Sol piramidasta
NEJODIRANA
Sol piramidasta
NEJODIRANA
SASTOJCI: sol (NaCl)
Sol piramidastog oblika je tzv. pahuljasta sol
NEJODIRANA SOL
Dostatan unos joda neophodan je za normalno funkcioniranje organizma.
____________
Ovako kristalizirane soli mogu nastati prirodnim putem no vrlo je vjerojatno da ćete kupiti sol koja je nastala iskuhavanjem ili evaporiranjem u velikim staklenicima. Različite metode u kombinaciji s različitim atmosferskim uvjetima mogu dati različito oblikovane kristale.
Razni oblici dobivaju se zbog bržeg kristaliziranja pojedinih djelova pahulje odnosno dijelova kristala, pa se tako mogu dobiti kristali koji su pahuljasti, piramidasti, oblika čipsa i kutija.
Ovako kristalizirane soli uglavnom sadrže manje minerala u tragovima nego druge soli, što znači da su slanije, hrskave su, imaju malu masu i brzo se otapaju.
Soli kristalizirane na ovakav način koriste se kao dekoracija neposredno prije serviranja jela.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.