Poštovani, zbog većeg obujma vaših narudžbi ispričavamo se na mogućem dužem čekanju. Vaša Harissa!

Celer sjeme

Šifra artikla: 5000025
1,50 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Celer sjeme

Šifra artikla: 5000025

Apium graveolens

Divlji celer je prastara europska biljka od koje su u 17. st. uzgojeni vrtni celer i celer korjenaš. Celer listaš, također zvan smallage, sliči na originalni divlji celer.

Kineski celer je srednje-zelen s lišćem sličnim vrtnom celeru. Vijetnamski celer (Oenanthe javanica), ima ravne stabljike s malim nazubljenim listovima, nemojte ga miješati s otrovnom europskom vodenom trbuljom, O. crocata.

OKUS

Listovi celera listaša imaju travastu aromu, sličnu peršinu i topli okus s notom gorčine. Kineski celer sličnog je okusa. Vodeni celer ima svježi okus, a note peršina dominiraju više od tople gorčine celera.

UPOTREBLJAVAJU se listovi, stabljike i plodovi (sjeme).

KUPOVINA I ČUVANJE

Celer listaš i listovi vrtnog celera mogu se čuvati 4-5 dana. Kineski celer najčešće se prodaje s korijenom i može stajati do tjedan dana ukoliko ga se čuva cijelog. Vodeni celer može stajati 1-2 dana.

Celer čuvajte u plastičnoj vrećici u hladnjaku u pretincu za povrće.

Sjemenke celera čuvane u dobro zatvorenoj posudi ostat će aromatične i do 2 godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U Nizozemskoj i Belgiji celer listaš koriste kao što mi koristimo peršin, kao ukras ili ga se umiješa u jela netom prije posluživanja.

Jedno je od bilja koje se koristi za tradicionalno jelo od jegulje u zelenom umaku. U Francuskoj se prodaje kao biljka za juhu; u Grčkoj je popularno u složencima od ribe i mesa.

Celer listaš koristan je jer ubrano lišće možete dodati bouquet garniju, juhama, složencima, umjesto da koristite stabljike.

Kineski celer se koristi i kao začin i kao povrće. Rijetko se jede sirov.

Nasjeckane stabljike se koriste u stir-fry jelima; listovi i stabljike daju okus juhama, pirjanim jelima, riži i rezancima po Jugoistočnoj Aziji.

Vrtni celer i celer korjenaš mogu se jesti sirovi ili kao kuhano povrće, a njihovo lišće također se može koristiti kao začin.

Kuhanje ublažava gorčinu svih vrsta celera, ali zadržavaju druga aromatična svojstva. Vodeni celer, sa svojim blagim okusom, u Vijetnamu je vrlo popularan kao biljka za salatu ili lagano kuhan kada se dodaje u juhe, ribi ili jelima od piletine.

Na Tajlandu se koristi na sličan način i poslužuju ga sirovog ili blanširanog s nam prikom. Japanci ga koriste za sukiyaki. Također daje okus salati od rajčice.

Rusi i Skandinavci sjemenke dodaju juhama, a nekoliko lagano smrvljenih sjemenki daju ugodnu toplinu preljevima za salate od zimskog povrća. Indijski kuhari sparuju sjemenke celera s rajčicama u curryjima.

Kušajte sjemenke u krumpir salatama, jelima od kupusa, složencima i kruhu. S obzirom da su sjemenke celera jako sitne često se koriste cijele. Okus je jak, stoga ih koristite umjereno.

DOBAR JE s kupusom, piletinom, krastavcima, ribom, krumpirima, rižom, soya umakom, rajčicama, tofuom.

DOBRO SE KOMBINIRA uz korijander, rajčicu, klinčić, kumin, đumbir, papriku, kurkumu. 

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 392 kcal
Masti 25 g
- od kojih zasićene masne kiseline 2.2 g
Ugljikohidrati 41 g
- od kojih šećeri 0.7 g
Proteini 18 g
Sol 0.016 g
Vlakna 12 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
web_biseri-roza-i-bijela.jpg
Perle za torte Biseri Roza & Bijela
1,90 €
zelena_Product-image-800x600px.jpg
Torbica Zelena
16,05 €
kitchen-set-prva-web.jpg
Kitchen Set 6 Epruveta
23,78 €
web_posip2-zeleni.jpg
Posip za torte Zeleni
1,98 €
azur-posip-za-torte_web.jpg
Šećerni posip za torte Azurni
3,04 €
200kn_Product-image-800x600px.jpg
Poklon Bon 200kn
26,54 €
web-posip-zlatni.jpg
Šećerni posip za torte Zlatni
3,04 €
balsamicni-ocat_Product-image-800x600px.jpg
Balzamični Ocat U Prahu
2,52 €
web_omega-color.jpg
Perlice za torte Omega Color šarene
1,84 €
web_posip-azurni.jpg
Posip za torte Azurni
1,98 €

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
pfeffer1_Blog-homepage-960x655px.jpg

Biftek u umaku od papra

Home Chef umak od četiri vrste papra će vas poštedjeti sati iskuhavanja goveđeg temeljca i vrhnja, a rezultat će biti fantastičan, vjerujte nam!

kesten_Blog-homepage-960x655px.jpg

Parfe torta od kestena

Torta koja se ne peče! Oduševit će sve goste, a posebno je draga djeci.

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram