Limunska trava list

Šifra artikla: 5000308
1,89 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Limunska trava list

Šifra artikla: 5000308

Cymbopogon citratus

Upadljiva, tropska trava s vlaknastim špičastim listovima, limunska trava ili vlaska brzo se formira u velike, guste grmove. Ukoliko je zimu provela unutra može cvijetati u umjerenoj klimi.

Gomoljasta baza daje nezamjenjiv aromatičan i limunasti miris kuhinji Jugoistočne Azije.

Iako ju je prije bilo teško pronaći izvan te regije, danas je posvuda dostupna zahvaljujući tajlandskoj, malezijskoj, vijetnamskoj i indonezijskoj hrani.

Uzgaja se u Australiji, Brazilu, Meksiku, Zapadnoj Africi te na Floridi i Kaliforniji.

OKUS

Okus limunske trave osvježavajuće je opor, čist i limunast s paprenim notama. Liofilizirana (sušena smrzavanjem) vlaska može dobro sačuvati svoju aromu, ali ukoliko je osušena na zraku vlaska gubi svoja eterična ulja; naribana korica limuna daje više okusa od sušene vlaske.

UPOTREBLJAVA SE donji bijeli i blijedo zeleni dio stabljike.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Svježa vlaska može se naći na Azijskim tržnicama ili u specijaliziranim trgovinama. Kupujte čvrste stabiljke; ne smiju biti naborane ili suhe.

Svježa vlaska može stajati 3-4 tjedna uhladnjaku umotana u plastiku. Zamrznuta može izdražati i do 6 mjeseci.

Liofilizirana vlaska jako je mirisna te može dugo stajati ukoliko spremljena u dobro zatvorenoj posudi.

Također je dostupna sušena vlaska i pire od vlaske, ali im nedostaje okus.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Ogulite 2 vanjska sloja i rastvorite stabljiku ukoliko ćete je upotrijebiti cijelu u složencu ili curryu; izvadite prije posluživanja. Ukoliko bi se vlaska trebala jesti kao sastojak juhe ili salate uklonite vrh, a ostatak narežite na fine kolutiće. Počnite od kraja i prestanite rezati kada stabiljka postane tvrda - veliki komadi su prevlaknasti za žvakanje.

Smljevena s drugim začinima i začinskim biljem, vlaska se stavlja u paste kako bi aromatizirala currye, složence i stir-fried jela.

Vlaska je osnovni sastojak u Nonya kuhinji u Singapuru i u južnom dijelu Malezijskog poluotoka. Koristi se u tajlandskom larpu, curryjima i juhama; vijetnamskim salatama i proljetnim roladama; u indonezijskom bumbusu (začinska mješavina) za piletinu i svinjetinu. Kuhari sa Šri Lanke je upotrebljavaju s kokosom.

Iako tamo raste, u Indiji se koristi samo za spravljanje čajeva. Ako uzgajate biljku gornji dijelovi listova su dobri za ugodan, osvježavajući čaj.

Vlaska ima svoje mjesto i u Zapadnoj kuhinji. Paše uz skoro svu ribu i morske plodove, pogotovo s rakovima i Jakobovim kapicama. Dodajte je temeljcu za poširanje ribe ili piletine. Kako biste aromatizirali vinaigrette, namačite nekoliko nasjeckanih stabljika u tome 24h.

Vlaska je dobra i s voćem, upotrijebite je ili samu, ili sa đumbirom, ili sjemenom komorača, kako biste aromatizirali sirup spravljen za poširanje breskvi ili kruški.

DOBRA JE S govedinom, piletinom, ribom i morskim plodovima, rezancima, svinjetinom, većinom povrća.

DOBRO SE KOMBINIRA S bosiljkom, čilijem, korijanderom, cimetom, klinčićima, kokosovim mlijekom, galangalom, češnjakom, đumbirom, kurkumom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 414 kJ/ 99 kcal
Masti 0.5 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.1 g
Ugljikohidrati 25.3 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 1.8 g
Sol 0.06 g
Vlakna 0 g
Mapa okusa
Preporučamo
5000360 - Naranča Ekstrakt 60ml Nm
Naranča ekstrakt 60ml
11,76 €
HARISSA - Merry Christmass.jpg
Poklon kutija HARISSA
38,98 €
Mami's Choco Classic _1_1.jpg
Mami's Choco "Classic" 250g
9,16 €
Salsus_temeljac_Vegetables_1L.jpg
Povrtni Temeljac 1l Sls
18,98 €
5000954 - Čaj Za Djecu
Čaj za djecu
4,86 €
5000322 - Mate čaj Sweet Orange
Mate čaj Sweet Orange
3,15 €
kekecha_web.jpg
Žuti čaj Kekecha
10,90 €
5000926 - Malina Sušena
Malina sušena
5,97 €
grandmas garden 5000632-2.jpg
Voćni čaj Grandma's Garden
4,01 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Sparoge 10-2.jpg

Šparoge s hollandaise umakom

Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo. 

Nicoise-23.jpg

Salade Niçoise ili salata iz Nice

Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone. 

Pretplati se!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter.

Unesite email
Harissa na Instagramu