Čili cascabel cijeli
1.000 - 2.500 SHU
Čili cascabel cijeli
1.000 - 2.500 SHU
Capsicum annuum
Ponekad se naziva čili bola (lopta) te guajones. Cascabel na španjolskom znači malo zvono.
Suhi cascabel je okrugla čili papričica glatke debele kože promjera 2-6 cm, tamne, crvenkasto-smeđe boje. Prilikom sušenja koštice joj se odvoje od mesa pa može poslužiti i kao zvečka (no nipošto je nemojte dati malom djetetu kao igračku).
JAČINA: 1.000 - 2.500 SHU (blaga)
OKUS
Ova blago ljuta čili papričica raste na području Srednje Amerike, okus joj je drvenast, kiselkast te blago dimljen s tonovima orašastih plodova i duhana.
KUPOVINA I ČUVANJE
Kao i kod većine meksičkih čilija, preporučujemo da prije upotrebe cijele papričice kratko tostirate na tavici ili u pećnici na visokoj temperaturi te ih potom sameljete u grubi prah ili rehidrirate u kipućoj vodi (ne više od 20 min jer postanu gorke), s dodatkom vode u kojoj se namakala, kratko sameljete u blenderu i protisnete kroz cjedilo kako bi dobili pastu nalik na marmeladu od šljiva. Ova pasta, pokrivena, trajat će nekoliko tjedana u frižideru uz moguću pojavu plijesni koju prije upotrebe odstranite.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Ovaj čili popularan je začin za salsa umake i marinade, a u Meksiku za često koriste za goveđi gulaš s crvenim grahom.
Tostirani Cascabel čili dobar je uz rajčice, složence, enchilade, tacose, tamales, juhe, umake, salse, fajite.
Energija | 0 kJ/ 36 kcal |
Masti | 0 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0 g |
Ugljikohidrati | 3.6 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 0 g |
Sol | 0.929 g |
Vlakna | 3.6 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Raviolo di Latte s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, pjenom od Parmigiana Reggiana i paprenim umakom
Raviolo di Latte u ovom receptu podiže klasičnu tjesteninu na novu razinu uz pažljivo izrađeno punjenje od mozzarelle i Parmigiana Reggiana, posluženo s hrskavom svinjskom kožicom, pečenim cherry rajčicama, laganom pjenom od sira i paprenim umakom. Savršena kombinacija tekstura i okusa za posebne prilike – elegantno jelo koje spaja udobnost i sofisticiranost na tanjuru.

Biljni čaj Orange Grapefruit - Ledeni čaj i koktel gin&tonic
Ovaj kiselo-gorki napitak pravo je pjenušavo osvježenje za dugo toplo ljeto!