Piskavica prah

Šifra artikla: 5000776
2,62 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Piskavica prah

Šifra artikla: 5000776

Trigonella foenum – graecum

Porijeklom iz zapadne Azije i jugoistočne Europe, piskavica ima dugu povijest upotrebe kao začina. Latinski naziv Trigonella odnosi se na trokutasti oblik cvjetova, a foenum-graecum znači grčko sijeno, što ukazuje na njegovu uporabu kao stočnu hranu u prošlosti.

Iako cijenjen u kuhinjama Bliskog Istoka i Indije, piskavica još mora zaplijeniti pažnju kuhara sa Zapada.

OKUS

Svježi listovi su travasti i blago opori s tonovima oštrine. U suhim listovima postoji nota sijena. Aroma sirovog sjemena može se identificirati kao prijelazni miris nekih curry mješavina. Okus im je poput celera ili ljupčaca te gorak; tekstura je brašnasta.

UPOTREBLJAVAJU SE svježi i sušeni listovi i sjeme.

PISKAVICA, KUPOVINA I ČUVANJE

Svježe listove moguće je pronaći na iranskim i indijskim tržnicama; čuvajte ih u hladnjaku te upotrijebite unutar 2 do 3 dana. Suhi listovi bi trebali biti zeleni bez imalo žutila; čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi.

Sjeme je dostupno od istih izvora te od trgovaca začinima; čuvajte ih na isti način i zadržati će okus oko godine dana ili dulje.

Mljevena piskavica vrlo brzo gubi okus, zato je pržite i meljite prema potrebi. Supermarketi ponekad prodaju klice piskavice.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Piskavicu u Indiji naširoko koriste vegeterijanci jer je bogat izvor proteina, minerala i vitamina. Indijski kuhari na mnoge načine upotrebljavaju listove svježe piskavice (methi) kao povrće, ili kuhanu s krumpirom, špinatom ili rižom. Listovi se također mogu nasjeckati i dodati tijestu za naan i chapattis.

Suhi listovi se upotrebljavaju za začinjanje umaka.

Piskavica često dodaje gorčinu Bengalskim složencima od povrća zvanim shuktas. Suhi ili svježi listovi bitni su za klasični iranski složenac od začinskog bilja i janjetine, ghormeh sabzi, a često se koriste i za začinjavanje omleta sa začinskim biljem.

Sjeme se u Indiji stavlja u ukiseljeno povrće i chutneyje, u južnu začinsku mješavinu sambhar te u Bengalski panch phoron. Dobro idu uz leću i ribu, dosta se koriste u dalima i ribljim curryjima na jugu te ih se melje s brašnom kako bi se napravio lokalni kruh dosai.

U Egiptu i Etiopiji piskavica se koristi za začinjavanje kruha te je sastavni dio Etiopijske začinske mješavine berbere. U Turskoj i Armeniji mljevena piskavica se kombinira sa čilijem i češnjakom i utrljava na pastirmu, izvrsnu sušenu govedinu regije.

U Jemenu se sjeme piskavice, prvo namočeno u vodi kako bi se ublažila gorčina, stavlja u hilbeh, jak umak koji se maže na kruh ili, u posebnim prilikama poslužuje uz mesnu juhu te jela od povrća.

Okus javora, pržene piskavice doveo je do upotrebe u pekarskim proizvodima te u umjetnim sirupima od javora.

BITNA JE za sambhar prah, panch phoron, berbere, hilbeh.

DOBRA JE s ribljim curryjem, zelenim i korjenastim povrćem, janjetinom, mahunarkama, krumpirom, rižom, rajčicama.

DOBRO SE KOMBINIRA s kardamomom, cimetom, klinčićima, korijanderom, kuminom, sjemenom komorača, češnjakom, sušenim limetama, nigellom, paprom, kurkumom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1352 kJ/ 323 kcal
Masti 6.4 g
- od kojih zasićene masne kiseline 1.5 g
Ugljikohidrati 58.4 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 23 g
Sol 0.067 g
Vlakna 24.6 g
Mapa okusa
Preporučamo
Šalica crna 3.jpg
Šalica porculan "Cvijet"
9,31 €
1000065 - Za'atar
Za'atar (zatar, zahtar, zaatar)
4,13 €
5000735 - Bio Sezam Bijeli Oljušteni
Prirodni sezam bijeli neoljušteni BIO
1,62 €
5000613 - Vanilija Ekstrakt 60ml Nm
Vanilija ekstrakt 60ml
26,46 €
5000559 - Sol Himalajska Fina 0,3-0,5mm
Sol himalajska fina 0,3-0,5 mm
2,63 €
5000321 - Mate čaj Brazilski
Yerba Mate čaj brazilski
2,79 €
5000998 - Sezam Tex Mex
Sezam Tex Mex
8,69 €
5000339 - Mlinac Torino 20 Cm Hrast Ker. Oak
Mlinac Torino 20cm hrast keramički
57,00 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Sparoge 10-2.jpg

Šparoge s hollandaise umakom

Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo. 

Nicoise-23.jpg

Salade Niçoise ili salata iz Nice

Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone. 

Pretplati se!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter.

Unesite email
Harissa na Instagramu