Papar bijeli zrno perla muntok

Šifra artikla: 5000404
2,37 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Papar bijeli zrno perla muntok

Šifra artikla: 5000404

Piper nigrum

Povijest začinske trgovine je zapravo potraga za paprom.

Zrna papra i dugi papar (longon), s Indijske obale Malabar došli su do Europe prije 3000 godina. Goti su 408 g. naše Ere zahtijevali papar kao dio njihove nagrade kad su zaposjeli Rim; kasnije se paprom trgovalo uncom za uncu zlata, te se upotrebljavao kao valuta za plaćanje najma, miraza i poreza.

Danas je papar poznat kao kralj začina ili glavni začin te zauzima jednu četvrtinu ukupne svjetske trgovine začinima. Po opsegu i vrijednosti papar ostaje najvažniji začin i općenito najviše dodavani sastojak jelima nakon vode i soli.

Crni, bijeli, zeleni i narančasti ili crveni papar (ne govorimo o rozom papru koji se najčešće koristi u mješavinama papra u zrnu, on nije u rodu s ovom biljkom) dolaze od iste biljke, no drugačije su obrađeni i brani u drugim razdobljima.

Bobice rastu u grozdovima na lozi koja se penje po drveću ili umjetnim potpornjima te može narasti i do 10 m u visinu. Loza počinje davati plodove tek u trećoj godini, a u punoj snazi je s navršenih 7 godina. Grozdovi papra koji broje oko 50-ak bobica beru se ručno u različitim periodima ovisno o tome bere li se crni, bijeli, zeleni ili crveni papar.

BIJELI PAPAR se bere kad je bobica potpuno zrela, a koristi se samo sjemenka bez vanjske opne. Skidanje opne zahtjeva proces namakanja u kojoj meso vanjske opne omekša i počne se razgrađivati te se potom opna trljajući skida u potpunosti, nakon kojeg se papar podvrgava sušenju.

Bijeli papar razlikuje se u okusu od crnog zbog nedostatka nekih sastojaka koji su odstranjeni skupa sa vanjskim omotačem.

Glavni proizvođači su Vijetnam sa 1/3 ukupne proizvodnje pa Indija, Indonezija, Brazil i Malezija.

OKUS

Bijeli je papar manje aromatičan od crnog i može mirisati ustajalo, ali ima oštru oporost te ostavlja slatkast okus u ustima. 

UPOTREBLJAVAJU SE nedozreli i zreli plodovi.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Kada se samelje, papar ubrzano gubi aromu i okus, zato je najbolje kupovati cijele bobice te ih mljeti u mlincu za papar ili izgnječiti u mužaru prema potrebi. U dobro zatvorenoj posudi zrna papra mogu stajati više od godinu dana.

Papar ima drugačije karakteristike u raznim regijama iz kojih potječe pa ga se stoga klasificira prema tome gdje raste.

Općenito govoreći, okus papra ovisi o količini esencijalnog ulja koje sadrži, dok količina alkaloida piperina opravdava njegovu ljutinu. Bijeli papar sadrži manje esencijalnog ulja od crnog papra jer se ulje nalazi ljuski koja se kod čišćenja skida; to također objašnjava zašto bijeli papar, iako opor, ima slabiju aromu. S vremenom jačina spojeva okusa u esencijalnim uljima isparava.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Bijeli se papar koristi u blijedim umacima i krem juhama kako bi sačuvao njihov atraktivan izgled. Koristite ga pažljivo jer je nagrizajući i ošar.

U Francuskoj se često koristi papar mignonette, mješavina crnog i bijelog papra, crnog radi arome, bijelog radi jačine.

BITAN JE za baharat, berbere, garam masalu, ras el hanout, quatre epices.

DOBAR JE s većinom jela.

DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, kardamomom, cimetom, klinčićima, kokosovim mlijekom, korijanderom, kuminom, češnjakom, đumbirom, limunom, limetom, muškatnim oraščićem, peršinom, ružmarinom, timjanom, kurkumom.

 

Pronađite savršeni mlinac

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1192 kJ/ 285 kcal
Masti 3,3 g
- od kojih zasićene masne kiseline 1,9 g
Ugljikohidrati 52 g
- od kojih šećeri 49,4 g
Proteini 10,9 g
Sol <1 g
Vlakna 13,1 g
Mapa okusa
Preporučamo
Grinning00001.jpg
Zdjelica "Smile"
26,29 €
Mlinac papar naranca.jpg
Mlinac papar naranča 50g
5,81 €
5000591 - šalica Easy To Go Dodo Porculan
Šalica Easy To Go Dodo Porculan
28,49 €
1000048 - Pesto Rosso
Pesto Rosso
1,90 €
borovica.jpg
Borovica cijela
2,12 €
Aceto Olive.jpg
Poklon kutija "Premium Essentials"
64,00 €
1000013 - Chili Con Carne
Chilli Con Carne (Chili)
1,58 €
La Perla Pinca-2.webp
La Perla Uskrsni Kolač 750g (Pinca)
33,00 €
Billund_Nutmeg_1600x.jpg
Mlinac za muškatni orah
34,90 €
Limenka Pečeni Krumpir1.jpg
Limenka Pečeni Krumpir 60g
3,14 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
JAJA-BENEDICT_Blog-homepage-960x655px.jpg

Kraljevski doručak: Jaja Benedict

Hollandaise gotovi umak koji će vas oduševiti ne samo svojom kvalitetom, već i kao puno praktičnije i brže rješenje, pa u jajima Benedict doista možete uživati kada god to poželite.

vesna recepti-14.webp

Panirana puretina u sezamu i pistaciji s prilogom

Umjesto da naručujemo, pokušali smo sami rekonstruirati "take-away" recept za paniranu puretinu u sezamu i mljevenim pistacijama, rizi-bizi s ukiseljenim povrćem i coleslaw salatu s domaćom ljutom majonezom. Bilo je bolje od očekivanog, a vi nam javite svoje dojmove!

 

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu