Ajowan sjeme

Šifra artikla: 5000010
12,96 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Ajowan sjeme

Šifra artikla: 5000010

Trachyspermum ammi

Ajowan, porijeklom iz Južne Indije, mala je biljka, srodna s kimom i kuminom. Sjeme je popularan začin u Indiji, a biljka se također uzgaja i upotrebljava u Pakistanu, Afganistanu, Iranu i Egiptu.

Eterično ulje ajowana u svijetu je bilo glavni izvor thymola (antiseptika phenola) dok se nije pojavio sintetički thymol.

OKUS

Kada ga se zgnječi sjeme ajowana ima jaki, više grub miris timjana. Okus, koji uvelike ovisi o thymolu u eteričnom ulju, gorak je i ljut. Ako ih se žvače, od sjemena ajowana može utrnuti jezik.

UPOTREBLJAVA se sušeno sjeme.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Ajowan se može kupiti na Indijskim tržnicama pod imenom ajwain ili carom, u specijaliziranim prodavaonicama ili supermarketima. Ukoliko ga čuvate u dobro zatvorenoj posudi, sjeme može stajati neograničeno. Kako bi otpustilo okus zgnječite ga prije upotrebe; lako se melje u mužaru.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Ajowan treba koristiti umjereno; od previše ajowana jelo će biti gorko. Kuhanje ublažava okus koji onda podsjeća na timjan ili origano, samo jači s notama papra.

Ajowan je prirodno sklon škrobnoj hrani, te se u jugozapadnoj Aziji koristi u kruhu (paratha), pikantnim pecivima (pakora), te u prženim komadićima kruha (naročito spravljenima od brašna slanutka).

Također se koristi za začinjanje ukiseljenog i korjenastog povrća. Često se kuha sa suhim grahom – olakšava nadutost te se iz tog razloga žvače kao pomoć pri probavi – te može biti i sastojak u nekim curry mješavinama.

Vrlo je popularan u vegeterijanskoj kuhinji Gujarata, gdje se koristi u tijestu za bhajias i pakoras, te sa čili papričicama i korijanderom za začinjanje palačinaki zvanih pudlas.

U Sj. Indiji ajowan se prži u maslu s ostalim začinima prije nego ih se doda jelu. Njegova najpoznatija upotreba na Zapadu je u začinjanju hrskavih grickalica zvanih Bombay mix.

S limunovim sokom i češnjakom dobar je za utrljavanje u riblje filee; ostavite ribu da se marinira sat/dva prije prženja.

Za ammi majus, srodnom biljkom, poznatom kao biskupov korov (bishop's weed) ili lažnom Queen Anne's lace, kao i Etiopijskim kuminom, se kaže da je ajowan koji se koristi u Etiopijskoj kuhinji.

BITAN JE za berbere, chat masalu.

DOBAR JE s ribom, mahunama, mahunarkama, korjenastim povrćem

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 305 kcal
Masti 25 g
- od kojih zasićene masne kiseline 4 g
Ugljikohidrati 43 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 16 g
Sol 0.010 g
Vlakna 39 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
5001357 - Kava Super Bar
Kava Super Bar
45,29 kn
5000654 - Angel's Kiss
Angel's Kiss
29,94 kn
Product-image-urfa biber.jpg
Čili urfa biber mrvljeni
16,87 kn
grownups.jpg
Tomato ketchup for grownups 355ml
72,64 kn
5001355 - čili Chipotle Mrvljeni 3-5mm
Čili chipotle mrvljeni 3-5mm
21,08 kn
Product-image-miso ramen juha.png
Home Chef Miso Ramen 0,5l
74,74 kn
5000522 - Rooibos-Honeybush Relax Bio
Rooibos honeybush relax BIO
24,84 kn
5001343 - Butterfly Pea Flower - Clitoria Ternatea
Butterfly pea flower
29,56 kn
5000412 - Papar Sečuan Zrno
Papar sechuan zrno
32,57 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-medenjaci recept.jpg

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci

Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept!

Blog-homepage-bananapumpkinbread.jpg

Jesenski banana bread

Zasladite jesen s ovim apsolutnim hitom - kruhom od banane i bundeve. 

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram