
Ajngemahtec ili pileći ujušak
Jesen voli jela na žlicu – vrijeme je za ajngemahtec!
- 2 pileća batka i zabatka, 2 pileća krila
- 1 luk srednje veličine
- 2 mrkve
- korijen celera
- 1 manja crvena paprika
- 1 tikvica
- 1 šalica smrznutog graška
- nekoliko cvjetova brokule
- 2 manja krumpira
- 2 žlice maslinovog ulja
- Harissa No.1, pola čajne žličice mješavine začina
- soli po ukusu
- Pileće batke i zabatke očistite od kože i odvojite od kostiju te narežite na kockice. Pileća krila ostavite cijela.
- Luk, celer i mrkvu očistite i nasjeckajte na kockice.
- Na maslinovom ulju popržite najprije luk pa dodajte piletinu. Zajedno dinstajte desetak minuta. Zatim dodajte mrkvu, celer, sol i mješavinu začina Harissa No. 1.
- Još kratko popecite.
- Svo ostalo povrće očistite i narežite kockice. U lonac s piletinom dodajte sve osim brokule i sve zajedno još kratko popržite.
- Podlijte vodom ili pilećim temeljcem, poklopite i ostavite da se kuha na laganoj vatri dvadesetak minuta. Pred kraj ubacite i cvjetiće brokule i prokuhajte još par minuta.
- Po potrebi dodatno začinite i servirajte vruće.
- Uživajte u savršenom jesenskom obroku koji će vam ugrijati dušu i tijelo.
S dolaskom hladnijih dana, javlja nam se želja za comfort food jelima, a jedno od onih koje pruža najveću utjehu, definitivno je dobri stari ajngemahtec. U naš jezik i kuhinje ušao je iz njemačkog – Eingemachtes, pa je u zagrebačkom narječju postao ajngemahtec, dok je u književnoj varijanti to – ujušak.
U osnovi, riječ je o bogatoj juhi od piletine i korjenastog povrća kojoj možete dodati doista bilo koje povrće. Također, ajngemahtec možete začiniti po vlastitom ukusu, a mi preporučamo mješavinu začina Harissa No.1 koja će vaš pileći ujušak u trenutku pretvoriti u vatromet okusa. Mješavina sadrži sjeme celera, kurkumu, gorušicu, korijander, kumin, mažuran, lovor, luk, papar i ružmarin i odlična je za sva jušna jela na bazi piletine i povrća.
Najnoviji recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Zimska salata od koromača
Osvježavajuća salatu od koromača i naranče s octom od nara koju možete servirati uz glavno jelo, ali i konzumirati samu, kao svojevrsni lagani detox obrok.

Lungić Wellington s umakom od crnog vina
Preporučamo vam da ga servirate uz fantastični Home Chef umak od crnog vina, poznatiji i kao Bordelaise umak.