Papar timut
Papar timut
Zanthoxylum alatum
Timut je nepalski papar, iz iste familije kao i sechuanski papar. Može se pronaći na tržnicama Katmandua gdje ga prodaju farmeri koji ga skupljaju u planinama Nepala.
Osim sličnog izgleda, timut kao i sechuanski papar ima svojstvo da umrtvi jezik na kratko vrijeme samo što timut ima vrlo izraženu citrusnu aromu sličnu grejpu i limunu.
Za timut kažu da povoljno utječe na slezenu i želudac, snižava krvni tlak, djeluje kao diuretik te ima baktericidno i fungicidno djelovanje.
OKUS
Timut je blagog, limunasto-ledenog okusa koji u ustima ostaje par minuta, te ima anestetično djelovanje. Miriše po citrusima, prvenstveno po grejpu.
UPOTREBLJAVAJU SE suhe bobice.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Papar Timut se prodaje cijeli ili mljeveni na Azijskim tržnicama te u specijaliziranim trgovinama začina.
Rascijepljene bobice miris zadržavaju dulje od praha; čuvajte u zatvorenoj posudi.
UPOTREBA U KULINARSTVU
U Nepalu ga koriste u tradicionalnom thukpa jelu, sa češnjakom, đumbirom i crvenim lukom.
Odličan je za pripremu ribe i mesa, a mnogi ga koriste i sa čokoladom i grejpom.
Može se koristiti u koktelima, poput Gin Tonica, za dekoraciju i poboljšavanje okusa.
DOBAR UZ sve morske plodove, povrće, marinade ze piletinu, patku, daal, čokoladu, voće i džemove.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!