Celer sjeme

Šifra artikla: 5000025
2,74 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Celer sjeme

Šifra artikla: 5000025

ALERGENI: celer i proizvodi od celera, orašasti plodovi, kikiriki i proizvodi od kikirikija, gorušica i proizvodi od gorušice, sjeme sezama i proizvodi od sjemena sezama.

Apium graveolens

Divlji celer je prastara europska biljka od koje su u 17. st. uzgojeni vrtni celer i celer korjenaš. Celer listaš, također zvan smallage, sliči na originalni divlji celer.

Kineski celer je srednje-zelen s lišćem sličnim vrtnom celeru. Vijetnamski celer (Oenanthe javanica), ima ravne stabljike s malim nazubljenim listovima, nemojte ga miješati s otrovnom europskom vodenom trbuljom, O. crocata.

OKUS

Listovi celera listaša imaju travastu aromu, sličnu peršinu i topli okus s notom gorčine. Kineski celer sličnog je okusa. Vodeni celer ima svježi okus, a note peršina dominiraju više od tople gorčine celera.

UPOTREBLJAVAJU se listovi, stabljike i plodovi (sjeme).

KUPOVINA I ČUVANJE

Celer listaš i listovi vrtnog celera mogu se čuvati 4-5 dana. Kineski celer najčešće se prodaje s korijenom i može stajati do tjedan dana ukoliko ga se čuva cijelog. Vodeni celer može stajati 1-2 dana.

Celer čuvajte u plastičnoj vrećici u hladnjaku u pretincu za povrće.

Sjemenke celera čuvane u dobro zatvorenoj posudi ostat će aromatične i do 2 godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U Nizozemskoj i Belgiji celer listaš koriste kao što mi koristimo peršin, kao ukras ili ga se umiješa u jela netom prije posluživanja.

Jedno je od bilja koje se koristi za tradicionalno jelo od jegulje u zelenom umaku. U Francuskoj se prodaje kao biljka za juhu; u Grčkoj je popularno u složencima od ribe i mesa.

Celer listaš koristan je jer ubrano lišće možete dodati bouquet garniju, juhama, složencima, umjesto da koristite stabljike.

Kineski celer se koristi i kao začin i kao povrće. Rijetko se jede sirov.

Nasjeckane stabljike se koriste u stir-fry jelima; listovi i stabljike daju okus juhama, pirjanim jelima, riži i rezancima po Jugoistočnoj Aziji.

Vrtni celer i celer korjenaš mogu se jesti sirovi ili kao kuhano povrće, a njihovo lišće također se može koristiti kao začin.

Kuhanje ublažava gorčinu svih vrsta celera, ali zadržavaju druga aromatična svojstva. Vodeni celer, sa svojim blagim okusom, u Vijetnamu je vrlo popularan kao biljka za salatu ili lagano kuhan kada se dodaje u juhe, ribi ili jelima od piletine.

Na Tajlandu se koristi na sličan način i poslužuju ga sirovog ili blanširanog s nam prikom. Japanci ga koriste za sukiyaki. Također daje okus salati od rajčice.

Rusi i Skandinavci sjemenke dodaju juhama, a nekoliko lagano smrvljenih sjemenki daju ugodnu toplinu preljevima za salate od zimskog povrća. Indijski kuhari sparuju sjemenke celera s rajčicama u curryjima.

Kušajte sjemenke u krumpir salatama, jelima od kupusa, složencima i kruhu. S obzirom da su sjemenke celera jako sitne često se koriste cijele. Okus je jak, stoga ih koristite umjereno.

DOBAR JE s kupusom, piletinom, krastavcima, ribom, krumpirima, rižom, soya umakom, rajčicama, tofuom.

DOBRO SE KOMBINIRA uz korijander, rajčicu, klinčić, kumin, đumbir, papriku, kurkumu. 

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 392 kcal
Masti 25 g
- od kojih zasićene masne kiseline 2.2 g
Ugljikohidrati 41 g
- od kojih šećeri 0.7 g
Proteini 18 g
Sol 0.016 g
Vlakna 12 g
Mapa okusa
Preporučamo
5000653 - Aloe Vera
Aloe Vera
7,16 €
1000080 - Mješavina Od Bilja Za Dipove
Mješavina od bilja za dipove
3,85 €
5000600 - Tonka
Tonka
15,24 €
5000559 - Sol Himalajska Fina 0,3-0,5mm
Sol himalajska fina 0,3-0,5 mm
2,63 €
Kitchen_set_6_okusa.png
Kitchen Set 6 Okusa
24,00 €
PISTACHIL-TRUFFLE_Product-image-800x600px.jpg
La Perla Pralina Pistacija
1,13 €
stokes-onion-marmelade-web.jpg
Stokes Red Onion Marmalade 265g
12,69 €
Product-image-šećer-perlasti-termostabilan.png
Šećer perlasti termostabilni
2,38 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Sparoge 10-2.jpg

Šparoge s hollandaise umakom

Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo. 

Nicoise-23.jpg

Salade Niçoise ili salata iz Nice

Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone. 

Pretplati se!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter.

Unesite email
Harissa na Instagramu