11.06.2024
Jednostavna i bogata curry piletina
Vrijeme kuhanja:
Težina pripreme:
Količina:
Sastojci:
- 4 pileća filea
- 1 glavica luka
- 400 g passate od rajčice (ili usitnjenih pelata)
- 1 tbsp pirea od rajčice
- 400 g kokosovog mlijeka (1 konzerva)
- 2 tsp garam masala
- 1 tsp svježeg đumbira ili 2 tsp paste od đumbira
- 1 tsp kurkume
- 1 tsp kajenske paprike
- ¼ tsp mljevenog crnog papra
- 2 režnja češnjaka
- sol
- šećer
- maslinovo ulje
Priprema:
- U suhoj tavi zagrijte garam masalu i dobro pazite da ne izgori (kada počne prekrasno mirisati maknite s vatre i prespijte u drugu posudu – važno je da se makne s tave jer može izgorjeti). Ako garam masala slučajno zagori, najbolje je baciti i početi ispočetka.
- U tavu dodajte uIje i piletinu pecite u dva - tri navrata, nikako odjednom (tava mora biti jako zagrijana). Kada piletina poprimi lagano smeđu boju, meso maknite sa strane na tanjur. Ako primijetite da je u sredini sirova, to je u redu jer će se kasnije još kuhati. Ovisno o tavi koju koristite, ako primijetite crne zagorene ostatke od piletine bilo bi dobro da prije pečenja nove runde tavu operete. Ako su ostaci smeđi to je dobro i tavu nije potrebno oprati.
- Kada ste svu piletinu ispekli, u istu tavu dodajte ulje i pirjajte luk dok ne uvene i omekša (on će “oprati” sve što se na tavu zalijepilo).
- Dodajte češnjak, đumbir, garam masalu, kurkumu, (ili čili), pire od rajčice i pržite minutu uz miješanje, a na kraju dodajte passatu (ili usitnjene pelate), te sve dobro promiješajte.
- Dodajte piletinu, kokosovo mlijeko (savjet: potopite konzervu na par minuta u toplu vodu kako bi se masnoća otpustila sa stijenki), sol i papar prema želji.
- Poklopite i kuhajte na laganoj vatri točno 10 minuta, nakon čega maknite poklopac i kuhajte još 10 minuta. U ovom koraku možete dodati šećer kako biste izbalansirali kiselost rajčica.
Curry piletinu poslužite uz basmati rižu:
Basmati riža se kuha u omjeru 1:1,5 - jedna mjerica riže na 1,5 mjericu vode.
- Mjericu riže prvo dobro operite u cjedilu pod vodom. Miješajte je prstima da očistite što više škroba.
- Rižu ocijedite i istresite u lonac. Dodajte soli po želji i odgovarajuću količinu vode.
- Stavite posudu na vatru i kuhajte dok voda lagano ne zakuha. Kada voda zavrije smanjite vatru na najniže i skroz poklopite.
- Kuhajte točno 10 minuta bez dizanja poklopca. Ugasite vatru i ostavite još 5-10 minuta da riža stoji poklopljena. Nakon toga servirajte.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!
Harissa na Instagramu