte par kapi pastisa rakovima, školjkama, ribljoj juhi ili majonezi uz ribu.

Na Bliskom Istoku i u Indiji sjeme anisa se najviše koristi u kruhu i u kiselim jelima. Indijski kuhari peku sjeme na suho, kako bi mu pojačali aromu prije nego ga stave u povrtni ili riblji curry, ili ih na brzinu preprže na vrućem ulju kao ukras leći.

U Maroku i Tunisu anis začinjava kruh.

DOBAR JE s jabukama, kestenima, smokvama, ribom i morskim plodovima, orašastim plodovima, bundevom, korjenastim povrćem

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 337 kcal
Masti 15.9 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.586 g
Ugljikohidrati 50.02 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 17.6 g
Sol 0.016 g
Vlakna 14.6 g
Mapa okusa
Preporučamo
Product-image-800x600px.png
Gus Twist Drobilica Orah S
52,15 €
Cimet Ceylon Alba.jpg
Cimet Ceylon Alba štapići 13cm
3,87 €
HONEY-GINGER_Product-image-800x600px.jpg
La Perla Pralina Đumbir Med - rinfuza
1,13 €
coffee_tea_1l.jpg
Coffee/Tea Maker 1l
59,74 €
Limenka pariski papar-1.jpg
Limenka pariški papar 40g
3,18 €
Cimet Cassia BIO 8cm.jpg
Cimet Cassia BIO 8cm
1,78 €
Product-image-AMARETTO.png
Balsam Amaretto 250ml
20,79 €
pistachio_Product-image-800x600px.jpg
La Perla namaz Pistacija
12,00 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-taljanska jela3.jpg

Špageti aglio, olio e peperoncino

Špageti s češnjakom, uljem i ljutom papričicom klasično su jelo talijanske tradicije – jednostavno, ukusno i ono najbitnije brzo gotovo. 

Blog-homepage-čakalaka.jpg

Chakalaka - Južnoafrički pikantni prilog od povrća

Osvježavajući pikantni prilog od rajčice i graha koji će izazvati vaše okusne pupoljke! 

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu