Kikiriki sirovi blanširani
Kikiriki sirovi blanširani
ALERGENI: kikiriki i proizvodi od kikirikija.
Arachis hypogaea
Kikiriki je jednogodišnja grmolika biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae). Njena stabljika može biti uspravna ili polegnuta, te može narasti do 70 cm visine.
Riječ kikiriki dolazi od talijanske riječi chicchi ricchi što u doslovnom prijevodu znači izdašne bobice. Ime vrste hypogaea potječe od grčkog jezika i ukazuje na to da mu plodovi rastu ispod zemlje - hypo ispod, gaea - zemlja.
Kikiriki je prirodno rasprostranjen u Južnoj i Središnjoj Americi, a najviše se uzgaja u mediteranskim zemljama tople klime.
Plodovi se razvijaju ispod zemlje i svaka biljka rodi oko četrdesetak hrapavih mahuna u kojima se najčešće nalazi dvije do četiri sjemenke prekrivene tankom crvenosmeđom ljuskicom.
Kikiriki je punomasna sjemenka koja se uglavnom sastoji od mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina. Kikiriki sadrži malo ugljikohidrata što ga čini izvrsnim prehrambenim odabirom za osobe s dijabetesom.
Kikiriki je izvrstan izvor cijelog niza vitamina B (niacin, riboflavin, tiamin, vitamin B6, B9 i pantotenska kiselina) i minerala (kalij, mangan, bakar, kalcij, magnezij, željezo, selen i cink) koji u ljudskom tijelu imaju važne funkcije.
Sadržaj proteina u kikirikiju kreće se od 22 do 30% ukupnih kalorija, što kikiriki čini izvrsnim izvorom biljnog proteina. Najzastupljeniji proteini u kikirikiju, arahin i konarahin, mogu biti ozbiljni alergeni i kod nekih ljudi mogu izazvati poprilično ozbiljne, ponekad i po život opasne alergijske reakcije.
Kikiriki ima svestranu primjenu u kulinarstvu i prehrambenoj industriji. Zbog visokog sadržaja proteina prerađuje se u razne oblike - maslac, brašno i ulje.
Sirovi kikiriki je vrlo popularan dodatak u azijskoj kuhinji gdje se koristi kao dio juhe, umaka i salate. Sitno narezani kikiriki može poslužiti i kao ukras za deserte, kaše ili za smoothije.
Masti | 48 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 7.3 g |
Ugljikohidrati | 21 g |
- od kojih šećeri | 8.7 g |
Proteini | 25 g |
Sol | 0.01 g |
Vlakna | 8.7 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!