Article-hero-image-curry piletina.jpg
11.06.2024

Jednostavna i bogata curry piletina

Vrijeme kuhanja: 30 min
Težina pripreme:
Količina: x4
Sastojci:
Priprema:
  1. U suhoj tavi zagrijte garam masalu i dobro pazite da ne izgori (kada počne prekrasno mirisati maknite s vatre i prespijte u drugu posudu – važno je da se makne s tave jer može izgorjeti). Ako garam masala slučajno zagori, najbolje je baciti i početi ispočetka. 
  2. U tavu dodajte uIje i piletinu pecite u dva - tri navrata, nikako odjednom (tava mora biti jako zagrijana). Kada piletina poprimi lagano smeđu boju, meso maknite sa strane na tanjur. Ako primijetite da je u sredini sirova, to je u redu jer će se kasnije još kuhati. Ovisno o tavi koju koristite, ako primijetite crne zagorene ostatke od piletine bilo bi dobro da prije pečenja nove runde tavu operete. Ako su ostaci smeđi to je dobro i tavu nije potrebno oprati.
  3. Kada ste svu piletinu ispekli, u istu tavu dodajte ulje i pirjajte luk dok ne uvene i omekša (on će “oprati” sve što se na tavu zalijepilo).
  4. Dodajte češnjak, đumbir, garam masalu, kurkumu, (ili čili), pire od rajčice i pržite minutu uz miješanje, a na kraju dodajte passatu (ili usitnjene pelate), te sve dobro promiješajte.
  5. Dodajte piletinu, kokosovo mlijeko (savjet: potopite konzervu na par minuta u toplu vodu kako bi se masnoća otpustila sa stijenki), sol i papar prema želji.
  6. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri točno 10 minuta, nakon čega maknite poklopac i kuhajte još 10 minuta. U ovom koraku možete dodati šećer kako biste izbalansirali kiselost rajčica. 

Curry piletinu poslužite uz basmati rižu:

Basmati riža se kuha u omjeru 1:1,5 - jedna mjerica riže na 1,5 mjericu vode.

  1. Mjericu riže prvo dobro operite u cjedilu pod vodom. Miješajte je prstima da očistite što više škroba.
  2. Rižu ocijedite i istresite u lonac. Dodajte soli po želji i odgovarajuću količinu vode.
  3. Stavite posudu na vatru i kuhajte dok voda lagano ne zakuha. Kada voda zavrije smanjite vatru na najniže i skroz poklopite.
  4. Kuhajte točno 10 minuta bez dizanja poklopca. Ugasite vatru i ostavite još 5-10 minuta da riža stoji poklopljena. Nakon toga servirajte.

 

curry piletina2.jpg

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Sparoge 10-2.jpg

Šparoge s hollandaise umakom

Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo. 

Nicoise-23.jpg

Salade Niçoise ili salata iz Nice

Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone. 

Harissa na Instagramu