Celer sjeme
Celer sjeme
ALERGENI: celer i proizvodi od celera, orašasti plodovi, kikiriki i proizvodi od kikirikija, gorušica i proizvodi od gorušice, sjeme sezama i proizvodi od sjemena sezama.
Apium graveolens
Divlji celer je prastara europska biljka od koje su u 17. st. uzgojeni vrtni celer i celer korjenaš. Celer listaš, također zvan smallage, sliči na originalni divlji celer.
Kineski celer je srednje-zelen s lišćem sličnim vrtnom celeru. Vijetnamski celer (Oenanthe javanica), ima ravne stabljike s malim nazubljenim listovima, nemojte ga miješati s otrovnom europskom vodenom trbuljom, O. crocata.
OKUS
Listovi celera listaša imaju travastu aromu, sličnu peršinu i topli okus s notom gorčine. Kineski celer sličnog je okusa. Vodeni celer ima svježi okus, a note peršina dominiraju više od tople gorčine celera.
UPOTREBLJAVAJU se listovi, stabljike i plodovi (sjeme).
KUPOVINA I ČUVANJE
Celer listaš i listovi vrtnog celera mogu se čuvati 4-5 dana. Kineski celer najčešće se prodaje s korijenom i može stajati do tjedan dana ukoliko ga se čuva cijelog. Vodeni celer može stajati 1-2 dana.
Celer čuvajte u plastičnoj vrećici u hladnjaku u pretincu za povrće.
Sjemenke celera čuvane u dobro zatvorenoj posudi ostat će aromatične i do 2 godine.
UPOTREBA U KULINARSTVU
U Nizozemskoj i Belgiji celer listaš koriste kao što mi koristimo peršin, kao ukras ili ga se umiješa u jela netom prije posluživanja.
Jedno je od bilja koje se koristi za tradicionalno jelo od jegulje u zelenom umaku. U Francuskoj se prodaje kao biljka za juhu; u Grčkoj je popularno u složencima od ribe i mesa.
Celer listaš koristan je jer ubrano lišće možete dodati bouquet garniju, juhama, složencima, umjesto da koristite stabljike.
Kineski celer se koristi i kao začin i kao povrće. Rijetko se jede sirov.
Nasjeckane stabljike se koriste u stir-fry jelima; listovi i stabljike daju okus juhama, pirjanim jelima, riži i rezancima po Jugoistočnoj Aziji.
Vrtni celer i celer korjenaš mogu se jesti sirovi ili kao kuhano povrće, a njihovo lišće također se može koristiti kao začin.
Kuhanje ublažava gorčinu svih vrsta celera, ali zadržavaju druga aromatična svojstva. Vodeni celer, sa svojim blagim okusom, u Vijetnamu je vrlo popularan kao biljka za salatu ili lagano kuhan kada se dodaje u juhe, ribi ili jelima od piletine.
Na Tajlandu se koristi na sličan način i poslužuju ga sirovog ili blanširanog s nam prikom. Japanci ga koriste za sukiyaki. Također daje okus salati od rajčice.
Rusi i Skandinavci sjemenke dodaju juhama, a nekoliko lagano smrvljenih sjemenki daju ugodnu toplinu preljevima za salate od zimskog povrća. Indijski kuhari sparuju sjemenke celera s rajčicama u curryjima.
Kušajte sjemenke u krumpir salatama, jelima od kupusa, složencima i kruhu. S obzirom da su sjemenke celera jako sitne često se koriste cijele. Okus je jak, stoga ih koristite umjereno.
DOBAR JE s kupusom, piletinom, krastavcima, ribom, krumpirima, rižom, soya umakom, rajčicama, tofuom.
DOBRO SE KOMBINIRA uz korijander, rajčicu, klinčić, kumin, đumbir, papriku, kurkumu.
Energija | 0 kJ/ 392 kcal |
Masti | 25 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 2.2 g |
Ugljikohidrati | 41 g |
- od kojih šećeri | 0.7 g |
Proteini | 18 g |
Sol | 0.016 g |
Vlakna | 12 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!