Papar tasmanski zrno

Šifra artikla: 5000413
15,17 €
Proizvod trenutno nije dostupan
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Papar tasmanski zrno

Šifra artikla: 5000413

Tasmannia lanceolata

Mountain ili tasmanski papar dolazi iz roda malih stabala porijeklom iz Australije (s uzvisina Tasmanije, Victorie i Novog Južnog Walesa); nije u rodu s lozom papra, Piper nigrum.

Aboridžini možda nikada nisu upotrijebili listove i bobice sa stabla kao začin, ali su zato rani naseljenici vrlo brzo otkrili da se mljevene bobice mogu upotrebljavati kao začin; 1811. kolonijalni povjesničar Daniel Mann zabilježio je da ovo ˝stablo začina posjeduje prodorniju kvalitetu od papra˝.

OKUS

Svi dijelovi stabla su aromatični. Listovi imaju toplu, drvenastu aromu s notama citrusa; okus je sličan. Svježe bobice na početku imjau okus po slatkom voću; zatim slijedi nota kamfora - turpentina, s intenzivno oporim nagrizajućim učinkom koji ostavlja utrnuti osjećaj u ustima.

UPOTREBLJAVAJU SE svježi i suhi listovi, svježe i suhe bobice.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

U Australiji su dostupni i svježi i suhi listovi te bobice; svježe bobice mogu stajati nekoliko tjedana ako ih čuvate u zatvorenoj plastičnoj vrećici, u hladnjaku. Bobice su jače od listova, a oboje je jače od papra, stoga ih upotrebljavajte pažljivo.

Drugdje se najčešće mogu naći suhi, mljeveni listovi. Kupujte ih u malim količinama jer se upotrebljavaju umjereno, a okus ispari čim ih se samelje, čak i ako ih čuvate u dobro zatvorenoj posudi.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Ako umjesto pravog papra koristite tasmanski papar, upotrijebite pola količine mljevenih listova, a čak i manje ukoliko koristite bobice. Tasmanski papar se često koristi u kombinaciji s drugim Australskim mješavinama grmolikih začina, kao npr. limunskom mirtom. Mježavina listova tasmanskog papra, limunske mirte i timjana dobra je za marinade ili za utrljavanje u janjetinu; u Australiji ista mješavina se koristi s lokalnim mesom kao što su klokan ili emu.

Bobice su vrlo jake. Najbolji način da ih se upotrijebi je da se doda nekoliko cijelih ili smrvljenih bobica u jela koja se dugo kuhaju, npr. mesni složenci i jela od graha ili juha od mješanog povrća; dužim kuhanjem raspršuje se njihova oštrina i jakost te dopušta okusu papra da se proširi kroz jelo.

Bobice se također mogu staviti i u klasični Francuski umak poivrade, koji ide dobro uz teletinu i bogato začinjenu divljač, posebice zečetinu i srnetinu.

Listovi i bobice srodnog stabla, T. stipitata, prodaju se pod imenom Dorrigo papar, nazvane po Dorrigo planini gdje rastu.

DOBAR JE s mesom divljači, teletinom, janjetinom, mahunarkama, bučom i ostalim tikvicama, korjenastim povrćem.

DOBRO SE KOMBINIRA s lovorom, češnjakom, borovicom, limunskom mirtom, majoranom, senfom, origanom, crnim vinom, ružmarinom, timjanom.

Mapa okusa
Preporučamo
Staklenka - cejlonski cimet prah.jpg
!NOVO - STAKLENKA CIMET CEYLON PRAH 30g
3,05 €
5000902 - Matcha Ujicha Japan Bio - Ceremonijalna
Matcha Ujicha Japan BIO
7,12 €
Salsus-VEAL.webp
SALSUS teleća redukcija 1L | Demi-Glace
38,80 €
5000558 - Sol Crvena Hawaii Krupna
Sol Hawaii crvena krupna
6,59 €
pribor za čaj Artboard 20-100.jpg
!NOVO Šalica Krava 425ml
17,15 €
5000074 - Kopriva
Kopriva
3,24 €
pribor za čaj Artboard 18-100.jpg
!NOVO! Šalica Žirafe 425ml
17,15 €
5002846_La Perla Rinfuza Pralina Christmas.jpg
La Perla Pralina Christmas
1,13 €
5000016 - Badem Ekstrakt 60ml
Badem ekstrakt 60ml
12,52 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Sparoge 10-2.jpg

Šparoge s hollandaise umakom

Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo. 

Nicoise-23.jpg

Salade Niçoise ili salata iz Nice

Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone. 

Pretplati se!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter.

Unesite email
Harissa na Instagramu